Mladý demonstrant bez obalu o islámu v Evropě, prázdných slovech Hollandea, fackovaném Rusku i sebeklamu Čechů

17.01.2015 17:00

ROZHOVOR Dřívější Evropané věděli, že se civilizace červenými srdíčky a barevnými vlajkami neubrání. Na starý kontinent je třeba lidem vyznávajícím islám zamezit imigraci. To si myslí pětadvacetiletý geograf David Navrátil, který aktivně, byť neorganizovaně, vystupuje proti islámu. Potkali jsme se na demonstraci v Drážďanech, kde tyto akce probíhají každé pondělí, ale i v Praze, kde by se dle organizátorů měly konat každý pátek.

Mladý demonstrant bez obalu o islámu v Evropě, prázdných slovech Hollandea, fackovaném Rusku i sebeklamu Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech

Za poslední týdny se toho v Evropě mnoho odehrálo. Jak jste přijal události ve Francii, Německu, Belgii?

Vždy se rozčílím a nadávám, jak dlouho budeme ještě zavírat oči. Nemohu říct, že bych byl útoky překvapen. Není to první islamistický útok ani poslední. S rostoucími počty muslimů v Evropě budou tyto útoky stále častější. Na druhou stranu nám tyto události slouží jako násilné otevírání očí. Pokud jej chtějí řešit ve Francii průvody lidí teatrálně mávajících tužkami nad hlavami, zatímco se islamisté popadají smíchy za břicho, je to jejich rozhodnutí. Marine Le Pen, která má jako jediná snahu situaci konstruktivně řešit, žádala v EU uzavření hranic vůči imigrantům. Francouzský prezident Francois Hollande a další namísto toho pronášeli prázdné proslovy o "národní jednotě", zatímco se nechali fotit v čele průvodu odděleném od statisícového davu Francouzů ze strachu před dalšími útoky. Hollande je špatnou vůdčí osobností a postrádá charisma. To na sebejistotě Francouzům nijak nepřidá.

Co si myslíte o politice české vlády a prezidenta Miloše Zemana vzhledem k Ukrajině?

Fascinuje mě, kolik nenávisti se prezidentovi dostává. Stejným způsobem mě fascinuje, že se národ dokáže takovým způsobem rozčílit kvůli pár sprostým slovům. Když je používal Schwarzenberg, byla to ohromná legrace a strašně "cool". Nerozumím tomu, že jsou lidé schopni vynaložit tolik úsilí s červenými kartami namísto toho, aby demonstrovali proti palčivějším problémům. A že nám dělá prezident ostudu v zahraničí? Z vlastní zkušenosti mohu říct, že nás na Západě mají spojené s levnou pracovní silou, hezkými ženami a sportem, hlavně fotbalem a tenisem. Nemají ponětí, kdo je prezident a jeho občasné sprosté výrazy tam nikoho nevytrhnou, pokud se o nich vůbec kdo doslechne. Řeknu to asi takhle: Kdo z nás Čechů ví o pořádném faux pas slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče, který se přeřekl a OSN nazval jako 'Organizácia spojených nádorov'? My Češi stále trpíme sebeklamem, že se o nás v zahraničí neustále někde píše.

Osobně se stavím proti kampaním, které vedou média vůči Rusku. Rusko se stalo fackovacím panákem zemí, které samy destabilizovaly prokazatelně minimálně státy jako Libye, Irák, Afghánistán a v Sýrii podporovaly protiasadovskou opozici, z níž se vyklubal Islámský stát. Vrah křičí chyťte vraha. Nechť si evropští politici zametou před vlastním prahem. Ruská expanze se narozdíl od euroatlantické agrese zaměřila na oblasti s ruskou demografickou většinou a ruská intervence byla v daných oblastech lidmi převážně vítána. Nejsem žádný milovník Ruska, ale s ohledem na pokrytectví, které dnes panuje mezi evropskými politiky, je myslím velice důležité mít Rusko jako mocenskou protiváhu na evropském kontinentě. Narozdíl od médií nevnímám Rusko ani Putina jako hrozbu pro Česko ani západní svět.

Jezdíte do Drážďan na demonstrace hnutí Pegida. Z jakého důvodu?

