Pane, víte kolik já už rozdal koblih? No tak jsi vyhrál, tak se neposer, řekl mi po volbách nakvašeně Faltýnek. Vypráskaný hejtman Košta se rozpovídal o všem, co v ANO zažil

05.03.2017 8:46

ROZHOVOR „Pokud na mě tady někdo nakydá hnůj, proč já bych měl jezdit do Prahy za předsedou hnutí a škemrat u něj o pět minut, abych mu všechno vysvětlil? Přece normální je, že pokud bych měl jako ředitel fabriky někde na nějaké dílně bordel, tak si zavolám náměstka a zeptám se ho, co se tam děje? Tím míním, že já jsem ten náměstek v tomto příměru. Ale pokud mu stačila vysvětlení od pánů Oklešťka a Faltýnka, tak spánembohem,“ říká ve velmi otevřeném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz exhejtman Olomouckého kraje Oto Košta. A říká toho i mnohem více...

Pane, víte kolik já už rozdal koblih? No tak jsi vyhrál, tak se neposer, řekl mi po volbách nakvašeně Faltýnek. Vypráskaný hejtman Košta se rozpovídal o všem, co v ANO zažil
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ano)

Ještě jste členem ANO?
 
Členství ve straně či hnutí není otázka papíru nebo karty. Je to věc vnitřního přesvědčení. Dnes jsem přesvědčen, že s těmi lidmi se nemohu nadále stýkat. Výrazně chci ale odlišit prosté členy hnutí ANO, které jsem potkal na mítincích. S těmi jsem neměl nejmenší problémy. Mluvím o lidech ve vedení. Co se týká Olomouce, tak ve vedení oblastního a krajského. A pak i celostátního. Prostě to nejde. Nesedli jsme si. Jak se ministr financí omluvil za výběr lídra, tak zase já naopak tady v Olomouckém kraji se omlouvám všem, kteří volili hnutí ANO kvůli mně. Míním tím lidi, kteří mně dali preferenční hlasy a nyní opravdu houfně posílají esemesky a e-maily. Za dopoledne tak šest lidí mi řekne – tak a s politikou jsme skončili. Potom, co teď předvedli, nás už nikdo k volbám nedostane. Největším zklamáním pro mě byli nejenom lidé ve vedení ANO, ale i ti z koalice. Myslím lidsky. To byla jedna velká bída. Nevidím do budoucna možnost, že bych si s nimi měl podat ruku.
 
Máte nabídky na přestup? Od koaličních partnerů – tedy ČSSD a ODS – patrně vůbec nepřichází v úvahu, že byste o něčem takovém uvažoval...
 
Koaliční partneři jsou vyloučení. Teď myslím ty konkrétní lidi. Kuloární informace tvrdí, že jejich vlastní strany nebyly úplně nadšené z toho, jak se projevili. Na druhou stranu říkali, že čím déle bude trvat problém ANO, tím lépe. Objevily se určité otázky, co bude, když teď nebudu členem ANO. Všechny jsem poprosil o deset dnů, abych si vydechl. Primárně jsem teď unavený. Tenhle měsíc byl hrozný. Nerad bych dělal ukvapená rozhodnutí pod emocemi. Pak se rozhodnu, jestli budu pokračovat v politice, nebo na ni definitivně rezignuji a budu se věnovat jiné oblasti. Něco v hlavě mám. 

Anketa

Zaznamenali jste zdražení potravin?

3%
hlasovalo: 6971 lidí
 
Pokud byste po tomto zklamání sekl s politikou, bylo by to pochopitelné. Ale už jenom tím, že nad tím uvažujete, znamená, že si asi vážíte podpory, jež se vám od lidí dostává. Takže jak jsem slyšel, krajským zastupitelem chcete zůstat... 
 
Krajským zastupitelem zůstanu. To se může ANO klidně stavět vzhůru nohama nebo do čtverhranné rotundy. Domnívám se, že by bylo zajímavější, pokud bych byl nezařazeným zastupitelem. Mám po zastupitelstvu signály, že nebudu sám, kdo bude chtít přejít z nějaké strany mezi nezařazené. Rozhodně jste to ale trefil. Zvedla se obrovská vlna sympatií a solidarity, hnutí ANO mi udělalo velké píár. Takovýhle prostor v celostátních médiích jsem zdaleka neměl ani jako lídr ANO v kampani. Kdyby to ale bylo bez odezvy, tak bych to asi skutečně ukončil. Lidé mi ale říkali před tím zastupitelstvem – neskládejte to, vydržte to. Je to hrozný, ale bojujte.
 
