Nenechám se Nečasem zkorumpovat, udeřil znovu rebel z ODS

03.10.2012 18:20

ROZHOVOR Poslanec Ivan Fuksa, který patří mezi poslance protestující proti zvyšování daní, podrobně vysvětlil, proč za jejich „rebelií“ nejsou žádné postranní motivy jako IZIP či jeho nominace na šéfa NKÚ. Pokud by mu někdo nabídl funkci prezidenta NKÚ, považoval by to za korupční jednání.

Nenechám se Nečasem zkorumpovat, udeřil znovu rebel z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS Tluchoř a Fuksa

Jak byste reagoval na spekulace, že rebelům vůbec nejde o daně, ale například o zájmy ve zdravotnictví? U vás se zase hovořilo o tom, že chcete být prezidentem NKÚ.

Všechno to jsou účelové věci, které nás poškozují. Skutečně někdy v březnu, dubnu parlament vyhlásil nominace na volbu postu prezidenta NKÚ. Já jsem skutečně o to projevil zájem. A šel jsem do toho s tím, že NKÚ by nově mělo kontrolovat samosprávy obcí i krajů, dále firmy se státní majetkovou účastí. Já jsem byl 14 let v komunální politice na pozici místostarosty a starosty čtyřiceti tisícového města, byl jsem prvním náměstkem ministra financí, byl jsem předsedou a místopředsedou několika významných státních či polostátních podniků, tvořil jsem i rozpočet. Čili tu problematiku znám ze všech těchto pohledů, a proto jsem oznámil, že chci získat nominaci na tuto pozici.

Dodnes ty nominace neproběhly. Někdo proti mně pustil, že to celé dělám kvůli tomu, abych tu pozici získal. Já jsem čestný člověk, který vždy drží slovo. V tuto chvíli, kdyby za mnou kdokoli přišel a nabídl mi tuto nominaci, tak bych to skoro považoval za korupční jednání a za druhé bych takovou nabídku v této fázi nepřijal. V době, kdy jsem chtěl kandidovat na prezidenta NKÚ, jsem netušil, že zde bude nějaký problém s balíčkem. Pan premiér nám totiž v přítomnosti padesáti poslanců ODS na klubu slíbil, když jsme otázku balíčku otevřeli, že se ještě budeme bavit o jednotlivých parametrických položkách Kalouskova balíčku a že se o tom budeme bavit v rámci druhého a třetího čtení.

Ve třetím čtení, kdy jsme to znova otevřeli, tak nám premiér řekl, že je to koaličně dohodnuto a že se o tom nebudeme dál bavit. To byl ten bod zlomu, kdy poprvé v historii zde mají poslanci něco schvalovat, ale nediskutovalo se o tom ani minutu. Ano, měl jsem regulérní zájem kandidovat do NKÚ v době, kdy jsme věřili slovu pana premiéra, že se o věcech v daňovém balíčku budeme bavit. Za tu dobu se situace úplně změnila a dnes pokud by kdokoli za mnou přišel s nominací na šéfa NKÚ, tak jako čestnému muži mi nezbývá nic jiného, než něco takového odmítnout.

A pokud jde o problematiku IZIP?

V médiích se objevily takové termíny jako IZIP koalice. Pokud jde o věcnou stránku, tak najednou v rámci krize pan ministr Heger podal trestní oznámení na neznámého pachatele, vyměnil členy správní rady, kteří zastupují stát. Ti vypověděli s velkou slávou a velkým humbukem spolupráci s IZIP, aby potvrdili články s titulkem „bílá mafie“. Nakonec ale VZP s novými zástupci ve správní radě od ministra Hegera opět obnovila spolupráci s IZIP v původní podobě a opět probíhá platba a spolupráce mezi VZP a IZIP.

Pak je zde osobní stránka. Exhejtman Rath vždy napadal Cabrnocha, Ouzkého a další lidi s tím, že IZIP je jeden velký podvod. První z ODS, kteří to začali hrát proti vlastním lidem, tak to byli Petr Nečas a Petr Bendl v prosinci loňského roku, kdy proti sobě kandidovali na post krajského předsedy Bendl a Tluchoř. Bendl začal hrát, že to je IZIP koalice, že to je něco divného, že to je něco kriminálního. Já jsem na to reagoval tak, že jsem řekl: „Petře Bendle, ty hraješ kartu Davida Ratha, to je smrtelné pro ODS.“ V těch dobách měla ODS ještě přes dvacet procent.

