Pár jedinců kupuje ve velkém sůl a mouku. Po městě se o tom roznesl vtip. To říká majitelka cestovky, která se nedávno vrátila z Moskvy

01.04.2020 19:25

ROZHOVOR Někdo nosí roušky nebo respirátory, ale ještě před několika dny to nebylo povinné, a jelikož v lékárnách jdou těžko sehnat, lidé berou tato doporučení s rezervou. Jak se říká: „Kde nic není, ani smrt nebere“. Majitelka cestovní kanceláře Moravia - Contact Taťjana Sizová se nedávno vrátila z Moskvy a říká, co se tam děje.

Pár jedinců kupuje ve velkém sůl a mouku. Po městě se o tom roznesl vtip. To říká majitelka cestovky, která se nedávno vrátila z Moskvy
Foto: archiv TS
Popisek: Taťjána Sizová, která dělá pro cestovatele po Rusku strašně moc

Vyvolala pandemie koronaviru ve městě nějakou paniku?

V Moskvě je zatím naprostý klid. Jediná změna je, že v ulicích je méně lidí. Zřejmě to souvisí s tím, že firmy a organizace nařídily svým zaměstnancům pracovat z domova, pokud to bylo možné. Některé je pak poslaly na dovolenou.
Někdo nosí roušky nebo respirátory, ale ještě před několika dny to nebylo povinné, a jelikož v lékárnách jdou těžko sehnat, lidé berou tato doporučení s rezervou. Jak se říká: „Kde nic není, ani smrt nebere.“

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí

Jaká je tam situace s dopravou?

Funguje normálně, nejsou v plánu žádná omezení. Spíš naopak. Na poslední týden v březnu bylo naplánováno otevření nových stanic metra. Nevím ale, jak to dopadlo. Mimochodem, na obrazovkách ve vagónech metra už promítají videa s doporučeními ohledně toho, jak se dobře zabavit doma po dobu vynucené karantény. Doporučují lidem třeba konečně přečíst rozečtené knihy, věnovat víc času dětem a dodělat ten strašný jarní úklid. Auta jezdí po městě bez jakýchkoliv omezení.

Jak to vypadá na Mezinárodním letišti Šeremeťjevo?

O náš let z Prahy se nikdo nijak speciálně nezajímal. Jako vždycky jsme prošli pasovou kontrolou, dostali zavazadla a nastoupili do Aeroexpressu, který teď mimochodem změnil jízdní řád poprvé po mnoha letech. Zastavuje teď na stanicích Okružnaja a Savelovské nádraží, z Běloruského nádraží pak pokračuje až do stanice Odincovo. Nikdo nám na letišti neměřil teplotu a nepocítili jsme na sobě žádná zvláštní opatření související s epidemií.

Zprávy na internetu uvádějí, že moskevská radnice zakázala kulturní, sportovní a další akce nad padesát účastníků. Jak na to reagují lidé?

Celkem v klidu, bez starostí, ale všichni hledají možnosti, jakým způsobem si ten výpadek kulturního života vynahradit. Uvedu příklad. Dvacátého března oslavil své sedmaosmdesáté narozeniny velmi známý bard a vědec – geofyzik Alexandr Gorodnickij. Ačkoliv je již hodně dlouho mladý, stále si drží perfektní kondici a právě na tyto dny plánoval své tradiční koncerty v bard-café „Tetřeví hnízdo“ a na jiných obvyklých místech v Moskvě.

Všechny tyto akce musel zrušit, ale natočil proslov ke svým fanouškům na Facebooku a slíbil, že se s nimi setká on-line a udělá několik koncertů po internetu. Myslím, že se to podaří. Není to rozhodně jediný případ, kdy lidé vyřešili omezení osobních setkání těmi internetovými.

Jak v Moskvě fungují obchody?

Jsou normálně otevřené a není, aspoň na první pohled, vidět žádný zvýšený zájem, natož panika. Mají dost veškerého běžného zboží. Neviděla jsem ani prázdné regály. Jediná změna je, že nastala vyšší poptávka po rozvozu jídla až domů, to je pochopitelné.

Nicméně pár jedinců v panice se našlo, kupují většinou ve velkém sůl a mouku. Na tohle téma už vznikl vtip: „V Moskvě se objevila první oběť koronaviru. Byl to postarší muž, na kterého spadl regál s dvacetikilovým pytlem soli.“

A jak jste se dostala z Moskvy? Aeroflot přece začal rušit mezinárodní lety včetně těch do Prahy...

To je pravda, zrušili toho hodně, ale tehdy Aeroflot ještě ponechal po jednom letu do každé evropské metropole. V den, kdy jsem se vracela, tedy před týdnem, spojili tři lety do jednoho večerního, což bylo rozumné. To letadlo bylo plné jen z třetiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…