Okamura dal výzvu Babišovi. Aby Fiala konečně skončil

21.10.2023 17:39 | Rozhovor

Jenom 3 procenta občanů věří Fialovi. To je důvod, proč Tomio Okamura podporuje vyjádření nedůvěry vládě. Ale má i řadu dalších důvodů. Zadlužování, vyšší zdanění a samozřejmě podporu Bruselu. Ale kritizoval i hnutí ANO, že je nenechali připodepsat. „Znovu a opakovaně tedy vyzývám Andreje Babiše ke spolupráci na výměně Fialovy vlády. Teď není čas politikařit a hrát si na svém písečku. Je potřeba, abychom nyní táhli za jeden provaz s cílem ukončení Fialovy vlády v zájmu většiny občanů,“ vyzval předseda SPD.

Okamura dal výzvu Babišovi. Aby Fiala konečně skončil
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

Tento týden se na mimořádné schůzi Sněmovny hlasovalo o vyslovení nedůvěry pětikoaliční vládě premiéra Petra Fialy, která podle očekávání hlasování „přežila“. Můžete stručně shrnout, proč jste pro odvolání této vlády?

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí
Téměř po dvou letech vládnutí Fialovy vlády došlo k zásadnímu zhoršení všech ekonomických a sociálních ukazatelů v ČR, a hlavně k výraznému zhoršení životní úrovně a příjmové situace všech skupin českých občanů. Máme jeden z nejvyšších a nejdéle trvajících růstů inflace v Evropě, v rámci našeho kontinentu jsme nejhorší i co se týče propadu ekonomického výkonu a poklesu reálných mezd a platů. Dva roky nepřetržitě klesají maloobchodní tržby a domácí spotřeba.

Fialova vláda rovněž rekordně zvyšuje zadlužení státu, jeho růst je opět jeden z nejvyšších v Evropě a na konci jejího funkčního období se zvýší o více než jeden bilion korun a celkový státní dluh překročí tři biliony korun, což je naprosto hrozivý a obtížně napravitelný stav. Kromě absolutní věcné a odborné nekompetentnosti je tato vláda i zcela nedůvěryhodná, jelikož již porušila mnoho svých klíčových předvolebních slibů, na jejichž základě získala důvěru voličů.

Část vládní koalice, zejména hnutí STAN, je rovněž prokazatelně napojena na organizovaný zločin (kauza Dozimetr, používání šifrovaných telefonů od protagonistů mafie ministry vlády). Důvěra ve vládu Petra Fialy je dlouhodobě na velice nízké úrovni. Podle aktuálního výzkumu agentury CVVM vládě plně důvěřují pouze 3 % občanů!

Pětikoalice také prosadila rekordní zvýšení daní protiústavním způsobem. Nejvíce nově schválený vládní “konsolidační” balíček prodraží životy rodinám s dětmi a lidem s průměrným příjmem. Vyplývá to z výpočtu společnosti BDO, podle něhož takové rodině stoupnou odvody na daních a dalších poplatcích asi o 10 procent ročně. V extrémních případech tak rodiny mohou platit o desítky tisíc korun navíc. Z nejnovější Zprávy o měnové politice České národní banky vyplývá také to, že balíček může zvednout i inflaci.

V neposlední řadě Fialova vláda kolaborantsky hájí zájmy Bruselu, Washingtonu a Kyjeva a na české zájmy a české občany zvysoka kašle. Současná vláda škodí naší zemi a není to vláda odborníků.

Hnutí SPD je připraveno být součástí nové vlády, převzít vládní zodpovědnost a vyvést zemi z krize. Postupně představujeme veřejnosti členy týmu odborníků SPD - ekonom a bývalý europoslanec Petr Mach, ekonom a děkan Miroslav Ševčík, ústavní právník Zdeněk Koudelka, odborník na bezpečnost a bývalý ministr vnitra Martin Pecina a odborník na energetiku Ivan Noveský. A brzy představíme další renomovaná jména.

A mimochodem, těch alarmujících zpráv z ekonomiky je mnohem více.

Pane předsedo, můžete být konkrétní?

Člen týmu odborníků SPD ekonom Petr Mach upozornil, že Česká republika řítí do dluhového průšvihu. Příští a přespříští rok plánuje vláda dohromady zvýšit státní dluh o 487 miliard. Za čtyři roky Fialovy vlády se státní dluh zvýší celkově o více než 1000 miliard. Každoroční úrokový náklad placený věřitelům ze státního rozpočtu tak dramaticky roste – 42 miliard předloni, 50 miliard loni, 69 miliard letos a 95 miliard příští rok.