Vnímám imigraci muslimů jako velkou hrozbu pro svobodnou společnost a západní civilizaci. Tohle pondělí snad ještě do Drážďan dorazím, rád bych jezdil co nejdéle, ale nevím, jak to bude s prací. Z demonstrace, která proběhla první týden po útocích ve Francii, mám velmi dobré pocity. Navzdory zprávám médií o stejném počtu demonstrantů jako předchozí týden bylo poznat, že se jí zúčastnilo mnohem více lidí. Oficiálně dle médií mělo jít o nějakých osmnáct tisíc, ale již během průvodu se objevovaly informace, že dorazilo přes čtyřicet tisíc lidí. Jelikož jsem byl i na předcházející demonstraci, můj odhad byl takový, že nás bylo alespoň dvakrát tolik. Následným průvodem jsme prakticky ucpali celé město. Známý, který byl v tu samou dobu v Drážďanech v práci a měl zaplé rádio, říkal, že se ve zprávách věnovali téměř výhradně protidemonstraci v Lipsku a o Pegidě v Drážďanech padlo jen tolik, že dorazilo údajně deset tisíc lidí. S takovou se nedá divit, že organizátoři demonstrací odmítají s médii jednat. Velmi mě potešilo, že dorazila i spousta jiných cizinců. Byly vidět vlajky Anglie, Norska, Švédska, Polska i Ruska. Ke mně samotnému se díky české vlajce přihlásilo i několik Čechů. Údajně dorazil i autobus plný Dánů. Potešilo mě, že za mnou celou dobu chodili Němci různých věkových kategorií, aby se ujistili, že jsem skutečně Čech, poděkovali, podali ruku a odešli. Kdyby se skutečně jednalo o průvod neonacistů, jak jej prezentují i přední česká média, asi bych tam s českou vlajkou moc vítaný nebyl. Dokonce jsem v davu viděl i vlajku Izraele, stejně tak, jako i mezi protidemonstranty.

Jak jste pohlížel na levičáky či anarchisty, kteří protestovali proti pochodu Pegidy?

Aktivisté, kteří byli na místě a snažili se zabránit průvodu, byli povětšinou hodně mladí lidé. Věkově bych je odhadnul na ekvivalent českých středoškoláků, možná i mladší. Členové hnutí Pegida, jak mi sdělila Češka pracující v Drážďanech již několik let, označují protidemonstranty za "školáky". Chování některých bylo dost agresivní, což dokreslují i záznamy televize RT, na kterých policisté rozhání výrostky se zahalenými tvářemi. Samozřejmě v některých místech stáli i poklidní dospělí lidé, ale těch k vidění moc nebylo. Zaujalo mě, jakým způsobem si na zpravodajských portálech dokážou vybrat fotografie menšiny lidí vypadajících jako neonacisté z demonstrací Pegidy, ale ignorují agresivní a pokřikující většinu protidemonstrantů. V jednu chvíli, kdy z plných sil pokřikovali "Nazi raus" si mě všimli procházet kolem s českou vlajkou téměř na dosah ruky přes kordon policistů. Přestali křičet a jen na mě potichu koukali. Asi jsem jim nespadal do škatulky německého nacionalisty a neměli na mě připravená hesla. Osobně si myslím, být těmto lidem o několik let více, buď by zůstali doma nebo by se objevili v průvodu Pegidy. Tito lidé mají své názory diktované médii a neuvědomují si závažnost situace. To, že mohou takovýmto radikálním způsobem vůbec prezentovat veřejně svůj postoj, je zásluha lidí, kteří tu byli před námi a budovali demokratickou společnost potem a krví, jak řekl Churchill. V jiných společnostech takovéto anarchistické výlevy často tolerovány nejsou vůbec. Dalo by se říci, že jsme byli v ulicích i za ně. Dřívější Evropané věděli, že se civilizace červenými srdíčky a barevnými vlajkami neubrání. Tito lidé si to zatím bohužel neuvědomují a přestože radikální nacionalistické strany jsou nebezpečné, zdaleka ne takovým způsobem, jako lidé prosazující multikulturalismus a ničení hodnot a zdrojů západního světa, ze kterých sami stále ještě čerpají. V mých očích jde o extrémně nezodpovědné chování vůči generacím, které přijdou po nás.

Neměl jste jako student a mladý člověk sedět právě mezi těmi levičáky? Proč jste na straně Pegidy, na straně odpůrců přistěhovalectví?

Důležité je, zda se aktivně člověk zajímá o aktuální dění a historii. Lidé bez obecného přehledu mívají sklony věřit všemu, co se objeví v médiích, neuvažují kriticky a jsou takto spokojeni. V patnácti letech jsem neměl racionální uvažování a nemám odvahu si představit, jaký bych měl tehdy názor na současné události. Popravdě myslím, že bych jej dnes ani raději nechtěl znát. Co se týká přistěhovalectví, nemám na něj vyloženě negativní názor. Příliv inteligentních a vzdělaných lidí je přínos pro každou společnost. Rupert Murdoch, přestože se jedná o člověka, kterému bych ruku nepodal, prohlásil, že imigrace přináší do společnosti kreativitu a sám bych s ním souhlasil. Jde o jedinečnou příležitost sblížení různých kultur. Mluvím i z vlastní zkušenosti soužití s různými etniky a lidmi vyznávajícími různá náboženství jak u nás v Česku, tak i v zahraničí. Problém ale nastane, pokud se jedná o lidi vyznávající nebezpečné náboženství nebo je imigrace neřízená a migranti jsou tvořeni lidmi bez vzdělání a jazykové vybavenosti. Stačí se podívat na tisíce afrických běženců. Evropa má problémy s nezaměstnaností a zadluženými státy. Jaký přínos mají statisíce takovýchto běženců pro Evropu? Masivní přísun cizinců vyvolává nejen společenské, ale i ekonomické napětí. Západní státy by se místo bombardování funkčních režimů, jako byl ten v Libyi, měly starat o to, aby Afričané a muslimové nemuseli utíkat ze zemí, které samolibé politické elity západních zemí rozvrátily proti vůli většiny obyvatel na obou stranách. Ideálním řešením by byla stabilizace válkou rozvrácených zemí a navrácení migrantů do oblastí jejich původu.