Myslím, že jsem je nezklamal. Bojoval jsem čtyři a půl hodiny. Jak to bylo vedeno demokraticky, mohli lidé slyšet, spíš než vidět. Na minulém zastupitelstvu jsme si odhlasovali on-line přenos. Oni ho ale zařadili až za odvolání hejtmana. My jsme ale chtěli on-line přenos celého zastupitelstva, nejen části. Neprohlasovali jsme to, stejně jako tajné hlasování. Kde byla velká pravděpodobnost, že k odvolání nedojde – pokud by se lidé mohli svobodně vyjádřit. Politbyra ale chtěla vidět, jak hlasují jejich šiky.
 
Asi jste už tisíckrát odpovídal, proč se stalo, co se stalo. Mně zaujala vaše úvaha, že vaše výměna byla možná plánována dopředu, že na vaše populární jméno lékaře nalákají hlasy a pak časem přijde místo vás nějaký loajálnější člověk... Je možné, že to takhle bylo? Anebo vás jako lídra v olomouckém ANO přijali jen se skřípěním v zubech, protože vás podpořil Andrej Babiš, a poté vás u něj úspěšně očernili? Protože zarážející na tom je hlavně ta rychlost. Za těch pár týdnů přece nikdo nepozná, jestli je někdo dobrý hejtman, ministr, prezident, nebo ne...
 
Dnes si myslím, že to skoro hraničí s jistotou, že výměna byla plánována od samého počátku. Ale máte pravdu, že jsem se v hnutí zjevil jako deus ex machina. Členem hnutí jsem nebyl, v politice nepůsobil. A teď si představte, že tady byli lidé, kteří tam byli od roku 2011 a kteří, když to přeženu, říkali – pane, víte, kolik já už jsem rozdal koblih? Logicky si nárokovali své posty na špičce kandidátní listiny. A teď přijde někdo, o kom nevěděli, jestli jsem opravdu Babišův kůň a odněkud se známe. Nikdo nevěděl nic, každý se v podstatě bál. Když potom o mně zase něco vykládali – tak jsem jim říkal – jestli mám přesvědčovat vlastní, tak to nemám zapotřebí. Zavolám panu Babišovi, že nemá smysl to tady tlačit, když mě kraj – myslím hnutí ANO – nechce. Následně se to zklidnilo. 29. února 2016 na volebním sněmu jsem získal 100 procent hlasů. Pomalu se začala připravovat kampaň a zase z vnitřku hnutí začaly klíčit různé pověsti, že mě má nahradit někdo jiný. Až jsem někdy v dubnu šel za Faltýnkem a ptal se: Jak to je? Nemám problém odstoupit, mám své práce dost. Tam jsem udělal chybu, že jsme to nedali na papír. Že mým úkolem je vyhrát volby. Pokud je vyhraju jasně s preferenčními hlasy, stávám se hejtmanem. A hejtmanem budu za těch a těch podmínek. Moje představa je takováto –že s dosavadním hejtmanem podepíšu smlouvu o předání funkcí... Obě strany jsme měly dát své představy a očekávání na papír a podepsat ho.
 
Je vám vyčítána smlouva s bývalým sociálnědemokratickým hejtmanem. Ten fakt, že jste s bývalým hejtmanem Rozbořilem přátelé, v hnutí ANO předtím nevěděli?
 
Věděli. Samozřejmě netušili, že si to ošetříme tříměsíční předávací smlouvou. O které potom stále říkali, že je to poradenství. Mimochodem, jeden z náměstků za ANO uzavřel úplně stejnou smlouvu se svým předchůdcem náměstkem. Za stejné peníze, jen to neměl na tři, ale na dva měsíce. Po celou dobu, co do mě prali, jak to že jsem uzavřel tuto smlouvu, on nepípl ani slovo, že má taky takovou. Dokonce dva náměstci – jeden z ANO, druhý z ČSSD – říkali panu Rozbořilovi, že pokud s ním nebudu chtít pokračovat po předání funkce, že oni by to s ním podepsali. Takže dva náměstci čekali, jestli náš vztah bude po třech měsících ukončen. A pokud ano, tak s ním chtěli podepsat smlouvu o poradenství. Aby jim radil v jejich resortu.
 
 
Takže tuhle výtku považujete za zástupný důvod?
 
