Nikdo přece nemůže vážně věřit, že miliardáři Babišovi jde o obyčejné zaměstnance. Boj s dezinformacemi by se měl zaměřit na ČT. Kapitalismus skončí, říká poslanec komunistů

27.12.2016 15:55

ROZHOVOR Poslanec Leo Luzar (KSČM) říká, že svět multikulturalismu posledních třiceti let skončil. Pravdoláskařská pohádka o občanské společnosti na Ukrajině byla rozkradená a všichni od ní dávají ruce pryč. „Snad konečně lidé práce pochopí, že být programátorem znamená patřit k 0,01 procentu obyvatel a ostatní na tom budou hůře než jejich rodiče. Konečně jim to otevře oči a budou přemýšlet o Marxovi a poslouchat, co říkají komunisté,“ říká.

Nikdo přece nemůže vážně věřit, že miliardáři Babišovi jde o obyčejné zaměstnance. Boj s dezinformacemi by se měl zaměřit na ČT. Kapitalismus skončí, říká poslanec komunistů
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Poslanec Leo Luzar (KSČM)

Jaké události na domácí politické scéně byly podle vás v roce 2016 klíčové?

Jednoznačně krajské volby a vzestup mediokracie. Je to výzva pro levici. Nikdo přece nemůže vážně věřit, že mliardáři jde o obyčejné zaměstnance. Zeptejte se v jeho továrnách.  

Je u nás skutečně ohrožena demokracie tandemem Babiš–Zeman a staneme se satelitem Ruska, nebo Číny? Nebo není u nás naopak ohrožena demokracie vměšováním Bruselu. Berlína a Washingtonu?

Spíše se jedná o koncept „já na bráchu, brácha na mě“, co nás asi čeká v příštím roce. Že se jim to vyplatí? Ostatní otázky jsou spíše projev bruselske byrokracie. 

A jaké věci považujete za klíčové v zahraničí?

Jednoznačně obrat války v Sýrii, volby v USA a brexit.  

Jaké důsledky můžou mít vítězství Trumpa a brexit?

Důsledkem by mohlo byt více demokracie Evropy a hlasitější slovo obyvatel. EU je pro lidi, a ne úředníky!

A pokud jde o Trumpa, mnohé se začíná vyjasňovat. Už bylo oznámeno, že ministrem zahraničí se stane Rex Tillerson, označovaný jako „proruský“. Například je proti sankcím. Co všechno může Trumpova vláda přinést světu a potažmo i nám, České republice? Skončí svět, jaký jsme dosud znali, jak někteří tvrdí?

Svět multikulturalismu posledních třiceti let skončil. Co bude místo něj? Každopádně nemám příliš dobrý pocit z budoucna. 

Anketa

Sdílíte obavy prezidenta Zemana o naší demokracii kvůli omezování svobody na internetu?

hlasovalo: 9714 lidí

Putin se na Trumpovo „panování“ jistě náležitě připravuje, a přestože ruská ekonomická situace je stále krizová, popularita šéfa Kremlu stoupá do rekordních výšin. Co čeká Evropu? Mají se menší státy, včetně třeba i Česka, obávat, že budeme „novou“ Amerikou obětováni a skončíme v ruské sféře vlivu, jak varují mnohé komentáře?

Copak opravdu někdo myslel, že pro USA něco Česko znamená?! Jo, v hokeji znají Jágra, ale jakou máme politiku, neví mnoho lidí. Ani to neví mnohdy vláda. 

Experti předpovídají, že z Trumpova vítězství se rozhodně neraduje Ukrajina, kterou nový americký prezident hodí přes palubu a přestane ji podporovat. Tedy, co se stane s Ukrajinou? Krym je patrně nevratný, ale co konflikt na východě a stav Ukrajiny jako takové, kde téměř nic nefunguje, nejsou peníze, není tam vlastně nic?

Pravdoláskařská pohádka o občanské společnosti na Ukrajině byla rozkradená a všichni od ní dávají ruce pryč. Proč nechtěli poslouchat KSČM, když jsme přinášeli důkazy a fakta od ukrajinských komunistů? 

