My jsme ze „sametu“ profitovali. Ale obyčejní lidé na venkově? Jan Mládek se věnuje nepříjemným pravdám

17.11.2019 16:03 | Zprávy

30 LET OD LISTOPADU Jsem součástí kosmopolitní menšiny, která z listopadu 1989 jasně profitovala. U obyčejných lidí na venkově to už tak jednoznačně nevypadá, říká sociální demokrat a někdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Vzpomenul i na své předrevoluční začátky v Prognostickém ústavu pod vedením Valtra Komárka. „Moc jsme si nedokázali představit, že to bude znamenat návrat kapitalismu jako takového,“ prozrazuje s tím, že v „prognosťáku“ se uvažovalo spíše o protržních reformách v rámci stávajícího zřízení. „A na to byl Komárek ideální člověk,“ dodává.

My jsme ze „sametu“ profitovali. Ale obyčejní lidé na venkově? Jan Mládek se věnuje nepříjemným pravdám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

Letos slavíme 30. let od listopadu 1989. Jak na to období vzpomínáte? Kde jste tehdy byl? Co jste dělal? Zúčastnil jste se demonstrací?

Tehdy jsem byl na Národní třídě na demonstraci. Ovšem nebyl jsem tam proto, že bych byl nadšený revolucionář, ale proto, že jsem byl přechytralý. Předpokládal jsem totiž, že na den výročí zásahu nacistů proti českým studentům za protektorátního období si ani ten nejblbější aparátčík typu Miroslava Štěpána nedovolí poslat bezpečnostní složky proti demonstrantům, jelikož to by jednoznačně znamenalo konec režimu. Jak se zdá, můj předpoklad byl špatný, jelikož zřejmě právě kvůli tomu to někteří udělali. I část komunistů už chtěla, aby ten režim skončil.

Jak to tehdy na Národní třídě vypadalo?

Byl jsem tam ještě i ve chvíli, kdy tam vlétly ty pověstné červené barety (Odbor zvláštního určení správy vojsk ministerstva vnitra OZU, pozn. red.). Disident Konvička, který pracoval u nás v prognosťáku, mě poučil, že když budou bít, tak mám být co nejvíce uprostřed davu, a to se mi osvědčilo. Vrhnul jsem se doprostřed davu lidí, takže se ke mně nedostali. Pak si ještě pamatuju, jak mě vlna lidí odhodila na kapotu automobilu Škody 100, já jsem se posunul na kapotu, po kapotě jsem přelezl a ocitnul jsem se přímo před tím průchodem, ve kterém se nacházela známá obušková ulička. Musím říct, že tou jsem prošel, aniž bych dostal. Asi mě zachránil můj oblek a kravata, že mě neudeřili. Upřímně, kdyby ti policajti počkali ještě dvě hodiny, tak bylo po demonstraci. Byla zima a lidé se začínali rozcházet.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…