Zcela. To tvrdím od samého počátku. A nasvědčuje tomu, jak oni postupně jednotlivé důvody opouštěli. Mimochodem, od počátku po mně píáristé z Prahy chtěli, abych Rozbořila dehonestoval. Poslední velký atak byl před tiskovou konferencí v Ostravě za účasti předsedy. Nezmínil jsem tam Vidkun a navíc jsem řekl, že Rozbořilova vláda měla vyrovnané hospodářství a třímiliardový dluh není jejím dílem. Jen co skončila tiskovka, dostal jsem sodu, že se příliš pozitivně vymezuji vůči Rozbořilovi, že jsem nezmínil Vidkun, proč vysvětluji, že to není jeho vina. Vysvětlil jsem jim, že to, co jsem říkal, je pravda. A nebudu očerňovat svého kamaráda. A víte – ono to přinese své výsledky. Je to efektivnější, než kdybych lhal a očerňoval ho. Moje předpověď se splnila. Vyhráli jsme drtivě.
 
Na severu Čech zrušili dvě pobočky hnutí ANO, v Liberci včetně všech zastupitelů a primátora města Tibora Batthyányho. Je ten váš příběh podobný?
 
Tibor Batthyány tady u mě byl na návštěvě. Určitá podobná charakteristika tady je. V něčem se ty příběhy liší, ale něco mají nepochybně společného. V mém případě to byla revolta – odmítl jsem plnit zadání včetně dalších. Jako bylo zlikvidování ředitelky krajského úřadu. Plus nějaké hospodářské požadavky, aby organizace přímo řízené krajem – příspěvkové – byly zpátky převedeny pod náměstky a vedoucí odboru, což já jsem nechtěl. Deklaroval jsem jasnou ekonomickou úsporu. Od začátku jsem ukázal, že jsem nepoddajný. Šéf už to věděl z předcházejících debat. Jednou z ní odjel na mimořádné zasedání vlády. Já jsem se sebral a odjel domů – podotýkám, že to mělo být dvoudenní. Ve 23.45 mi přišla od něj esemeska Spíte na farmě? Odpověděl jsem – ne, spím doma. Na což napsal – dobře, budeme v kontaktu. Tam už viděl, že nejsem ten tajtrlík, který by čekal na Čapím hnízdě v předklonu, až velký boss dorazí. Takhle to nebylo.
 
Pak se k tomu přidaly reference od Oklešťka a Faltýnka, kteří mě prohlásili za solitéra a nespolupracujícího. Piáristé jim poradili, že mě musejí udělat neschopného. Vydali prohlášení, které všichni tři náměstci podepsali. Podle mě ho nemohli ani číst, protože to je tak diletantsky napsané... V tom pamfletu psali o tom, jak lidé demonstrovali a stávkovali proti neuskutečněným změnám na kraji. Pak jsem zjišťoval, o co šlo. Těch lidí bylo deset a demonstrovali nikoliv proti neuskutečněným změnám, ale proti dotacím z regionálního dotačního programu. Ten text je prostě tragédie. A oni ho podepsali.
 
 
Pak z toho byli nešťastní, protože dostávali do kožichu od svých stran – myslím teď ty koaliční, nikoliv ANO. Ty jim řekly – co jste to za idioty, proč jste to podepisovali? Vždyť to je jejich problém, ať si ho vyřeší. Ale to už nešlo cuknout. Na jednu stranu by normálně uvažující člověk řekl – tohle už teda ne, u toho já být nemusím. Na tu druhou ve mně narůstá vztek, jak to kluci sfoukli. Chtěl jsem se bránit, ale tam byla beznaděj. 
 
Když jste jel o víkendu na sněm ANO, to jste tam ještě chtěl nějak bojovat?  Nebo proč jste tam vlastně jel?
 
Ne. Já chtěl bojovat tady, lokálně, místně, v kraji na zastupitelstvu. Je takový chýr, že jsem hledal cestu ke kontaktu s Babišem. Proč bych to dělal? Rok – od října 2015 do října 2016 – jsme se vídávali v Praze a na mítincích po Olomouckém kraji. Tam mě všude podporoval. 7. 8. je na Facebooku fejeton, kde vykládá lidem, jestli vůbec vědí, co mají za světového experta za zdravý životní styl. Na mně nebyla chyba. Byl jsem gigant, renesanční člověk. Přijdou volby – a po nich vám Faltýnek nakvašeně řekne – no tak jsi hejtmanem. Tak se z toho neposer a ještě to neposer... Říkal jsem si, proboha, takhle se oznamuje volební vítězství? Oni totiž v tu chvíli pochopili podle drtivého vítězství ANO a preferenčních hlasů, že už nemají kam ucuknout. 
 