Mimochodem, když si shrneme to celé zhoršení vztahlů s Ruskem, které se táhne od tzv. majdanu, bylo to logické, protože Putin by stejně byl na Západ agresivní? Byla to chyba? A přehnal to Západ, nebo to přehnalo Rusko?

Byl to spíše poslední bláznivý nápad jistých skupin... Podívejte se také, kdo byl mezi prvními na „majdanu“ z České republiky a pochopíte vše. 

Lze říci, zda byla americká podpora kyjevské moci po převratu z „obamovských“ idealistických důvodů, nebo kvůli něčemu jinému?

Za vším hledej peníze a v tomto případě velké peníze.

 

Když ještě zůstaneme u Trumpa. Hodně toho řekl ve směru, že hodlá dát znovu práci americkým dělníkům, vrátit výrobu zpátky do země. Nicméně, je tohle vůbec reálné? Jaké páky může vůči velkým firmám použít, aby je nalákal zpět do USA?

Ony firmy to udělají a tím podtrhnou kapitál evropský s jeho rozvojovou, chápejte neokoloniální politikou.  

Obecně se v průmyslu očekává spíše úbytek pracovních míst vzhledem k novým technologiím, robotizaci a tak dále. Jsme na takovou situaci vůbec připraveni? Kde budou za pět, deset a víc let lidé brát pracovní místa, pokud se „na počet lidí“ průmysl výrazně zredukuje?

Snad konečně lidé práce pochopí, že být programátorem znamená patřit k 0,01 procentu obyvatel a ostatní na tom budou hůře než jejich rodiče. Konečně jim to otevře oči a budou přemýšlet o Marxovi a poslouchat, co říkají komunisté. 

Přibližujeme se finanční krizi, jak varují někteří ekonomové? Může to ve světové ekonomice a finančnictví opět „bouchnout“? Které scénáře jsou podle vás reálné, a dokážeme se na něco takového připravit? Jak si vůbec momentálně světový kapitalistický řád stojí?

My víme, že to musí přijít. Když ne teď, tak později. Přijde systémová změna. Zda to bude komunismus, nebo jiný -ismus, nevím, na jménu nezáleží. Ale je jisté, že to nebude kapitalismus. 

Evropa stále nevyřešila migrační krizi. Dle expertů můžeme po skončení zimy opět očekávat obnovení běženeckých vln, které mohou oproti minulým obdobím výrazně posílit z Afriky. Nechá to Evropa vyšumět a bude čelit opět dalším teroristickým útokům? Zatím nebyla síla s tím něco udělat. Co se musí stát, aby evropští lídři začali jednat razantně?

Nevěřím, že v Evropě nenajdou voliči tolik rozumu, aby opět pustili k moci strany, které dnes svými zástupci v úřednických strukturách způsobily současnou krizi. A nemůžeme se vymlouvat, že za to můžou nedostatky demokracie EU. Úředníci jsou tam takoví, jaké najmenovaly členské státy EU.

Výrazné téma roku 2016 je takzvaný boj s dezinformacemi, fake news, ruská propaganda a tak dále. Jde ve většině podle vás skutečně o upřímnou snahu vymýtit propagandu, která zahrnuje nevědomé lidi smyšlenkami? Jakou roli v tom může hrát politický boj? Mohou tyto snahy skutečně něčeho docílit? Nebudou jen lidé naštvaní?

Pokud dokážou přesvědčit českou veřejnoprávní televizi, aby začala vysílat objektivní zpravodajství, budou to dobře investované peníze. 

Jakým způsobem můžeme srovnat letošní prokázanou činnost ruských informačních agentur jako jsou Sputnik nebo Russia Today, které působí a ovlivňují veřejné mínění na Západě – a naopak činnost organizací spadajících do portfolia miliardáře Sorose a podobných dalších neziskovek, které naopak vyvíjejí činnost spíše na Východě?

Sám občas publikuji ve Sputniku a nikdy můj názor nezkreslili a nevydalí nic, co bych neřekl. Takže o jakém zkreslování se bavíme... 

Jaký bude rok 2017, pokud jde o domácí politiku? U nás proběhnou sněmovní volby, začne kampaň k prezidentským volbám... Co očekáváte?

Očekávám, že občané budou volit srdcem – a to bije nalevo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…