Nová krize s počátkem v Německu? Šílené sumy, EU nenechá Deutsche Bank padnout. Ekonom Ševčík vysvětluje, co přijde

26.07.2019 4:43

ROZHOVOR Německý finanční obr Deutsche Bank se dostal do problémů a projde obří a velmi nákladnou restrukturalizací. „Deutsche Bank patří již několik let k velmi rizikové skupině bank. V některých aspektech je na tom stejně špatně jako mnohé italské, španělské či francouzské banky," vysvětluje ekonom Miroslav Ševčík. Podle něj ale vzhledem ke své velikosti představuje mnohem větší riziko právě německý kolos. Za hazard Ševčík označuje vyplacení 127 miliard na odstupném pro končící zaměstnance ústavu. Náklady na restrukturalizaci by dokázaly půl roku živit české důchodce, všímá si ekonom. A problémy zde zdaleka nekončí. Nová krize by mohla mít evropský rozměr...

Nová krize s počátkem v Německu? Šílené sumy, EU nenechá Deutsche Bank padnout. Ekonom Ševčík vysvětluje, co přijde
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Ševčík, vysokoškolský pedagog a ekonomický expert hnutí Trikolóra

Německý finanční kolos Deutsche Bank má problémy. Banka oznámila, že do roku 2022 plánuje zrušit 18 000 pracovních míst, o práci tedy přijde každý pátý zaměstnanec, banka také výrazně omezí například globální obchodování s akciemi. Jen restrukturalizace samotná má vyjít na takřka 190 miliard korun. Jak závažný je problém Deutsche Bank?

Deutsche Bank patří již několik let k velmi rizikové skupině bank. V některých aspektech je na tom stejně špatně jako mnohé italské, španělské či francouzské banky. Vzhledem ke své velikosti však představuje podstatně větší rizika než banky jižního křídla Evropské unie.

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

18 tisíc zaměstnanců, které Deutsche Bank propustí, si rozdělí odstupné v souhrnné výši 127 miliard korun. Hrubým odhadem to vychází na odstupné 7 milionů korun pro každého zaměstnance. Jde v takové situaci o mravné částky?

Co je mravné či nemravné, ponechám na vyhodnocení vašich čtenářů. Pokud však chce banka rozdělit opravdu 127 mld. Kč mezi své propouštěné zaměstnance, lze to hodnotit jako hazard. Je-li odhadovaná částka na restrukturalizaci v přepočtu bankou uváděných 190 mld. Kč, blíží se tato částka polovině toho, co dostanou všichni důchodci v ČR za jeden rok. Ale v Německu v posledních letech provádí nesmyslnou politiku stát, proč by hloupou politiku neprováděla téměř krachující banka.

Domníváte se, že propuštěním pětiny zaměstnanců a restrukturalizací problémy skončí?

Ne, nedomnívám se, že problémy Deutsche Bank skončí snížením počtu zaměstnanců. Naprostá většina z propouštěných zaměstnanců pouze vykonávala příkazy nejvyššího managementu. Pokud tento nezmění své rozhodování a pokud se nezmění i chování Evropské centrální banky, může být ohrožena samotná existence Deutsche Bank.

I v posledních měsících před minulou finanční krizí jsme slýchávali, že problémy jsou spíše lokálního charakteru a budou brzy vyřešeny…

Zatím známý rozsah problémů Deutsche Bank již překračuje lokální charakter. Spojí-li se prohlubující problémy bankovního sektoru v mnohých „starých“ členských státech EU, může být zaděláno na novou finanční krizi, spíše však evropského rozměru.

Jak se díváte na skutečnost, že Deutsche Bank plánuje vytvořit takzvanou špatnou banku, do které uklidí veškerá riziková aktiva? Souhrnná výše problémových aktiv se odhaduje na něco přes 80 miliard dolarů.

Pravděpodobně touto institucí nebude banka, ale nějaká konsolidační agentura, která bude mít za úkol postupnou restrukturalizaci těchto rizikových aktiv. I kdyby platilo, že problémová aktiva činí uváděných 80 mld. dolarů, je to astronomická částka. Jen pro představu, v přepočtu se jedná řádově o 1 760 mld. Kč, což je 120 procent příjmů našeho rozpočtu pro rok 2019.

Jak je vlastně možné, že Deutsche Bank přežívala víceméně v pořádku až doposud, všem skandálům navzdory? Nedávno prosákla informace o pobočce Deutsche Bank, která měla prát špinavé peníze původem z Ruska.

Bezpochyby se na tom podílí politický establishment Německa a establishment (bohužel taky politicky motivovaný) Evropské centrální banky.

Objevují se také zprávy, že klienti si z Deutsche Bank ve velkém vybírají peníze – konkrétně má jít o sumu okolo miliardy eur denně. Hrozí, že panika spustí nový run na banky?

Není to vyloučeno, ale snad to zůstane pouze v rámci Deutsche Bank, případně Německa.

Může nakonec dojít k tomu, že Deutsche Bank skončí? Nebo je to tak zásadní instituce, že ji ani v případě smrtelných problémů nenechá EU padnout?

Je vysoce pravděpodobné, že politické struktury Německa, Evropská komise, Evropská centrální banka, případně další instituce EU se budou snažit za každou cenu Deutsche Bank zachránit. Dojde tak k opětovnému morálnímu hazardu a bankéři si budou dál dělat, co budou chtít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…