Tato sebezničující politika v řadách ODS nás přivedla k tomu, že se pohybujeme někde mezi 12 až 20 procenty. A ta hra se znovu zopakovala. Petr Tluchoř je členem správní rady VZP za Poslaneckou sněmovnu, tak se znova začala hrát ta hra, jak na tom stát brutálně prodělává a jak je to kriminální. Jenom se ale ptám, proč tedy ministr Heger a jeho zástupci znovu obnovili spolupráci s IZIP. Oba dva příběhy jsou tedy účelově zneužívané proti lidem ze skupiny takzvaných rebelů.

Hovořilo se i tom, že vaší motivací může být msta Petru Nečasovi za to, že vás odvolal z postu ministra zemědělství a jmenoval Petra Bendla a pak ho podpořil i na šéfa středočeské ODS a jeho spojence Nwelatiho na krajského volebního lídra. Jak Bendla hodnotíte jako ministra zemědělství?

Vždy jsem měl dobré vztahy se zemědělci napříč politickým spektrem, napříč velikostí farem i napříč různými oblastmi hospodaření a podnikání. Zemědělci bojovali, aby mě premiér neodvolával a psali různé dopisy jak premiérovi, tak i prezidentovi Klausovi s tím, že v jejich očích jsem po Luxovi ministr, který za ně bojuje a se kterým chtějí spolupracovat. Když nastalo politické rozhodnutí pana premiéra, na které má plné právo, tak každý ministr musí zareagovat jen: „rozkaz šéfe, já to akceptuji a odcházím.“

Rok jsem se k tomu potom nevyjadřoval. Přestože jsem měl spoustu příležitostí informovat o tom, co mi sděloval zemědělský sektor, tak jsem rok nic nekritizoval a nevyjadřoval jsem se. Nechtěl jsem se chovat jako uražený ješitný ministr, který kritizuje svého nástupce. A ať je dnes vývoj jakýkoli, tak já svého nástupce nebudu nikdy kritizovat. To je moje filozofie.

Vy jste jako ministr komunikoval se zemědělci. Nebylo by podle vás například na místě snížit i spotřební daň z nafty? Nebylo zvýšení spotřební daně z pohonných hmot nakonec kontraproduktivní, což nakonec uznal i tehdejší ministr Janota?

Jednoznačně jsem podle zkušeností posledních dvou let pro snížení spotřební daně. První argument je čistě geografický. Všichni, co přes naše území přejíždí, tankují mimo naši republiku. Využijí pouze naše dálnice. I Češi vyráží za lacinějším benzínem za hranice. Ve snížení spotřební daně podporuji ministra Kubu. Hlavní protiargument, který zaznívá od Nečase i Kalouska je, že když snížíme spotřební daň, tak pumpaři nesníží cenu. Mně se líbil nápad pana ministra Kuby, že by se na čerpacích stanicích, které má pod kontrolou stát, uváděla struktura ceny. Benzínky Euroil patří Čepru a je jich přes 250. Tato státní firma by šla příkladem, že když se sníží spotřební daň, tak se na 250 stanicích, což není zanedbatelné, cena benzinu a nafty sníží.

Zemědělců se ale týká i zelená nafta. Já jsem s nimi v úzkém kontaktu. V tom balíčku jim velmi výrazně ponižujeme i zelenou naftu. Oni říkají, že je to netěší, ale že jsou schopni to ustát. Pokud jde o zemědělskou politiku v Evropě, tak každý stát dotuje své zemědělce, jak to jen v rámci pravidel EU jde. Zelená nafta je jedna z věcí, jak zemědělství lze podpořit. Nikde okolo nás ji nezrušili. Zemědělci v Polsku, Německu, Rakousku, Maďarsku budou mít konkurenční výhodu. Slováci ji zrušili, ale opět ji obnovují. Nicméně i za této situace se smiřujeme s omezením zelené nafty a za hlavní problém balíčku považujeme zvyšování DPH.

