Pánbu na něj sral. Je to fašista, udeřil umělec na Tomáše Ortela

29.11.2016 13:38

ROZHOVOR „Kryl skončil za své názory ve vyhnanství, Ortel si chodí pro Slavíky. S tím Blok proti islamizaci nic nenadělá. I kdyby se pos*al,“ reaguje na názor, že Tomáš Ortel je Karel Kryl dneška, který se objevil na stránkách Bloku, aktivista a písničkář Ziggy Horváth a i dále v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje rozdíl mezi zmiňovanými osobami. Zároveň Horváth na adresu Ortela uvedl: „S neonacismem přišel a s ním i odejde. Nemá co nabídnout.“

Pánbu na něj sral. Je to fašista, udeřil umělec na Tomáše Ortela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Písničkář Ziggy Horváth

Na druhém místě za Gottem skončil s velkým odstupem Tomáš Ortel, který byl loni bronzový. „Loni bronz, letos stříbro, já se bojím toho příštího roku,“ řekl po převzetí ceny. Navíc získala kapela Ortel také stříbrnou příčku v kategorii skupin. Následovala rychlá a kritická odezva. Jaká byla vaše reakce?

Já jeho obavy chápu. Příští rok na tom může být podobně jako předloni. Nebo pár let nazpět, kdy s pocitem, že „pánbu na něj sral“, „šlapal lidem na krk“ jen na nepříliš navštěvovaných nacistických webech.

Myslíte jeho píseň Nevinnej hadr?

Ano.

Takže jste už před lety sledoval jeho tvorbu?

To zrovna ne. Českým náckům se ještě před Ortelem zalíbila má skladba Infekce doby. Opatřili ji bez mého souhlasu videem se svou tématikou a šokovali tím mé fandy, kteří mě na to upozornili.

A co jste udělal?

Řekl jsem jim, že špatně pochopili, o čem ta věc je, a oni svůj klip stáhli. Nakolik se mohli zmýlit, že je Infekce doby o neonacismu, ať každý posoudí sám.

Anketa

V hádce o Českého slavíka stojím za...

hlasovalo: 14604 lidí

Viděla jsem váš klip. Má na YouTube sledovanost jen několik tisíc vstupů… 

Před lety jsem ten klip vložil pouze na svůj web www.ziggy.cz. Tam ho našla (nebo našel) kdosi záhadný, kdo vystupuje pod jménem Lada Dvorská či Atlanka a vložil ho na YouTube. Tam měl sledovanost o řád vyšší. Loni mne ale Dvorská několikrát v diskusi napadl, že odmítám bojovat proti islámu, a klip stáhl. Tak jsem tam ho tam po patnácti letech vložil sám.

  • VIDEOKLIP ZDE

Na internetu ale koluje několik různých verzí. Znáte důvod?

Mimo klipu, kde jsem použil záběry z policejních zásahů proti mým koncertům a protestním akcím v době, kdy jsme s přáteli bojovali za objasnění kauzy „Hučín“, jsou všechny dílem lidové tvořivosti. A mnohé mne moc těší. Například slovenští bojovníci za lidská práva v Číně mé texty – na rozdíl od českých neonacistů – pochopili správně.

„Ortel je Karel Kryl dneška. Třeba se pos*rte!“ Článek s tímto názvem vydal na svém webu Blok proti islamizaci. Vy sám píšete protestsongy, zpíváte písničky Karla Kryla a přednášíte o něm na školách. Co tomu prohlášení říkáte?

Karel Kryl dneška? V tom je dnešek úžasný, že se tu každý může vydávat, za koho chce. Bylo i hůř. Kdysi se včerejšek v Rusku vydával za zítřek. Ale vážně. Nemusíte být velkým „odborníkem na Kryla“ (tím méně na Ortela), abyste postřehla dva základní rozdíly, které jakoukoli další  snahu o srovnávání tvrdě knokautují. Kryl byl humanista, Ortel je fašista. Kryl skončil za své názory ve vyhnanství, Ortel si chodí pro Slavíky. S tím Blok proti islámizaci nic nenadělá. I kdyby se pos*al.

