O čem ministryně práce mluvila dříve a nyní mlčí. Drábek promluvil

08.03.2014 17:45

ROZHOVOR Démon Ministerstva práce a sociálních věcí. Exministr Jaromír Drábek je dodnes, po půldruhém roce po svém odchodu z resortu, mnohými politiky stále napadán za své tehdejší kroky v resortu. On argumentuje čísly a tvrdí, že zdiskreditovat lze v dnešní době kohokoliv. Odstoupením z kandidátky strany TOP 09 do Evropského parlamentu se, jak sám říká, nechtěl před ničím schovávat.

O čem ministryně práce mluvila dříve a nyní mlčí. Drábek promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Předseda vlády Bohuslav Sobotka stále opakuje, že jste původcem všeho zla na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Co vy na to?

Pokud někdo nemá vlastní témata, tak se musí opírat o to, co kde najde. Pravděpodobně jiná témata na stole nejsou, tak je potřeba využívat legend. Po mně byli ještě dva nástupci a dnes je paní ministryně Michaela Marksová – Tominová třetí v řadě poté, co jsem téměř před rokem a půl odešel z ministerstva. Každý si na to udělá svůj názor sám a není k tomu potřeba žádného výraznějšího komentáře.

Dokáže vás ještě dnes to veřejné „otloukávání“ naštvat?

Když jsem v polovině roku 2010 nastoupil na ministerstvo, tak jsem tam šel s jasnými úkoly. Udělat restrukturalizaci sociálního systému tak, aby to odpovídalo potřebným úsporám státního rozpočtu. Mělo se to udělat tak, aby výsledek měl co nejmenší dopad na sociální situaci lidí. Čísla jsou naprosto jasná. V roce 2012 se podařilo ušetřit deset miliard korun a bylo to potvrzeno i serverem demagog.cz. Přitom se zároveň snížila míra ohrožení chudobou, což jsou oficiální údaje Českého statistického úřadu. A k tomu nemám dál co dodat. Jestliže ze mě někdo chce dělat otloukánka, tak je to o jeho svědomí. A vytahovat jednotlivé srdceryvné příběhy, třeba v televizi o tom, že matka v azylovém domě nedostala příspěvky z úřadu práce, a když se pak reportáž prověřila, zjistilo se, že si o ně ani nezažádala a nikdo jí to neporadil, tak takovým způsobem se dá zdiskreditovat úplně cokoliv.

Myslíte si, že bude projekt sKaret ještě někdy možné prosadit?

Je otázka, jestli ušetří státu peníze, až se bude dělat podruhé. Porovnejte třeba náklady na projekt Opencard, u nějž jsou dnes náklady státu vyčísleny na jednu a čtvrt miliardy, a projekt sKarty, jehož pořizovací náklady včetně jejich rozdávání, tedy čistě provozních nákladů úředníků, vyšel tuším na osmdesát milionů korun. Takže o více než řád níž. Myslím si, že za pár let to bude mnohem dražší, třeba i kolem dvou miliard korun. Kdo sledoval celou kauzu, tak od června 2011 to bylo všechno zveřejňováno na webu, prozkoumával to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Bylo jasné, že se tím ušetří spousta peněz. Úspory za dvanáctiletou dobu, na kterou byla uzavřena smlouva na základě veřejné obchodní soutěže, byly vyčísleny na tři miliardy korun. Nicméně, když se chce, tak jde shodit cokoliv.

Michaela Marksová – Tominová šéfuje Ministerstvu práce a sociálních věcí zatím krátce. Dopustila se z vašeho pohledu již nějakých chyb?

Nechci to hodnotit a musím se přiznat, že to nesleduji tak intenzivně, abych na otázku dokázal adekvátně odpovědět. Myslím, že sám uznáte, že od té doby, co jsem odešel z ministerstva, nemohu vědět, co paní ministryně řeší po svém předchůdci a jeho předchůdkyni. Pokud se mě zeptáte po půl roce, tak budeme moci diskutovat o tom, co říkala při nástupu do funkce a jaká jsou fakta. Osobně mně třeba přijde zajímavé, že za ministra Františka Koníčka padala prohlášení, že je třeba udělat mimořádnou valorizaci důchodů v polovině roku 2014. A nyní je ticho po pěšině. Nikdo nic takového nepřipravuje. Opatřením, které jsem nepopulárně musel prosadit, když jsem chtěl, aby se důchodový systém stabilizoval, se zajistilo, že je už tři roky za sebou stejná úroveň deficitu důchodového účtu, přičemž roky před mým nástupem na ministerstvo rostl tento deficit řádově o deset miliard korun. Je jednoduché říkat, že se přidá těm, těm a támhle se rozdají další miliardy, ale uvidíme, jaká bude realita.