Jako že musíte být za této situace hejtmanem a původně kalkulovali, že byste jím nebyl, kdybyste vyhráli nějak těsněji?
 
Přesně tak. Předtím dokonce padaly návrhy, že bychom vyměnili hejtmana za většinu v radě. Ptali se, zda by mi to dělalo problém. Říkám vůbec ne – pokud vyhrajeme těsně, ať máme většinu v radě. Oni na to – no to se nám ulevilo, tak bys vzal zdravotnictví? Já na to – super, to by se mi líbilo. Ale pak zjistili, že je error, chyba v systému. Při koaličních jednáních žádná ze stran nepožadovala hejtmana – o tom se nikdo nebavil. Že by ČSSD, ODS či KDU-ČSL řekly – nechcete se bavit o tom, že budete mít většinu v radě a my budeme mít hejtmana? Tohle tam nikdo ani nevznesl. A od 8. listopadu, kdy jsem se stal hejtmanem, mně předseda hnutí ani nenapsal esemesku, nezavolal, neposlal e-mail.
 
A přestože jsme se několikrát sešli v jedné místnosti – třeba při hodnocení krajských voleb v Praze – jediné slovo se mnou nepromluvil. Pokud na mě tady někdo nakydá hnůj, proč já bych měl jezdit do Prahy za předsedou hnutí a škemrat u něj o pět minut, abych mu všechno vysvětlil? Přece normální je, že pokud bych měl jako ředitel fabriky někde na nějaké dílně bordel, tak si zavolám náměstka a zeptám se ho, co se tam děje? Tím míním, že já jsem ten náměstek v tomto příměru. Ale pokud mu stačila vysvětlení od pánů Oklešťka a Faltýnka, tak spánembohem.
 
Jsou tato dvě jména – místopředseda hnutí ANO Faltýnek a nový hejtman Okleštěk – podle vás ty žáby na prameni?
 
Jsem o tom přesvědčený. Jeden novinář se mě ptal, jestli si myslím, že Babiš je out z této hry. Řekl jsem, že si myslím, že ano. Je to pod jeho rozlišovací schopnost. Řeší jiné věci. A potom mu píáristi řekli, že už je v takové lajně, že by ztratil tvář, kdyby uhnul. Má takové letité vazby na Faltýnka i Oklešťka, přece nemůže říci: Co je to za idioty, ti dva, vždyť oni to úplně zprznili, nevědí, o čem mluví, já jsem měl tady Koštu, normálně jsme si povykládali, on mi řekl, jaká je situace – že Okleštěk ho dusí, nechce ho nechat vést kraj a pořád na něj vnáší nějaké politické požadavky, které s tím vůbec nemají nic společného, Košta mi tu řekl jasnou vizi, že když kraj poběží jako dobře namazaný stroj, tak je to nejlepší propagace a volební agitace, a když bude kraj běžet s hejtmanem ANO – je to nejlepší propagace, ani se nemusejí dělat billboardy... Předpokládal bych, že bychom si to takto vyříkali. Ale on pochopil, že Faltýnek je jeho spojka do parlamentu, Okleštěk mu to šéfuje na kraji, všichni se léta důvěrně znají. A teď tam přijde cizorodý prvek. Takže raději řekne – my jsme se mýlili...
 
Nicméně vaše odvolání hnutí ANO neprospělo a minimálně u vás v kraji ztratili body?
 
Určitě. Myslím, že kalkulace na to, že je začátek března a volby jsou až v říjnu, nemusí vyjít. Zvláště pak pokud by se ukázalo, že na kraji jsou ještě jiné problémy, které koalice nezvládá. Minimálně v kraji jim to těžce ublížilo. 
 
Naopak, kdyby teď teoreticky byly u vás nějaké senátní volby, tak je asi vyhrajete?
 
To říkají všichni. Kdyby byly volby na cokoli tento víkend – na ředitele slévárny, na vyslance kraje v OSN – tak je všechny převálcuješ o čtyři koňské délky. Mě zastavují lidé na ulici, tisknou mi ruce, dávají mi vizitky, kdybych cokoliv potřeboval, ať se na ně obrátím. Přijde mi to až neskutečné. Dříve mě poznali jen moji pacienti, nebo fanoušci Sigmy – když jsem tam dělal. Ale toto je neuvěřitelné. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…