Náhodné cyklopruhy. Cyklistu to hází přímo pod auta. A dost! Na Praze 6 se objevil rázný kandidát

09.09.2022 15:12 | Rozhovor

Tři roky studoval v zahraničí a ve svých 23 letech čerstvě ukončil magisterské studium politologie na Univerzitě Karlově. Nyní kandiduje v komunálních volbách do zastupitelstva Prahy 6. Představujeme Huga Chadimu, dvojku Patriotů pro Prahu 6.

Náhodné cyklopruhy. Cyklistu to hází přímo pod auta. A dost! Na Praze 6 se objevil rázný kandidát
Foto: patriotiproprahu6.cz
Popisek: Hugo Chadima, kandidát za Patrioti pro Prahu 6.

Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách?

Na Praze 6 mi odjakživa záleží. Žiju tu v podstatě celý život a moje rodina po tři generace, můj pradědeček se přestěhoval z Košíř do Sibeliovy ulice ve dvacátých letech a ve Střešovicích žiju s rodinou dodnes. Jsem za to neuvěřitelně vděčný, je to jedno z nejlepších míst k životu v celé republice. O komunální politiku jsem se ze začátku moc nezajímal, až věkem jsem začal být kritičtější. Uvědomil jsem si, kolik problémů a promarněných příležitostí na Praze 6 je, kolik míst tu chátrá, jak špatně dokáže radnice nakládat s veřejným prostorem. Jsme bohatá městská část a proto se radnice neostýchá plýtvat penězi, dohazovat zakázky svým kumpánům a doufat, že si toho nikdo nevšimne.

Co vás jakožto mladého člověka přesvědčilo kandidovat za Patrioty?

Považuji se spíš za konzervativce, což možná není u mladých lidí zrovna obvyklé. Ovšem věřím, že časem nás bude víc. Svět, ve kterém jsme vyrůstali, se zásadně změnil k horšímu a dřív nebo později si to začne naše generace uvědomovat. Naše životní úroveň klesá, ať už je to cenou bydlení a energií, kvalitou veřejných služeb, zadlužováním, či zdravím krajiny. Všechno je to tím, že se světové dění za poslední tři roky vymklo kontrole a naši lídři si s tím neví rady. Když se svět zblázní, musíme zkusit něco napravit alespoň lokálně. Jsem Patriot, protože chci nejprve měnit věci kolem sebe, věci, které se mě bezprostředně týkají a které mám šanci ovlivnit. Jako zastupitel Prahy 6 bych se řídil přesně těmito principy: místní je lepší než to globální, soběstačnost je lepší než závislost. Nemůžeme se spoléhat na politiky, byrokraty a nadnárodní korporace, když z větší části tyhle krize sami způsobili. Musíme se spolehnout na sebe, naše okolí, naše přátele a sousedy. Proto kopu za Prahu 6, to je moje komunita.

Co konkrétně by měla Praha 6 dělat, aby těmto krizím odolala? 

Chce to několik věcí. Zaprvé, investovat co nejvíce do technologií, které zajistí nejvyšší možnou míru energetické soběstačnosti. Musíme zateplit městské budovy, instalovat nouzové generátory, postavit bioplynové stanice. Šestka má tu výhodu, že je domovem Bubenečské čistírny odpadních vod. Splašky z Bubenče společně s naším komunálním odpadem jdou zpracovat tak, aby vznikl plyn. Společně se soukromými investory bychom tak do pár let mohli zajistit energetickou nezávislost nejen Prahy 6. Koneckonců, té energie bude dost i pro ostatní městské části. Zároveň chceme udržet v Praze 6 vodu a zmodernizovat naše vodní hospodářství. Proto chceme rozšířit sběr dešťové vody a využít ji k zavlažování naší zeleně.

Ale co magistrát? Jste schopen z Prahy 6 něco ovlivnit, když vám do toho hlavní město hodí vidle?