Vláda za čtyři roky svého mandátu zvýší státní dluh o 100 tisíc korun na každého obyvatele, včetně dětí. Celkový dluh v roce 2025 stoupne asi na 3700 miliard a bude dosahovat částky asi 370 tisíc korun na obyvatele. To je v přepočtu na čtyřčlennou rodinu jeden a půl miliónu korun. Takže hypoteticky by šlo dluh snadno splatit, kdyby vláda vzala každému jednorázově 370 tisíc.

Další negativní zprávou například je, že dovolit si vlastní bydlení je podle průzkumu Ipsos pro Generali Investments v letošním roce obtížné pro 80 procent Čechů. Problémy mohou mít lidé, kterým končí fixace hypotéky. Pokud před pěti lety uzavírali hypotéku na pět milionů korun, budou nově platit o téměř 8500 korun měsíčně více.

Vy jste také ve sněmovní rozpravě vyzval hnutí ANO Andreje Babiše, aby s hnutím SPD spolupracovalo proti vládě Petra Fialy. Máte pocit, že se tomu tak neděje?

Ano. Uplynulou schůzi Sněmovny o vyjádření vyslovení nedůvěry Fialově vládě svolalo hnutí ANO a nenechali nás připodepsat, přestože jsme chtěli. Dvacet poslanců SPD podle zákona schůzi o nedůvěře vládě svolat nemůže, na to je potřeba podpisu 50 poslanců a samo hnutí SPD má pouze 20. Je škoda, že hnutí ANO není v přístupu k této vládě jednotné s druhou opoziční stranou, tedy s SPD. Zoufalí občané, zoufalí živnostníci a firmy od nás čekají, že alespoň tady odhodíme stranické barvy a budeme tuhle zemi alespoň chvíli hájit společně. A když nemáme ani společně šanci přehlasovat vládní koalici, můžeme ukázat, že v odporu k jejím zločinům jsme jednotní, stejně jako vládní představitelé v jejich obhajobě.

Znovu a opakovaně tedy vyzývám Andreje Babiše ke spolupráci na výměně Fialovy vlády. Teď není čas politikařit a hrát si na svém písečku. Je potřeba, abychom nyní táhli za jeden provaz s cílem ukončení Fialovy vlády v zájmu většiny občanů. Nechápu, proč v hnutí ANO pořád odmítají spolupráci a proč se chovají jako solitéři? Myslí si Andrej Babiš, že samo hnutí ANO svrhne tuto vládu? Vidíme, že to tak jednoduše nejde. Fialova vláda se drží jako klíšťata. Naši voliči od nás očekávají, abychom spolupracovali na ukončení Fialovy vlády. Zahoďme naše osobní antipatie, přestože se lišíme v řadě zásadních programových bodů. Pro mě jsou na prvním místě naši občané. Chci, aby měli více peněz, bezpečí a spravedlnosti, a to je mým cílem.

Fialova vláda oznámila, že přestane za občany platit dotace na obnovitelné zdroje energie a nedá teplárnám příspěvek na teplo a teplou vodu. Co to podle vás bude pro lidi znamenat?

To bude znamenat, že Fialova vláda od ledna opět zdraží elektřinu všem odběratelům, občanům i firmám tím, že budou muset ve svých účtech dotovat podporu obnovitelných zdrojů energie (tzv. solární baroni). Všem spotřebitelům budou zdraženy i další regulované složky ceny elektřiny a plynu, například platby za distribuční a přenosové služby.

Firmám a podnikatelům vadí, že kromě ukončení zastropování cen energií se také na podniky přesunou platby na podporu obnovitelných zdrojů, a to dokonce ještě ve větším objemu než před rokem 2022. Zatímco v případě domácností lze očekávat zdražení elektřiny v rozmezí o 10 až 20 procent, u firem bude růst ceny mnohem vyšší a dramatičtější, tedy výrazně více než o 100 procent, což pro ně bude naprosto likvidační.

A jak byste to tedy řešili vy?

Je nutné zastropovat cenu elektřiny přímo u jejích výrobců, prodávat ji přednostně za rozumně nízké ceny českým spotřebitelům a vyvážet pouze až případné přebytky. Současně nastává nejvyšší čas opustit spekulativní a likvidační systém obchodování s emisními povolenkami podle pravidel EU, který je dlouhodobě základním zdrojem nepřijatelně vysokých cen energií, a zvláště pro ČR s její podobou energetického mixu a skladby hospodářství a průmyslu je enormně nevýhodný.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 prohlásil, že si lidé budou muset zvyknout na to, že část léků a léčiv bude v lékárnách dostupná jen v omezeném množství a na příděl. Vidíte vy nějaký důvod, aby naše zdraví muselo být na příděl?