Jak by podle vás měly evropské země přistěhovalectví kontrolovat?

Měly by úplně zamezit imigraci lidí vyznávajících islám. Ostatní migranty pouštět jen v případě, pokud jsou jazykově vybavení a vzdělaní, popřípadě na zvací dopis zaměstnavatele, jak to některé státy praktikují už dnes. Zkrátka, pokud lze prokázat jejich přínos pro evropská společenství. Sám jsem držel Korán v rukou a nenávistné pasáže lze jen stěží vykládat jinak. Přestože většina muslimských migrantů nikomu řezat hlavy nechce, tak to neznamená, že se svými souvěrci potají souhlasí. Korán je svatá kniha muslimů a logicky by pak každý muslim měl dodržovat to, co je v něm uvedeno. Výklad Koránu dnes nikdo nezmění a to znamená, že vždy budou muslimové, kteří se rozhodnou jednat tak, jak mají nařízeno ve své svaté knize a zabíjet nevěřící. Logicky ideální řešení je zamezit veškeré imigraci muslimů, abychom zamezili přísunu i té menšiny, která je ochotna zabíjet, než potom řešit na našem území problémy, které se mohou objevit až v následujících generacích nákladnými integračními programy s nejistými výsledky. Muslimové se samozřejmě tváří, že je vše jinak, že teroristé nejsou muslimové a Islám je náboženství míru, ale co jiného jim zbývá, než se jako minorita snažit prezentovat v tom nejlepším světle a nepoštvat proti sobě většinové obyvatelstvo? Nedávno jsem sledoval dokument o situaci muslimů v Myanmar, proti kterým se vzedmula vlna nenávisti ze strany většinového buddhistického obyvatelstva. Buddhismus, jak známo, staví na víře v reinkarnaci, posvátnosti všech živých organismů a karmě. Zlé skutky se člověku vrátí v příštím životě. Buddhisté se uchylují k násilí a ozbrojenému odporu, pokud je ohrožena jejich kultura tak, jak se to stalo například během čínské vojenské invaze do Tibetu. Přestože byl dokument z dílen New York Times a nepřekvapivě promuslimský, bylo osvěžující vidět buddhistické mnichy, které i konzumní západní společnost považuje za duchovní autoritu, mluvit o problémech soužití s muslimy. "Nekontrolují svou porodnost. Když jich je mnoho, začnou vést džihád." Jsou jen některé věty, které mi utkvěly v paměti. Zdá se, že problémy s islámem mají všude na světě, kde dochází ke střetu jiné kultury s tímto náboženstvím. A v Evropě se těmto problémům říká islamofobie.

Jak vlastně vnímáte hnutí Pegida? Založil jej Lutz Bachmann, který měl kdysi neonacistické choutky...

Nehodlám tu nikoho omlouvat. Člověk prochází intelektuálním vývojem a čím je starší, tím je rozumnější. Pokud se podívám na levicové aktivisty z protidemonstrací, vidím prakticky to samé, co by člověk viděl v mladém Bachmannovi s tím rozdílem, že on už dostal rozum a začal něco dělat pro dobro společnosti, zatímco ti, kteří proti němu brojí nejvíce, se nezmohou na víc, než vyvolávat bitky se zakrytými obličeji.

Některá antiislámská hnutí začala pořádat demonstrace i v Česku. Jak jste s nimi obeznámen a chodíte na tyto akce?

Sleduju facebookové stránky Islám v ČR nechceme. V pátek jsem se zúčastnil té pražské demonstrace a na další budu chodit určitě taky, dokud mi do toho nevleze práce. O ostatních hnutích moc nevím.

Jste vystudovaný geograf. Jak vás ve škole učili vnímat Zeměkouli? Jako domov či jako prostor k realizaci někdy dost sobeckých plánů?

Studium bylo do značné míry zaměřené na regionální rozvoj a dotační fondy EU. Čili dalo by se říci, že celé studium bylo zaměřené na to, jakým způsobem může člověk zlepšovat prostor okolo sebe. Nejen v rámci naší ekonomické životní úrovně, ale třeba i ochrany přírody. Některé informace ale nebyly dostatečně pravdivé. Například si vybavuji tvrzení jednoho docenta, že rasismus a radikalismus vždy vychází z chudoby a chybějícího vzdělání. Což se neprokázalo jako dostatečně pravdivé ve srovnání s islamisty západního světa, kteří materiálně nestrádají a mívají i univerzitní vzdělání. Zpětně bych studium zhodnotil sice jako politicky korektní, ale neúplné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…