V pondělí byl zatčen náměstek ministra práce pan Šiška. Nemůže to znevěrohodnit reformy předkládané tímto rezortem včetně důchodové reformy, neboť pan Šiška byl panu Drábkovi velmi blízký?

Mě ta zpráva, že by takto blízký spolupracovník ministra mohl být z něčeho obviněn, šokovala. Ještě mě více překvapilo, že policie nesdělila, proč byl zatčen a nesdělila to ani ministrovi. Sám za sebe musím říct, že ministra Drábka považuji za férového a seriózního člověka. V dobách, kdy jsem byl prvním náměstkem ministra financí a dělali jsme obchodní mise po světě na podporu exportu, tak pan Drábek tehdy v pozici prezidenta okresní hospodářské komory s námi jezdil.

Že by si dovolil jít se svým kolegou do nějaké riskantní hry, která by ohrožovala je jako fyzické osoby, ale vlastně i celou vládu a důchodovou reformu, tak tomu se mi stále nechce věřit. Je to skandální informace, která ministra Drábka poškozuje, poškozuje TOP 09, ale ve finále to může poškodit celou vládu. Že policie neřekla, proč byl zatčen, tak to ve mně vyvolává dojem, že za tím může být snaha ovlivnit výsledky voleb. Čím dříve policie sdělí důvod, tím rychleji vyvrátí veškeré pochyby.

Podle pana prezidenta důchodová reforma není důchodovou reformou s velkým R, ale pouze parametrickou úpravou současného systému. Podle něj by bylo řešením zavedení minimálního rovného důchodu. Jak se na to díváte vy?

Podle mě neříká, že to je jenom parametrická úprava. On řekl, že to je zavedení dalšího pilíře. Dokonce i ty zákony, které parlament ohledně zavedení druhého pilíře schválil, tak je nevetoval. On teď pouze zpochybnil mechanismus časování, nastartování a zprocesování a spuštění té celé důchodové reformy.

Je třeba připomenout, že teď tu máme průběžný systém, který je odvislý od demografického vývoje. Stručně řečeno: množství vydělávajících lidí by mělo přiměřeně odpovídat množství důchodců. Ve chvíli, kdy tady máme výchylku, se s tím musí něco dělat. Více odvádět? To asi těžko. Jednoznačně prodloužit věk odchodu do důchodu. V roce 1995 jsme zavedli privátní připojištění, jsou na to příspěvky od státu. Teď se zavádí de facto třetí pilíř, i když tomu říkáme druhý pilíř. Já jsem příznivcem druhého pilíře.

O druhém pilíři mluvíme již šest let. Dokonce jsem byl u toho, když se od roku 1997 na ministerstvu financí parametry druhého pilíře diskutovali. Celé riziko nastartování druhého pilíře je ve dvou bodech. Ve chvíli spuštění si to vyžádá náklady, hovoří se o šesti miliardách korun. Hovoří se také celou dobu, že nastartování druhého pilíře se pokryje z privatizací. Loňské zvýšení DPH bylo také zdůvodňováno důchodovou reformou. Ale výběr DPH se neplní. A nyní je zde návrh znovu zvýšit DPH. Jestliže se ale peníze zvýšením DPH nezískají, budeme stále přicházet s dalším a dalším zvýšením DPH? To snad ne.

Druhá věc je, zda má být druhý pilíř povinný či nepovinný. V odborné literatuře jsou argumenty pro i proti tak půl na půl. Německo to povinné nemá, Slovensko má. Nicméně v tuto chvíli nechci bourat to dílo, které vláda vytvořila. Nebudu kritizovat ani chválit druhý pilíř důchodové reformy. Každopádně ho budu v této fázi akceptovat. Ale kdybychom to spuštění dokázali o rok, o dva posunout a prodiskutovat, aby napětí ze společnosti zmizelo, tak ušetříme šest miliard, abychom nemuseli zvyšovat daně. To je ale pouze má hypotéza, kterou my nyní nedáváme na stůl. Čili v současnosti akceptuji, jak to schválila vláda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…