Okamurův kandidát: Nechceme jen nepřizpůsobivé a náboženské fanatiky. Nejsme rasisté

23.05.2014 9:01

ROZHOVOR Na kandidátce hnutí Úsvit do evropských voleb vás nejspíše upoutá jedno jméno. Patří třiadvacetiletému Liberečanovi Martinu Szentkirályimu. ParlamentníListy.cz se ho otázaly na důvody jeho vstupu do politiky a priority jeho hnutí do evropských voleb.

Okamurův kandidát: Nechceme jen nepřizpůsobivé a náboženské fanatiky. Nejsme rasisté
Foto: Archiv MS
Popisek: Martinu Szentkirályi

Je Vám 23 let. Proč vstupujete do politiky?

Rád bych pomáhal řešit každodenní problémy všech, ať už na komunální úrovni nebo na evropské scéně.

Kandidujete za Úsvit. Proč jste vybral zrovna toto hnutí? Hraje v tomto rozhodnutí roli i osobnost Tomio Okamury?

Úsvit aktivně podporuji od jeho vzniku a jelikož nechci být svědkem dalších podvodů a krádeží, rozhodl jsem se i aktivně zapojit. Vliv Tomio Okamury na tom není žádný, souhlasím hlavně s myšlenkou přímé demokracie – odvolatelnost politiků, trestní odpovědnost a další.

Jste proti zavedení eura bez referenda. Jste vůbec pro zavedení eura v České republice?

Myslím si, že o české koruně, tedy i o zavedení eura, by měli rozhodnout čeští občané v referendu. A je pravdou, že v současné době euro pro Českou republiku rozhodně výhodné není.

Ve svých prioritách zmiňujete i co nejvíce suverénní Česko. Co si mám pod tím představit? Znamená to snad, že chcete, abychom vystoupili z Evropské unie?

Jsme proti oslabování pravomocí ČR, nesouhlasíme s přeměnou národních států v provincie s omezenými pravomocemi, nechceme být nevolníky Evropské unie. Pojďme si brát na Evropské unii to kladné, co přináší, tedy cestování bez hranic a volný ekonomický prostor, ale nepřejímejme to, co pro nás výhodné není. A pokud by snad čeští občané chtěli někdy vystoupit z Evropské unie, tak opět jen za pomoci referenda. O takto zásadních věcech by měli rozhodovat sami občané.  

Jste proti přílivu imigrantů. Proč?

Pokud budou respektovat naše pravidla, náš systém a nebude to na úkor pracovních míst pro naše občany, tak proti tomu nejsem. My hovoříme především o nepřizpůsobivých a ilegálních imigrantech, se kterými mají v celé EU obrovské problémy. A chystá se dokonce redistribuce ilegálních imigrantů z jižních zemí EU, jako Itálie a Španělsko, které již nápor ilegálů nezvládají, do severnějších zemí EU včetně České republiky. To mě děsí a jsem rozhodně pro to, aby se zpřísnila imigrační politika. Jde o to, abychom nedopadli jako v jiných zemích: výstavba mešit, zahalování obličejů, potlačování křesťanských tradic ve strachu, aby to náhodou neurazilo muslimskou komunitu. Toto je naše země, a pokud zde chce někdo žít, měl by dodržovat naše pravidla. Ze zkušeností z Londýna, kde žije mnoho muslimů, vím, o čem mluvím.

Některé body vašeho programu - třeba právě ten s imigranty - můžou přilákat k vašemu hnutí voliče s názory xenofobními až rasistickými. Sám jste čelil jejich atakům - jak zmiňujete na svém Facebooku -  kde Vás označovali za Roma a posílali do Maďarska a Rumunska. Co jste jim odpověděl a nemyslíte, že sázka na tuto kartu se může obrátit proti vám?

Určitě nelákáme xenofoby a rasisty, my přece také žádní rasisté nejsme, jsme pro zpřísnění imigrační politiky, protože zde nechceme nepřizpůsobivé imigranty a náboženské fanatiky. Po mamince jsem Čech a tatínek pochází ze Slovenska. Na narážky a výhrůžky na mou osobu kvůli mému příjmení jsem nijak nereagoval. Morálka ve společnosti je v dnešní době velmi zlá, lidé dokážou odsoudit člověka, aniž by ho znali, nebo o něm cokoliv věděli. To, že mám původem cizí příjmení, přeci nic neznamená, kolik lidí je na tom podobně? Pouze jsem vyvěsil na svůj Facebook to, co jste asi i Vy četl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…