Obstrukce opozice? Já si vzpomínám, co prováděl kolega Kalousek... Sněmovní pamětník hovoří

31.01.2022 20:58 | Rozhovor

„Spálí se všechno, od plastů počínaje a špinavými hadry a krabicemi konče.“ Jak se zatápí v energetické krizi, barvitě vylíčil bývalý poslanec SPD Jaroslav Holík, který teď přispívá zkušenostmi jako poradce poslancům hnutí. Holík, dlouholetý člen výboru pro životní prostředí, podotýká, že to, co kdo v kotli spálí, lze odhadovat akorát podle barvy kouře. Dřevo po kůrovci dochází. A korespondenční hlasování? Počkat deset let. Exposlanec komentuje ekologické trendy i aktuální dění na české a zahraniční politické scéně.

Obstrukce opozice? Já si vzpomínám, co prováděl kolega Kalousek... Sněmovní pamětník hovoří
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaroslav Holík

Mezi poslanci to vře i kvůli korespondenčnímu hlasování. Hovoří se o „Okamurově kličce“. Co vy na to?

Korespondenční hlasování je jeden ze způsobů demokracie, ale mám podezření, že tady v České republice jsme k němu nedozráli a naše demokracie je ještě chatrná. Vidíte, co se stalo z koalice Starostů a Pirátů? Nejsem proti korespondenčnímu hlasování, ale počkal bych s tím tak 10 let. Lidé se to musí naučit.

Lze upřesnit, jakého zneužití se obáváte?

Pokud jsem ve volební místnosti, prokážu se průkazem. Dobrý hacker může hlasovat několikrát. Zatím je digitální síť ještě zranitelná.

SPD chce obstruovat i u projednávání pandemického zákona. Je to vhodné?

Pandemický zákon přišel trošku pozdě a z covidu se udělala větší bublina, než ve skutečnosti je. Když se objevily první zprávy z Wu-chanu, všichni už dopředu věděli, jak se bude virus šířit. Možná to nebyl přírodní virus?

Počet obyvatel na Zemi roste. V minulosti byly války, které tento počet obyvatelstva redukovaly. V současné době vidíme jen lokální války. Může být něco na teorii, že tento virus mohl cílit na snížení populace, už jen tak, že vyvolá strach?    

Vrátím se ještě k jednání ve Sněmovně. Lze obstrukcemi něčeho dosáhnout?

Opozice prakticky nemá šanci prosadit svůj volební program. Musí jít jen o velice závažnou věc, kdy se opozice a koalice shodnou.

Když byl demokratický blok v opozici, také obstruoval. Vzpomeňte si, kolikrát vystupovala kolegyně Richterová. To byly hodinové projevy o ničem. Kolega Kalousek dokázal mluvit dva dny, dělal si legraci, chechtal se u toho a zapíjel to vodou.

Opozice má na obstrukce právo. Je to jedna z mála možností, kterou může uplatnit. Nic jiného nezbývá. Je to jediná možnost upozornit na program. Kdyby byla koalice konstruktivní, řekne – domluvíme se a udělejme něco pro lidi. Ale tady každá vláda jedná stylem – jsme tu my a všechno bude tak, jak řekneme.

Vím, že se dost zajímáte o energetickou krizi. Zvyšování cen má zdrcující dopad na spoustu obyvatel. Jak to vnímáte a jaké jsou vaše osobní zkušenosti?

Celosvětově jsou energie závislé na fosilních surovinách. Na obnovitelné zdroje zbývá v ČR 20 %. Cena elektrické energie roste. Zažíváme skokový růst cen.

Sám topím v domě elektřinou, protože to byl nejčistší, nejekologičtější způsob vytápění. Dám příklad. Pokud ze záloh 5000 Kč přijde výpočet na 11.610 Kč, je to skok o 135 %. Lidé začínají šilhat po jiných zdrojích. Je možnost fotovoltaiky, ale všechno je finančně náročné.

Proto se mnoho lidí vrací k dostupným možnostem. Je snaha topit dřevem. Po kůrovci ho bylo dost, ale zdroje se vyčerpávají. Lidé pálí všechno, co je hořlavé v domácích kotlech, které nejsou kontrolovatelné na emise, a odhaduje se to akorát podle barvy kouře. Spálí se všechno, od plastů počínaje a špinavými hadry a krabicemi konče.

Pokud chceme řešit ekologii, musíme mít nižší cenu energií. Jinak je tlak „zelené Grety“ zbytečný.

Měla by vláda zasáhnout? Jak?

Pokud bych byl ve vládě, snažil bych se zastropovat ceny energií. Co je pro stát výhodnější? Když živnostníkům a firmám pomůže, nebo když spousta lidí řekne: za těchto podmínek se nedá fungovat, podnikatel uzavře firmu a jde na úřad práce? V každém případě by mělo dojít k zastropování cen.

Vláda říká, že těm, kdo na situaci doplatí, pomůže. Ale kdo to jak bude posuzovat? Došlo k raketovému růstu cen ze dne na den. Beru, že se náklady zvýšily, ale takový skok?

Pojďme ještě k zahraniční politice. Česká vláda ve středu souhlasila, že Ukrajině daruje přes 4 tisíce dělostřeleckých granátů za více než 36 milionů korun. Jaký je to vzkaz pro Evropu a pro svět?

Válka je nejhorší způsob diplomacie. V prvé řadě by se měli snažit domluvit. Došlo k vytvoření jakési bubliny. Za každou cenu se snažíme prezentovat Ukrajinu v roli oběti, ubohého, na kterého působí agresor. Ale podívejme se do historie.

V minulosti žily národy v míru. Po rozpadu SSSR si šla každá republika svým směrem. Některé šly rychle dopředu, u dalších se růst zastavil. Několik let jsem v těchto zemích žil a chápu, že něco jiného je hospodářský růst v Tádžikistánu, a něco jiného v Pobaltí.

Ukrajina mě hodně zklamala. Je to země, která má dostatek nerostného bohatství, velice úrodnou půdu, ale vnímal jsem trochu nezájem. Mám tam téměř v každém městě přátele a rád jsem na Ukrajinu jezdíval. Byl ale velký rozdíl mezi Ruskem, kde se produkovalo, a stagnací Ukrajiny. V Rusku se více pracovalo, na Ukrajině spíš mluvilo.

Mimochodem, tohle je i tragédie českého národa, že Češi se odnaučili pracovat a že těžké manuální práce víceméně necháváme gastarbajtrům.

Je to politika, geopolitika. Ruská federace jako největší stát po bývalém Sovětském svazu má velké materiální zásoby a „může někomu ležet v patě“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…