Místopředseda Pirátů: Propagandě už dneska nikdo nevěří, jako za Jakeše. Tiskový dohled ministerstva ty lži opravdu neudrží

31.12.2016 15:34

ROZHOVOR „Současné propagandě už málokdo věří, je to podobné jako koncem osmdesátých let. Zřízení Odboru tiskového dohledu je pouze zoufalou snahou udržet vylhaný obraz reality,“ uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz místopředseda Pirátské strany Ivo Vašíček. Představitelé EU se podle něj chovají, jako bychom byli podřízení USA, a k Sýrii dodává: „Dnes už obviňuje Západ z podpory Islámského státu i Turecko a Irák. Myslím, že je zřejmé, že bez vnějšího zásahu by k nepokojům a válce v Sýrii nedošlo, naštěstí se agrese nepodařila jako třeba v Libyi.“

Místopředseda Pirátů: Propagandě už dneska nikdo nevěří, jako za Jakeše. Tiskový dohled ministerstva ty lži opravdu neudrží
Foto: Archiv
Popisek: Ivo Vašíček

„Jakékoliv sbližování lidí je pro jejich ovládání zcela nežádoucí, ostatně dnes jsme vystaveni velice podobné válečné propagandě, jaké byli vystaveni lidé před začátkem první světové,“ píšete ve svém příspěvku na Facebooku 25. prosince. Mohu se zeptat konkrétněji, jakou válečnou propagandu máte na mysli?

Záběry z první světové války mi připomněly výstavu novin z předválečného období, kterou jsem před lety viděl na zámku Konopiště. Tehdy byly v novinách podobné články jako dnes, tedy texty vyvolávající nenávist. Mám na mysli texty, které vytvářejí obraz nepřítele a dehumanizují ho. Tehdy to byla příprava na válku, proto se domnívám, že stejný účel mají i dnes. Ve skutečnosti lidé nemají žádný důvod navzájem se zabíjet, proto se propaganda snaží ty důvody vytvářet. Mám například pocit, že jsem četl tehdy i dnes téměř stejné hlášky typu „spáry pravoslavných popů“.

Při pohledu na váš facebook si nelze nevšimnout, že jste proti dohodě CETA. Proč?

Smlouva CETA obsahuje většinu nepříjemných pasáží (například týkajících se copyrightu), jako byly ve smlouvě ACTA.

Obranou před šířením nepravdivé propagandy zdůvodňuje ministerstvo vnitra zřízení nového útvaru proti dezinformacím. Jak se na něj díváte vy?

Současné propagandě už málokdo věří, je to podobné jako koncem osmdesátých let. Zřízení Odboru tiskového dohledu je pouze zoufalou snahou udržet vylhaný obraz reality.

Kanadská novinářka Eva Barlettová po návratu ze Sýrie uspořádala tiskovou konferenci, kterou jsem zhlédl na vašem facebookovém profilu. Říká tam, že většina Syřanů podporuje Asada a je proti teroristům. Vy k tomu uvádíte: „Tereza Spencerová tam byla taky a říká to samé, ale naše válečná propaganda chce válku, proto potřebuje podporovat teroristy všech druhů, a mainstream je plný aktivních štváčů.“ Možná to souvisí s první otázkou. Opravdu Západ podporuje válku v Sýrii? Dá se to říci takto natvrdo?

Dnes už obviňuje Západ z podpory Islámského státu i Turecko a Irák. Myslím, že je dnes už zřejmé, že bez vnějšího zásahu by k nepokojům a válce v Sýrii nedošlo, naštěstí se agrese nepodařila jako třeba v Libyi.

Za pár dní nastoupí do úřadu nový americký prezident Donald Trump. Po jeho zvolení jste napsal, že „je to po brexitu další rána zfašizovaným elitám, které se vydávají za demokraty“. Poučí se z těchto výsledků, kdy jejich příliš jednostranné úsilí vedlo k opačnému výsledku, než chtěly?

Obávám se, že ne, spíše se budou snažit omezit demokracii.

Co od Trumpa čekáte?
Já očekávám, že se toho mnoho nezmění. Trump zřejmě zapadne do zaběhaných kolejí administrativy USA. Vždyť Obama toho taky spoustu nasliboval, aby byl zvolen. Samozřejmě, lze počítat s nějakými změnami, ale ty budou spíše kosmetické. 

V nedávném rozhovoru pro Pirátské listy říkáte, že politici, kteří jsou u moci, vůbec nehájí zájmy Evropy a evropských národů a jen řeší, které velmoci vlézt hlouběji do zadnice. Koho či co máte konkrétně na mysli a co s tím?

Mám na mysli představitele EU, chovají se, jako kdybychom byli podřízeni USA. Celé to stojí na naivní představě jakéhosi „přátelství“. Přitom je už stovky let zřejmé, že velmoci hájí své vlastní zájmy a tzv. „přátelství“ je jen komunikačním marketingem. USA hájí své zájmy, Rusko hájí své zájmy i Čína hájí své zájmy. Jsou to naši konkurenti a obchodní partneři, nic víc. Otázka „přátelství“ je ve vztazích mezi státy zcela absurdní. Jsem přesvědčen, že Evropa má dostatečný potenciál k samostatnému a nezávislému působení na globálních trzích. Vždyť ekonomika EU má větší výkon než ekonomiky výše uvedených zemí, přesto se chováme jako „nesvéprávní“.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…