Nemyslíte si, že jste se odstoupením od kandidatury do Evropského parlamentu před kritikou vlastně schoval?

Nevnímám to tak. Neschoval jsem se. Jasně jsem prezentoval, že jde o můj odpovědný postoj vůči straně. Spoluzakládal jsem TOP 09, a byť jsou útoky vůči mně neférové, tak s nimi nechci poškozovat vlastní stranu. A kdybych osobně nechtěl těm útokům čelit, tak se s vámi o nich nebudu bavit. Budu i nadále hájit své kroky, o nichž si myslím, že byly správné. Pokorně však uznávám, že nikdy člověk nedělá všechno úplně dokonale, ale podle mě to, že kdo nic nedělá, nic nezkazí, není správnou cestou. Když je bráno za úzus, že sKarta byla špatně, důchodová reforma byla špatně, tak co na to říct.

Nepřipadá vám kandidatura Jiřího Pospíšila za TOP 09 do Evropského parlamentu podivná?

Na to se musíte zeptat potencionálních voličů TOP 09. Odpovím téměř na každou otázku, ale co se týká kandidátky do Evropského parlamentu, tak ji komentovat nebudu. Myslím si, že je to pochopitelné. Do podzimu loňského roku jsem byl čtyři roky od založení TOP 09 ve vedení strany jako místopředseda, dnes jsem řadovým členem a mám důvěru v kroky, které dělá vedení mé strany, a rozhodně je nebudu nějak komentovat.

Po promoci jste působil ve Výzkumném ústavu energetickém. Nemohly by problémy na Ukrajině energeticky narušit fungování Česka, potažmo celé Evropy?

To je vážná otázka. Myslím si, že ano. Nejsem odborník na mezinárodní vztahy v energetice, ale situace je skutečně vážná. Člověk se nejprve dívá lidsky na osudy lidí, co tam žijí, a pak globálně – politickým způsobem. Jedna z rizikových oblastí je energetika. Nicméně nejde o nic, co bychom neměli vyzkoušené v malém. Problémů s dodávkami plynu přes Ukrajinu jsme již byli svědky v minulosti. V minulých dnech jsme byli svědky toho, že Gazprom vyhlásil, že přestane přiznávat Ukrajině slevu na plyn. Takže zatíží Ukrajinu mnohem vyšší cenou, než na kterou byla zvyklá doposud. To samozřejmě může mít vliv na rozložení celoevropských energetických zdrojů. To je situace, která může být vážná.

Proč jste se vůbec z politiky tak stáhl?

Stáhl je příliš novinářské vyjádření. Po čtyřech letech ve funkci místopředsedy TOP 09 jsem na další funkční období nekandidoval. V obecném pojetí jsem celkem razantním zastáncem amerického systému dvakrát a dost. Každá funkce má svůj časový horizont, kdy člověk dokáže přinášet nové impulzy a být intenzivní při jejím výkonu. Mám to vyzkoušené. Stejným způsobem jsem po dvou funkčních obdobích prezidenta Hospodářské komory také nekandidoval. Byl jsem tři roky poslancem, dva ministrem. Je už potřeba za tím udělat určitou čáru a pustit ve straně k tomu, aby se zviditelňovali a pracovali, další lidi.

Ostatně zrovna odcházení dělá českým politiků dost velké potíže. Václav Havel o tom natočil i film…

Ne, že bych se poučil od Václava Havla, i když jsem četl jeho úvahy vždy s velkým zaujetím. Vyplývá to z toho, že jsem nešel do politiky bez rozmyslu hned po studiích, ale spoluzakládal jsem TOP 09 poté, co jsem měl za sebou určitou životní dráhu. Rozhodně jsem nešel do politiky s tím, že to bude můj celoživotní úkol.

Na druhou stranu jste nikdy nevyloučil, že byste se někdy do vysoké politiky vrátil…

Nejsem mistrem bonmotů. Na to máme jiné kádry, a to i v naší straně. Tady se však řídím heslem: Nikdy neříkej nikdy. Jsem zastáncem toho, aby člověk neříkal něco, co by pak musel brát zpátky. V tuto chvíli jsem řadovým živnostníkem a využívám své vzdělání a zkušenosti k tomu, abych uživil sebe i rodinu. V tuto chvíli však žádnou další politickou dráhu neplánuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…