Vidíme, že ministr zdravotnictví Válek rezignoval na zajištění dostatku léků českým občanům. Měl by proto rezignovat i na svou funkci. Jedná se o naprosto nepřijatelnou rezignaci ministra zdravotnictví na samotnou podstatu zdravotnictví jako veřejné služby, kterou si občané hradí v rámci povinného zdravotního pojištění i na zajištění základních povinností ministerstva zdravotnictví. Není přijatelné, aby byl člověk s tímto přístupem a s těmito názory ministrem zdravotnictví a členem vlády. Nehledě na to, že Vlastimil Válek ve své funkci selhává opakovaně.

Předpokládám, že nějaká konkrétní selhání dokážete vyjmenovat, když říkáte „opakovaně“...

Nevěnuje se svým základním úkolům, lékovou krizi ani kritický nedostatek lékařů v některých oborech fakticky vůbec neřeší a namísto toho opakovaně propaguje tzv. dvojí standardy ve zdravotnictví, tedy podstatné rozšíření počtu úkonů nehrazených ze zdravotního pojištění. Řada výkonů by tedy nebyla pojišťovnami hrazena bez připojištění. Tím by se značně snížila dostupnost zdravotní péče.

Povinností jakéhokoliv ministra zdravotnictví je zajistit všemi dostupnými legislativními i exekutivními nástroji, aby byly v ČR dostatečné zásoby všech důležitých léků. Současně je třeba v maximální míře obnovit kapacity k výrobě léků v ČR. Situace, kdy již více než rok nejsou na českém trhu k dispozici mnohé základní léky a léčiva, včetně antibiotik a léků pro děti, je absolutním selháním premiéra Fialy, ministra zdravotnictví i vlády jako celku.

Agrární komora ČR varuje před ukrajinskými obilovinami, které se k nám stále dováží. Hodlá toto téma nějak uchopit SPD, která na podpoře domácích kvalitních potravin postavila svou předvolební kampaň?

Ano. Fialova vláda, na rozdíl od Polska, Slovenska a Maďarska nezakázala dovoz ukrajinského obilí. Prý si to nepřeje Evropská komise. Podle zjištění polských kontrolorů ze 73 vzorků bylo v 17 z nich nalezena salmonela, v dalších 11 geneticky modifikované obilniny a v šesti případech mykotoxiny. A také kovy, jako je rtuť, kadmium, železo či olovo. Kromě těchto rizik Agrární komoře vadí fakt, že ukrajinské obilí nemusí plnit přísnější unijní limity, a proto svou cenou ničí české zemědělce. Fialova protinárodní vláda kašle na zdraví našich občanů.

MInistr vnitra Vít Rakušan před několika dny vyhověl výzvám ze všech stran a zavedl hraniční kontroly za účelem odhalování nelegálního pašeráctví migrantů. Od zavedení namátkových kontrol policisté zajistili přes 692 nelegálních migrantů a 30 převaděčů. Překvapila vás tato čísla?

Je na místě poděkovat policistům za skvělou práci, ale u nás je to jak v Kocourkově, protože Fialova vláda via facti propouští na svobodu nelegální imigranty, které zadrží policisté na našem území.

Vážně?

Nelegální imigranti jsou po provedení úkonů na cizinecké policii propuštěni a mají týden na to, aby opustili naše území. Nikdo ale nekontroluje, zda tak skutečně učiní! Čili nikdo nezaručí, že skutečně z našeho území odejdou! Hnutí SPD požaduje deportaci nelegálních imigrantů a stálou kontrolu našich hranic! Rovněž odmítáme Migrační pakt EU, který podpořila Fialova vláda a který zavádí kvóty na přijímání imigrantů, nebo placení výpalného zhruba půl milionu korun za každého odmítnutého migranta.

Ale otázka migrace se řídí často mezinárodními smlouvami, které jsou pro  nás závazné. Co s tím dělat?

Podle hnutí SPD bude potřeba revidovat mezinárodní smlouvy a odstoupit od těch, které narušují naši suverenitu.

Musíme se bránit. Vidíme, co se děje v západní Evropě. Naposledy před několika dny islámský terorista vraždil v Bruselu a při činu vykřikoval heslo Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Poté ujel na motorce. Místní úřady dlouho věděly, že je džihádista, ale nic neudělaly. Je to další z tisíců odporných brutálních útoků muslimů v Evropě. Bohužel to už nikdy neskončí. Západní Evropu zničili liberální politici alá Fialova vládní pětikoalice. Muslimů žije v západní Evropě již tolik, že se situace nedá zvrátit.

Českou republiku ještě zachránit můžeme. Již deset let jako jediný politik osamoceně upozorňuji na hrozící problémy s migrací a islámem. A za to jsem si od zaslepených a zaprodaných politiků a novinářů vysloužil nadávky a pomluvy. A právě kvůli takovým hloupým politikům a novinářům jsou a budou v Evropě velké problémy.

SPD prosazuje nulovou toleranci nelegální migrace a také zákaz propagace islámu v ČR.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…