Nejsme v Turecku, aby někdo za urážky víry chodil do vězení, vkládá se Petr Mach důrazně do křiku kolem Samkové. A vystrčení holého zadku na konvoj...

06.06.2016 21:36

ROZHOVOR To, že se do české ekonomiky a společnosti dobře zařadili Slováci nebo Ukrajinci, neznamená, že by to šlo stejně hladce se Somálci, myslí si bývalý prezidentský poradce a nynější europoslanec Petr Mach. Jako příklad uvádí Francii, Německo nebo Nizozemí. Podle něj tam migranti a jejich potomci tvoří celé čtvrti, kde bují kriminalita a většina lidí funguje na sociálních dávkách.

Nejsme v Turecku, aby někdo za urážky víry chodil do vězení, vkládá se Petr Mach důrazně do křiku kolem Samkové. A vystrčení holého zadku na konvoj...
Foto: David Daniel
Popisek: Petr Mach

Koncem tohoto měsíce se Slovensko ujme předsednictví v EU. Myslíte si, že se Robertu Ficovi podaří zvrátit nebo alespoň otupit názory Unie na zavedení povinných „uprchlických“ kvót?

Fico je odvážný politik, který se nebojí politikům v Bruselu říct, co si o jejich kvótách a migrační politice myslí. Jeden premiér ale nezastaví tu arogantní mašinérii, která sepsala návrh na další rozdělení migrantů a která je připravena Čechy, Slováky, Poláky a Maďary opět přehlasovat.

Větším problémem než migrační vlna z tzv. balkánské cesty přes Řecko může být uprchlický exodus z afrických zemí přes Itálii. V Libyi je připraveno na cestu do Evropy milion lidí, další utíkají už i z Egypta. Jak tomu čelit? Komu máme pomáhat a komu ne? Nakolik je v našich silách pomáhat v místě a řešit situaci přímo v Africe, aby lidé neměli důvod utíkat?

Itálie by měla všechny lodě s migranty vracet do Egypta a Libye. Místo, aby cestovatele vytahovali do svých lodí a vozili je na italské pobřeží, měli by je otočit zpět, vzít do vleku a vrátit, odkud vypluli. Kdo chce pomáhat Afričanům, může jim pomáhat přímo v Africe.

Navíc Turecko opakuje hrozby, že v případě nezrušení vízového styku pustí do Evropy migrační vlnu. Jak postupovat, dát Erdoganovi, co chce, nebo opevnit řeckou či makedonskou hranici?

S migrací je to docela jednoduché. Migranti se nechtějí usídlit v Řecku. Chtějí do Německa, do Dánska, do Švédska. Takže stačí neumožnit migrantům další cestu z Řecka do Evropy a oni přestanou cestovat do Řecka. Makedonie a Maďarsko sice postavily plot, ale jejich úsilí maří paní Merkelová a EU, která chystá další přerozdělovací plán a dává tak všem potenciálním migrantům zvrhlý vzkaz: Přicestujte do Řecka a budete přerozděleni. Při troše štěstí na vás Německo, Dánsko a Švédsko vyjde.

Evropská unie stále řeší také jinou, finanční krizi. Zmiňovanému Řecku poskytne další finanční pomoc ve výši 10,3 miliard eur, protože prý plní dohody uzavřené s EU ohledně ozdravění své ekonomiky. Nicméně podle statistických údajů je Řecko v EU vůbec nejhorší v úspěšnosti při vybírání daní. Například lidé s nižším ročním příjmem než 250 tisíc Kč je, podle analytiků idnes.cz, nemusí platit vůbec! To by byla například v Česku zřejmě většina národa.  Někteří političtí komentátoři to hodnotí tak, že řecká vláda sice přijala řadu doporučení, aby Bruselu „zacpala ústa“ a dosáhla na další finanční dotace, ale ve skutečnosti ty sliby většinou nenaplňuje, ani se moc nesnaží. Může tomu tak být? Jaký na to zastáváte názor?

Byla to od počátku hra. Řecko přijímalo úvěry, o kterých řecká vláda i její věřitelé věděli, že nebudou nikdy splaceny. Pouze politici v EU nalhávali daňovým poplatníkům, z jejichž peněz se Řecku půjčovalo, že půjčky budou vráceny. To neříkám až teď, takto to hodnotím od začátku.

A teď k domácí politické scéně. Ekonomičtí analytici společnosti Cyrrus tvrdí, že Česká republika by z příchodu desítek tisíc migrantů dlouhodobě profitovala. Naše ekonomika jich prý zvládne pojmout až 80 tisíc ročně s tím, že je třeba přizpůsobit trh práce. Ministr Dienstbier to podporuje, odbory to považují za nátlak zaměstnavatelů, aby lidé pracovali ještě za nižší platy. Jak to vidíte vy?

