Odhalen zajímavý trik Andreje Babiše. V hlavní roli Okamura

13.11.2013 14:36

POLITOLOGOVÉ Ostrý útok Andreje Babiše na financování KDU-ČSL vnímá politolog Jan Kubáček jako součást tvrdého vyjednávání o vládě, v němž chce předseda hnutí ANO maximalizovat svou pozici. Pokud se tyto dva subjekty spolu s ČSSD o vládě nedohodnou, tak podle politologa Josefa Mlejnka buď nechtějí, nebo to neumí, protože nic nepřekonatelného v jejich programu není.

Odhalen zajímavý trik Andreje Babiše. V hlavní roli Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš předseda hnutí ANO

Diplomatická slůvka a bodré úsměvy členů vyjednávacích týmů ČSSD, ANO a KDU-ČSL narušila první roztržka. Lídrovi hnutí ANO Andreji Babišovi není po chuti, jakou starost projevuje KDU-ČSL o jeho lustrační osvědčení, a tak se do lidovců pustil kvůli nejasnostem okolo jejich financování. Zároveň připustil, že by s podporou menšinové vlády ČSSD a ANO mohlo pomoci hnutí Úsvit, které má stejný počet poslanců jako KDU-ČSL.

„Lidovci mají problém s mou lustrací, někteří naši členové zase mají problém, že KDU-ČSL financuje přítel Františka Mrázka pan Luděk Sekyra. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek nebyl v médiích ani schopen říci, kolik milionů jim dal. Doufám, že zprůhlední své financování. Bylo by špatné, kdyby byly strany řízené ze zákulisí,“ prohlásil Andrej Babiš pro deník Právo s tím, že experti ANO začnou analyzovat zákon o obecném referendu, což je požadavek hnutí Úsvit.

Babiš uklimbal lidovce a teď vytahuje fenomén Okamury

Šéf lidovců na Babišovo vyjádření reagoval smířlivě. „O panu Babišovi jsem nikdy neřekl nic špatného. Pan Sekyra nám dal dary transparentně na účty. Jistě i pan Babiš se v minulosti setkal s kontroverzními lidmi,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Pavel Bělobrádek a dodává, že už několikrát upozornil, že KDU-ČSL může být v jednání o vládě nahrazena jiným subjektem, a to naposledy při úterním brífinku s ČSSD. Vyjednavači z KDU-ČSL se na chybějící lustrační osvědčení Babiše ptali již minulé pondělí, kdy se poprvé sešly vyjednávací týmy ANO a lidovců.

Babišův výpad vůči lidovcům vnímá politolog Jan Kubáček jako součást tvrdého vyjednávání. „Pan Babiš se snaží maximalizovat svou pozici. Ze začátku tím, že si podchytil lidovce a uklimbal je k poklidu, aby si vyjednal co nejvíc. To k tomu celkem patří. I když vytahuje fenomén pana Okamury, tak si myslím, že ten půdorys pro vyjednávání zůstane stejný, protože se dá v těchto podmínkách vyjednat optimální varianta. Pro pana Babiše je výhodné mít Úsvit jako takového tichého partnera, podobně jako sociální demokraté budou mít KSČM,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček.

Šéf ANO do vyjednávání své osobní emoce nepustí

Nebude tedy řeč o vstupu hnutí Úsvit do vlády či otevřené koalice, ale bude bráno jako účastník konstruktivního vyjednávání, při němž půjde o to, zda k němu bude mít blíž hnutí ANO, nebo spíš lidovci. Pravděpodobnost, že by se na lidovce kvůli požadavku na lustrační osvědčení Andrej Babiš naštval a dál s nimi nejednal, je velmi malá. „Na to je pan Babiš velmi dobrý dlouhodobý stratég a velmi dobrý i tvrdý vyjednavač, aby do toho pustil své osobní emoce. Sice s nimi pracuje, ale pracuje s nimi pragmaticky tak, aby vyjednal maximum,“ myslí si politolog.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Nepřekvapuje ho ani to, že se mluví o církevních restitucích, daních či majetkových přiznáních jako tématech, na nichž dohoda o vládě ztroskotá. „To patří k taktikám a strategiím vyjednávání. Každá ze stran si potřebuje udržet své pozice, potřebuje shromáždit všechna bolestínská témata, která se budou řešit v samotném závěru v rámci jednoho bloku. Jednotliví vyjednávači vědí, že pokud teď ustoupí, bude to zapomenuto a budou muset ustupovat v dalších tématech,“ vysvětluje politolog Jan Kubáček.

Nic nepřekonatelného v programu těchto tří stran není

I proto si všechny tři subjekty svým způsobem opečovávají neshody, aby je ponechaly až do závěru, v němž každá ze zúčastněných stran bude nucena udělat kompromis. „Bude se licitovat o míře kompromisu, ale v něm si na nějakou výhodu přijdou všichni. Odejdou sice s některými utrženými šrámy, ale svým spolustraníkům přinesou určitá vítězství, což potřebují všechny tři zúčastněné strany a enormně pak Bohuslav Sobotka,“ podotýká Jan Kubáček s tím, že jednání o vládě se určitě potáhnou dlouho a budou finišovat nejspíš až v lednu.

