Nula. Fiala a Stanjura se těšili, nebude nic. Holec ví, jde i o Bartoše

21.02.2023 4:36 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Daň z mimořádných zisků, na kterou spoléhali premiér Fiala a ministr financí Stanjura, hrozí velkým zklamáním. Banky si své zajistí, uvádí komentátor Petr Holec. Ten se vrací i k tomu, jak dle něj začal Petr Pavel opatrně mluvit o Ukrajině a válce skoro jako Babiš.

Nula. Fiala a Stanjura se těšili, nebude nic. Holec ví, jde i o Bartoše
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor Info.cz Petr Holec

Oficiálně ještě neprezident Petr Pavel naštval na Mnichovské bezpečnostní konferenci ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kulebu, když veřejně zapochyboval o tom, že Ukrajina ještě letos vyhraje válku a vyžene Rusko i z Krymu. I Pavel tak ve světě šíří jiné názory na zahraniční politiku než vláda, navíc ještě před svou inaugurací. Je to správné?

Pavel si nejspíš vzpomněl na svá armádní léta a hned po svém zvolení prezidentem kolem sebe začal pálit vlastní osobní názory jako starý dobrý odjištěný kalašnikov. V souvislosti s tímhle jeho vyjádřením se trochu bojím, aby se o něj nezačal zajímat Rakušanův vnitrácký tým KRIT, který má bdít na názorovou jednotu „lidu“ a identifikovat jakékoli kacířství vůči vládní ukrajinské propagandě, která už rok uznává jen to, co v televizním projevu řekne ukrajinský prezident Zelenskyj. Možná proto i Pavla čeká pozvánka na vnitro k přátelskému „obousměrnému“ dialogu o správných názorech. Jinak bych zrovna tenhle Pavlův názor ocenil, protože je realistický. Mezi řádky, jak bylo dobrým zvykem za totality, kdy se Pavel hodnotově chystal na současnou funkci, totiž říká, že maximalistické požadavky Ukrajiny, které Zelenskyj opakuje i kvůli svému znovuzvolení prezidentem, možná nejsou úplně realistické a ničivou válku jen udržují v současných mantinelech bez konce. A my bychom to proto měli brát v potaz při naší finanční i vojenské podpoře, která by měla mít realistický cíl.

Řekněme, že se i Pavel rychle propadl do divoké dezolátské bandy tzv. „mírových štváčů“ vládního komentátora Šídla.  

Ironie každopádně je, že Pavel po svém zvolení najednou mluví nápadně podobně jako jeho soupeř z finále volby Andrej Babiš, toho za to ovšem samozřejmě stihla klasická antibabišovská nenávist „Pavlových“ novinářů. A vlastně nejen v tomhle ohledu. Pavel po svém zvolení prezidentem náhle prozřel i v tom, že se teď už prý bojí, že nás Rusko napadne. V tom sice pro změnu naopak mluví jako Zelenskyj, který tuhle rétoriku zneužívá k tomu, aby vtáhl NATO do přímé války proti Rusku, jinak ale znovu dává za pravdu Babišovi. Ten totiž v prezidentské volbě používal motiv, že na rozdíl od generála Česko nezatáhne do války. Zajímavé je, že Pavla se na změnu názoru nikdo neptá. A stejně tak se ho nikdo neptá ani na to, jestli jako jeho osobní ukrajinská „hereze“ v Mnichově vypadá ona jednota a koordinace zahraniční politiky s vládou, kterou Pavel sliboval ve volbách. Ale vzhledem k tomu, že své hlavní volební i povolební sliby s vervou ruší i Fialova vláda, tak vlastně i Pavel jedná v souladu s ní, když ruší své vlastní volební sliby. Nemám ale hodnotovou kuráž premiéra Fialy, abych dokázal říct, že popírání vlastních slibů je správné, jak se ptáte. 

Pokud jde o sliby Fialovy vlády, tak kromě spousty jiných zřejmě nevyjde ani slibovaný extra příjem 33 miliard korun z „válečné“ daně pro banky. Už se totiž ukazuje, že banky okamžitě daňově optimalizují, jak varovali mnozí experti.   

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí
Ano, to ale jako vždy přece věděli všichni kromě Stanjury, který je ministrem financí jen kvůli kádrové prázdnotě ODS. Na druhou stranu má výhodu aspoň v tom, že právě jeho fakt nikdo nikdy nepodezříval z toho, že rozumí státním financím. Takže když se sekne, tak se to prostě bere jako normální. Teď se proto začíná brát jako normální, že některé banky zaplatí díky vládní dani z nepřiměřených zisků navíc do státního rozpočtu klidně i nulu, tedy vůbec nic. Na rozdíl od Stanjury totiž umí své finance „optimalizovat“. On je tu ale ještě i mnohem horší bizár. ODS volilo i nemálo podnikatelů a živnostníků a strana proto slíbila, že jim nezvýší daně. Jenže teď jim chce celkem radikálně zvýšit sociální daň, čímž logicky zvýší jejich celkové zdanění, i když to Fiala i další politici ODS maskují permanentní dávkou lží. Ironie je, že se za živnostníky ve vládě postavil zrovna šéf Pirátů Ivan Bartoš, z jehož party ODS ráda dělá „loupežníky“, co rádi sdílí náš majetek a vůbec mají závadné myšlenky. A vidíte, teď nás Piráti brání před „loupeží“ ODS. Změna je tu, jak slibovala koalice SPOLU!

Fialova vláda ruší své volební sliby, ještě neinaugurovaný prezident Pavel jede domácí i zahraniční prezidentské turné, a média se místo toho dokola věnují hejtmanovi ANO Ivo Vondrákovi, který rozdává zhrzené rozhovory. Je to normální?

Není, a možná to vlastně ukazuje, že ten vládní dohled nad médii nebyl zas špatným nápadem demokrata Fialy. Představte si, jak vládní cenzor Klíma finančně motivuje média, aby pěstovala běžnou demokratickou kritiku vlády i prezidenta... Vondrák je pro mě asi největší politické i osobní zklamání. Když pochopil, že nikdy nebude šéfem ANO, protože nemá smysl pro správné načasování, vyrazil nejdřív během volby prezidenta proti Babišovi a pak začal špinit i celou svou stranu, která z něj dvakrát udělala hejtmana i poslance. Podle něj jsou v ANO prý všichni buď „sluhové“, nebo „nepřátelé“. Tak proč tam proboha až donedávna dělal místopředsedu? Tohle je fakt hodně nedůstojný konec ve vlastním blátě.          

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…