To, že se do české ekonomiky a společnosti dobře zařadili Slováci nebo Ukrajinci, neznamená, že by to šlo stejně hladce se Somálci. Ať si analytici ze společnosti Cyrrus vezmou pár migrantů do své firmy, myslím, že změní názor. Stačí se ale podívat do Francie, Německa, Nizozemí nebo Švédska, jak to dopadlo! Migranti a jejich potomci tam tvoří celé čtvrti, kde bují kriminalita, kde je většina lidí bez práce a na sociálních dávkách. Tito lidé nevědí, čí jsou, a odpovědi na svůj zmatek v hlavě nacházejí v džihádu.

Advokátka Klára Samková nedávno na semináři ve sněmovně přirovnala islám k nacismu, na základě čehož se z publika zvedl turecký velvyslanec a na protest odešel. Později dokonce požadoval trestní stíhání Samkové, ta na oplátku žádá jeho vyhoštění. Bylo to srovnání adekvátní? Je to legitimní součást svobody slova a veřejné debaty, nebo mohlo dojít k porušení zákona a mělo by být potrestáno?

Nejsme v Turecku, aby někdo za urážky víry chodil do vězení. Být tureckým velvyslancem, zkusil bych paní Samkové vysvětlit, že islám není totéž, co islamismus a distancoval bych se od všech zvěrstev páchaných ve jménu islámu. Umírnění muslimové to ale nebudou mít u nás s obhajováním své víry jednoduché. Nedivme se, když lidé v Evropě vidí islámský terorismus a Islámský stát, že nedokážou rozlišovat mezi islámem jako vírou a islamismem jako politickou doktrínou, která se na islám odvolává a prosazuje své představy o světě násilím. Udržme si ale prosím svobodu slova. Přece kdyby někdo řekl, že křesťanství je jako komunismus, ťukali bychom si možná na čelo, ale taky bychom za to nehnali nikoho do vězení.

Odborářští předáci, ale také někteří politikové vyčítají současné vládě, proč nežaluje Zdeňka Bakalu a spol. za to, že neplní smlouvu, kterou uzavřeli při privatizaci Ostravsko-karvinských dolů. Tedy, že prodali více než 40 tisíc bytů jinému vlastníku než původním nájemcům a že nevytvářeli tolik potřebný rezervní fond. Nyní OKD zkrachovaly, i když některá média tvrdí, že Bakala na nich vydělal několik desítek miliard korun, a kolaps dolů zaplatí stát, tedy my daňoví poplatníci. Co tomu říkáte?         

Bylo by strašně nefér, kdyby bankrot Bakalovy firmy platili daňoví poplatníci. Doufám, že to vláda neudělá. Ať pan premiér Sobotka tu privatizační smlouvu zveřejní, pak všichni uvidíme, jestli byla smlouva plněna, a jestli může stát Bakalu za její neplnění zažalovat.

Českem podruhé projel vojenský konvoj americké armády. Ve Vyškově ho „vítali“ odpůrci a válečný veterán oblečený ve slavnostní uniformě na projíždějící kolonu několikrát ukázal holý zadek. Zatkla ho policie a zahájila úkony pro podezření z přečinu výtržnictví. Měl by být potrestán? Anebo jde o legitimní způsob protestu v demokratické společnosti? Sám protestující se prý inspiroval u Pussy Riot.

Jasně, že ukázat holý zadek je legitimní vyjádření protestu. Ale za každé hrdinství si člověk musí nést následky, jinak to není hrdinství. Za toto mu hrozí nanejvýš pokuta. Kdyby ale znesvěcoval kostel, jako to dělala ta punková skupina v Rusku, tak také půjde za hrubou výtržnost do vězení.

Nakolik je podle vás vůbec legitimní diskutovat o samotné geopolitické orientaci naší země, tedy členství v NATO a EU? Objevují se výklady, že o těchto věcech se ani diskutovat nesmí, referenda jsou nepřípustná a podobně. Měli bychom se tedy nad těmito záležitostmi vůbec zamýšlet?

Omezení diskuse nebo snaha zakázat o takové věci referendum by bylo popřením demokracie a politické debaty. Mně se ale zdá, že se u nás o těchto věcech docela svobodně diskutuje. A to je dobře a já velmi podporuji otevřenou diskusi o NATO, o Evropské unii nebo třeba o migraci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…