Jsou věci, které městská část může udělat jednoduše po své ose, vlastní nespočet školních budov,  ubytoven a zařízení občanské vybavenosti. Všechny tyto objekty jdou přizpůsobit. Hlavně musíme jako městská část garantovat, že třeba ve školách a školkách nedopustíme snižování teploty tak, jak to plánuje vláda, nebo dokonce návrat k distanční výuce. Patrioti se zaručují, že školství pod námi bude fungovat jako obvykle. Náš kandidát na starostu Jaroslav Ďuriš je zkušený krizový manažer a jeho prioritou při nástupu do funkce je dát ihned dohromady plán, co dělat v případech nedostatku či výpadku energie. Městská část navíc musí s magistrátem komunikovat a tlačit na něj. Chce to přinést dobré nápady, mít iniciativu a energii něco protlačit. Pokud nás bude nadcházející magistrátní koalice blokovat, spočítáme jí to v dalších volbách.

Když jste studoval v Nizozemsku, dalo vám to něco? Co vás tam inspirovalo? 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Žil jsem tři roky v Haagu, což je příklad skvěle vyřešeného města, které dokáže sloužit jak cyklistům, tak motoristům. Dopravní spoje tam fungují dobře, auta se vždy dostanou tam, kam potřebují a zároveň nikde nepřekáží. Většina Holanďanů má auto i kolo, dle potřeby používají jedno nebo to druhé. Pěší zóny a cyklotrasy jsou fajn, ale musí se vždy řešit koncepčně. Nemůžete jen ubrat z vozovky pro auta a nakreslit tam náhodný cyklopruh, který nikam nevede. To tady 4 roky dělá Praha Sobě a vůbec to nefunguje. Nejen že to překáží autům, ale ohrožuje to životy cyklistů. V Nizozemsku je většina cyklotras separovaná od vozovky, cyklisté mají vlastní semafory, přejezdy atd. Přesně takhle bych si představoval řešení i na Praze 6.

Takže se považujete více za motoristu, nebo cyklistu? 

Určitě motoristu, po Praze jezdím autem a na kolo vzhledem k již zmíněným bezpečnostním rizikům v Praze nesednu. Dobrý příklad je Evropská, kde je široký chodník, po kterém tolik lidí nechodí. Podél vozovky máte cyklopruhy, které se tam moc nevejdou. Tam, kde se vozovka zužuje, normálně cyklopruh končí a hází cyklistu přímo pod kola aut. Ale přál bych si tu na kole jezdit. Když oddělíme cyklotrasy od vozovek a vytvoříme tak bezpečné pruhy, které se lidi nebojí používat, staneme se inspirací pro celou Prahu. Čím víc lidí sedne na kolo, tím méně jich zacpe vozovku. Je to win-win situace.

Jak vidíte váš volební výsledek? Má vaše uskupení šanci se dostat do zastupitelstva?

Na Praze 6 kandiduje celkem pouze 10 subjektů, což je méně než minulé dvě období. Strany a hnutí, proti kterým kandidujeme, tu působí už léta a prošly si mnohými skandály, každý se nějak zdiskreditoval. My jsme takový černý kůň voleb. Kandidujeme tu poprvé, většina našich kandidátů nemá členství v žádné straně a lídr naší kandidátky je v politice úplně čerstvě. Lidi jsou otrávení jak z vládnoucích stran, tak z populistické opozice, chce to někoho s novými nápady. To Praze 6 dokážeme nabídnout. Máme samozřejmě nevýhodu v tom, že nemáme tolik peněz jako velké partaje, nemáme rozpočet na to, abychom měli tolik reklam, billboardů a hyperkostek. Vznikáme odspodu, desítky tisíc místních obyvatel si nás všímá na sociálních sítích, dostává naše letáky, obecně se o nás hodně mluví. Věřím, ze budeme mít skvělý výsledek a že se budeme podílet na složení příští radnice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…