Nepomucký starosta: Vše záleží na penězích

09.09.2012 7:32

ROZHOVOR Město se nezadlužilo, zatím vše hradí z vlastních naspořených prostředků a dluhy žádné nemá. Našim cílem je i nadále jednat tak, aby město nepotřebovalo žádné úvěry, řekl ParlamentnímListům.cz sociální demokrat a starosta Václav Kovář.

Nepomucký starosta: Vše záleží na penězích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Silničáři začali rekonstruovat spojnici Nepomuku s Přešticemi. Jsou další tahy v okolí města, které by nutně potřebovaly opravy?

Myslím si, že komunikace na Přeštice si to ze všech tahů v okolí města zasloužila nejvíce. Dále je důležité dát dohromady i silnici II/191, která spojuje Klatovy – Nepomuk – Rožmitál pod Třemšínem (Příbram). Tato komunikace je také hodně frekventovaná. Na rozdíl od té přeštické je zde ale mnoho úseků pěkných, nedávno zrekonstruovaných, takže spíše chybí dodělat zbývající části a není nutné dělat komunikaci celou jako je to v prvém případě. No a pak např. i silnici Nepomuk – Klášter, která je opravdu ve špatném stavu a zejména její průtah Zelenodolskou ulicí je ostudou města.

Město vloni dokončilo investice za desítky milionů korun: novou čistírnu odpadních vod, opravu sportovní haly nebo nově vydlážděné a upravené Přesanické náměstí. Nezadlužilo se město příliš?

Město se nezadlužilo, zatím vše hradí z vlastních naspořených prostředků a dluhy žádné nemá. Našim cílem je i nadále jednat tak, aby město nepotřebovalo žádné úvěry.

3. O vaši průmyslovou zónu vloni projevil zájem německý investor, výrobce autodílů. Jak jednání dopadla, zóna byla několik let prázdná?

Bohužel jednání utichla. Město tedy i nadále shání investora do této připravené zóny.

Jak se stavíte k otázce církevních restitucí? Jsou nároky církve a vypořádání přiměřené?

Nechci hodnotit přiměřenost vyrovnání, neznám historická fakta a ze všech stran slyším něco jiného, často si protiřečícího. Faktem ale je, že si přeji, aby se to co nejrychleji dotáhlo do konce a stát rozhodl (ať tak či tak), protože právě u nás v Nepomuku leží část města na „církevních“ pozemcích a město se zde nemůže nijak dále rozvíjet a je díky protahujícím se restitucím „blokované“.

Podezření z korupce u přidělování dotací z fondů EU dostihla první české hejtmanství. Domníváte se, že by si policie měla posvítit i na další české kraje včetně Plzeňského?

Pokud existují nějaké poznatky o korupci, tak by to policie určitě měla řešit, ať je to kdekoliv. Právě ROP Jihozápad byl již v minulosti řešen a městu se tak o více než rok protáhly rozjeté projekty kvůli vyšetřování lidí ze sídla ROPu v Českých Budějovicích.

Co byste rád ještě stihl do konce volebního období, jaký je Váš největší cíl?

Cílů bych měl mnoho, který z nich je největší nedokážu říci. Za dva roky končí volební období a to je krátká doba. Vše záleží na penězích. Byl bych rád, kdyby se podařilo zateplit místní ZŠ a zlepšit stav školního hřiště. O dotace máme požádáno, uvidíme, jak dopadneme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

4:44 Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

Zásadní nedostatek ve věci konce vyšetřování vrbětické kauzy nalezl právník a šéf strany PRO Jindřic…