Vás nazval pokračovatelem Karla Kryla Daniel Landa. Jak jste to vnímal?

Bylo to po vydání mého prvního alba. Dan, se kterým se známe z let mého angažmá v Praze, mi volal a uváděl mne komplimenty do rozpaků rovnou hodinu. Pamatuju si tu stopáž proto, že se náš hovor následně automaticky přerušil. O jeho přínosu ke Krylovu odkazu jsem už v některém rozhovoru mluvil. Rád to ale zopakuji. Kryl byl hrdý, lidský a pokorný. A takového ho Landa přiblížil mladé generaci.

V textu Bloku proti islamizaci se také píše: „Jako mladý, pomýlený – Ortel skutečně nazpíval písničku podporující nacionálně socialistického předáka Rudolfa Hesse. Jenže člověk stárne, moudří a dnešní Ortel nemá s německými hitlerovskými socialisty nic společného. Z jeho textů víme, že odmítá multikulturalismus (= nahrazení naší kultury tou islámskou či jinou africkou) a islamizaci. V tom se s ním shodne 90–98 % občanů.“ Co vy na to? 

Já myslím, že nahrazení naší kultury jinou odmítá více než 98 % občanů. Možná 2 % dříve jinak různě pomýlených bijců dnes stoupá na vlně strachu z islamizace a šíří paniku.   

Vy sám jste se ještě před začátkem našeho rozhovoru pozastavil nad potiskem košile Tomáše Ortela. Sám zpěvák ale k tomu říká: „Lebka s českým lvem na čele znázorňuje odkazy předků bojujících za naši zem. V tom je naše poselství, o tom jsou naše texty...“ Co si o tom myslíte?

Podle lebky nepoznám, o jakého předka jde. Pokud jde o lebku Johanky z Arku, pak budiž. V tom „poselství“ a textech ji ale při vší snaze nenacházím.  
 
Čím si podle vás získal Ortel posluchače? „Má tvorba a poslání kapely ORTEL bude pochopeno zřejmě později,“ řekl Ortel v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Jakou předpokládáte jejich kariéru?

Jak jsem řekl v jednom z rozhovorů pro ParlamentníListy.cz na jeho adresu já: „S neonacismem přišel a s ním i odejde. Nemá co nabídnout.“ 

Asi nejsilnější reakci měl hudebník Banga, který po ocenění kapely Ortel odešel. Co na jeho reakci říkáte?

Kdyby se lidé, kterým se něco příčí, neváhali projevit, byl by svět mnohem krásnější a bezpečnější.

Zpěvák Ortel nám opakovaně v rozhovoru řekl, že problém je hlavně v tom, že lidi jeho texty vůbec nečtou a pak zbytečně vynášejí soudy. Četl jste jeho písně?

Proč by je kdo četl? To je stejně mimo, jako by vám skladatel vnucoval notový zápis skladby, kterou jste slyšela. Nebo producent filmu scénář. Soudy nad zpívajícími autory se vynášejí na základě celkové prezentace, formy a obsahu. Jestli si někdo ve videoklipu hraje na kata, sotva z něj následné čtení textu udělá beránka. Myslím, že ten, kdo by se měl zamyslet, stojí na opačné straně mikrofonu. 

I tohle řekl Tomáš Ortel: „Kapela ORTEL ještě pár let bude zatracována, ještě je nám všem dobře, každý víkendy obsadíme hypermarkety a hodnoty hledáme jen v konzumním životě... tohle se nám stane osudným... Hledání vlastní identity a kořenů přijde až se ztrátou svobody...“ Obávám se, že s obsazováním hypermarketů a postupnou ztrátou svobody může mít zpěvák pravdu.

Ano. Nesporně. Lenin, Hitler, Stalin, Gottwald, nacismus, komunismus... to všechno bylo v dobách blahobytu vždycky na okraji. Krize, hlad a šíření strachu z ohrožení – při tom zlo triumfuje. Skutečné hodnoty nenabízí konzum ani Ortel. Musíme hledat jinde.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…