Dohodu ČSSD, ANO a KDU-ČSL očekává i politolog Josef Mlejnek. „Nic nepřekonatelného v programu těchto tří stran není. Pokud se tedy nedohodnou, tak buď nechtějí, nebo neumí. Mě to už začíná iritovat, že se debatuje, že lidovci mají ten požadavek, ČSSD jiný a že to je nepřekonatelný problém. Ale od toho politici jsou, to je jejich práce dojednat kompromis mezi rozdílnými programy. A jestli to nedovedou, tak ať jdou z politiky pryč. To je jednoduché,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek.

Církevní restituce jsou víc emoční záležitostí než problémem

Nepředpokládá přitom, že by se dohoda mohla zadrhnout na církevních restitucích. „To je téma, které se rozehrává pro voliče, protože reálně je platba církvím jedno-dvě promile z celkového objemu státního rozpočtu, což mi z hlediska reálných čísel nepřijde nijak důležité. Ale je to silně emoční záležitost. Udivilo by mě, kdyby dohoda těchto tří stran skončila právě na církevních restitucích. Ale na druhou stranu je někdo může použít jako záminku,“ upozorňuje Josef Mlejnek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ačkoli ČSSD slibovala zvýšení korporátní daně a zavedení progresívního zdanění fyzických osob, zatímco hnutí ANO před volbami jakékoli zvýšení daní odmítalo, dohoda se podle politologů najde. „Progresivitu nastaví třeba tím, že se zavede společné zdanění manželů a odpočty pro rodiny s dětmi. Nebo se zruší některé odpočty a přijmou se legislativní opatření v oblasti daní vůči korporátu. Nemusí se jít ´jen´ cestou účtařského zdanění, ale je možnost dát různé odpočty, jiné rušit či přicházet s novou legisltivou, která některé výhody omezí,“ podotýká Jan Kubáček.

Ani mnozí sociální demokraté si plošná přiznání nepřejí

„Jestli se nedokážou dohodnout na nějaké daňové politice, která bude průnikem jejich programů, tak potom nemají vůbec co pohledávat při vyjednávání o vládě. Navíc u daní se dá vždy krásně najít kompromis. Sečtou se jejich požadavky a vydělí třemi, daně jsou na kompromis ideální. Také u majetkových přiznání se každému něco sleví a něco se mu v té dohodě zachová,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

U majetkových přiznání se dají předpokládat ústupky ČSSD. „Řekněme si otevřeně, že i mnoho sociálních demokratů si v praxi nepřeje plošná přiznání pro všechny s majetkem nad deset milionů korun . Pro ně bude příjemnější udělat ten jakoby nucený kompromis s ANO a lidovci a skrytě budou mnozí rádi, že to nemá univerzální platnost. V tomhle ohledu bych byl optimistou, protože těch, co volají po měkčí podobě, je ve výsledku mnohem víc, než se to teď na první pohled zdá. A je to názor i mnoha čelných sociálních demokratů,“ domnívá se Jan Kubáček.

Pro kariéru Sobotky je klíčové, kolik funkcí a vlivu vyjedná

Potřebu se dohodnout si uvědomují všechny tři strany. „Za nejkratší konec tahá ČSSD a Bohuslav Sobotka, protože pro jeho politickou kariéru je klíčové, jestli sestaví vládu a kolik důležitých funkcí a vlivu dokáže vyjednat pro sociální demokracii. Hnutí pana Babiše i strana lidová mají tu situaci konformní. Ale myslím, že si to i velice dobře uvědomují, že takováto situace by se už nemusela opakovat, protože v současnosti mají opravdu velmi slabého vyjednavače za sociální demokracii, takže mají šanci vyjednat maximum,“ poukazuje politolog Jan Kubáček.

Také proto budou mít ANO i KDU-ČSL zájem se dohodnout, i když do poslední chvíle nebudou chtít do vlády, nebudou stát o funkce a budou říkat, že je to otevřené, aby vyjednaly maximum. „Proto nevěřím v brzké předčasné volby. To by bylo přiznání všech zúčastněných politických stran k selhání a mohlo by se to obrátit proti všem kandidujícím subjektům. Lidé jsou roztrpčení a mohli by potrestat všechny zúčastněné. Od první znalosti výsledků voleb říkám, že pokud by měly být předčasné volby, tak v roce 2016,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

V předčasných volbách by se ČSSD propadla k deseti procentům

O dalších předčasných volbách se mluvilo bezprostředně po těch nedávných, a to kvůli tomu, jak roztříštěná a bez viditelné většiny sněmovny vznikla. „Pravděpodobnost předčasných voleb je teď nižší než těsně po volbách, i když ani tehdy nebyla kdovíjak vysoká. Každému je jasné, že další předčasné volby dopadnou stejně, nebo ještě hůř než ty poslední. ČSSD musí vládu sestavit. Pokud se jí to nepovede, Bohuslav Sobotka odchází a ČSSD nebude mít v dalších předčasných volbách 20, ale 15 nebo jen 10 procent,“ dodává Josef Mlejnek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…