Paroubek: Za nástup komunistů může ČSSD a její neschopnost

14.10.2012 20:40

NA HRANĚ S XAVEREM Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz výsledky krajských a senátních voleb. Ačkoliv národní socialisté v nich příliš neuspěli, jejich šéf špatný výsledek nijak tragicky nevidí. Rozhodující podle něj budou až volby do sněmovny.

Paroubek: Za nástup komunistů může ČSSD a její neschopnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Rozhovor s Jiřím Paroubkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Co znamenají výsledky krajských a senátních voleb pro NS-LEV 21?
V našem případě se neděje nic zásadního. V minulosti jsem avizoval, že letošní krajské volby jsou pro nás především generální zkouškou pro volby do Poslanecké sněmovny. Je třeba vnímat, že fungujeme fakticky pouze deset měsíců a za tu dobu jsme dokázali vytvořit celostátní strukturu strany. Připomínám, že národní socialisté, jako jedna z pouhých sedmi stran dokázali postavit kandidátky ve všech třinácti krajích a ve valné většině senátních obvodů. Volby dopadly, jak dopadly. My však jedeme dál. Nikdo nemohl očekávat, že po tak krátké době budeme mít nějaký vysněný výsledek. Říkal jsem ostatně již dříve, že to pro nás je generální zkouška pro volby do sněmovny. Budeme teď jednak hledat osobnosti v krajích i na centrální úrovni. Rád bych také v krátké době ustavil stínovou vládu.

O čem výsledky voleb vypovídají?
Výsledek voleb je jednoznačný. Je to drtivá porážka české pravice. A to je důsledek politiky, kterou prosazuje Nečasova a Kalouskova vláda na centrální úrovni. Je to velké vítězství české levice, zejména ovšem komunistů, a věřím, že pro občany to bude změna. Očekávám, že vláda oslabí, neboť vládní strany ve volbách velmi oslabily. Podle mého názoru je pravděpodobná výměna premiéra. Myslím si ale na druhou stranu, že tu bude silná snaha udržet koalici do konání řádného termínu voleb v roce 2014. Novým premiérem může být například ministr Kuba nebo exministr Pospíšil. Od takového nového premiéra ale bude řada zájmových skupin něco čekat. Například dotažení kontroverzních církevních restitucí.

Co je pro vás v těchto volbách největším překvapením?
Překvapením pro mnohé, nikoli však pro mě, je nepochybně vzestup komunistů, kteří oproti minulým krajským volbám v roce 2008 posílili zhruba o třetinu. Naopak sociální demokracie, ačkoliv se dnes tetelí z volebního vítězství, výrazně oslabila o více než 400 tisíc voličů, tedy přibližně o třetinu oproti roku 2008. Je to takové trochu smutné vítězství, protože ČSSD je hlavní opoziční stranou a svým celostátním výsledkem se blíží tomu, co dostala ve sněmovních volbách v roce 2010. A to i přesto, že současná pravicová vláda je nejhorší od pádu komunismu.

Vypadá to, že skandály typu Dalík, Rath, Parkanová s názory voličů nijak nepohnuly. Čím to je?
Nemyslím si, že korupční kauzy ještě občany zajímají. Bohužel jde o kauzy napříč politickým spektrem, které zasahují jak pravici, tak ale i levici, tedy sociální demokracii. Ostatně, stačí se podívat do Ústeckého kraje. Problémem podle mého názoru je, že lidé jsou z této politiky velmi znechucení a prostě se rozhodli k volbám buď nepřijít anebo podpořili malá regionální hnutí. Anebo komunisty.  

Co podle vás znamená, že komunisté byli volbami tzv. vzati do hry?
Nebývalá volební podpora komunistické strany je pro mnohé lidi překvapením. Zejména tedy pro českou pravici. Komunisté jsou faktickým vítězem těchto voleb. Komunisté dostanou možnost vlastně poprvé po pádu bývalého režimu ve větším rozsahu ukázat, jak dokáží vládnout. Nechci předjímat, jak se jim bude dařit. Pro řadu lidí to bude vodítko, zda za rok a půl volit komunisty i ve volbách do sněmovny, nebo ne.   

Jak vidíte vliv voleb na existenci vlády Petra Nečase?
Jak jsem již řekl, je zřejmé, že vládní strany zásadně oslabily. To, co nyní čeká vládu, bych přirovnal k fotbalu. Tam když dlouho prohráváte, střídáte hráče, a přesto se vám nedaří, tak nakonec musíte vyměnit trenéra. A myslím, že Nečasova výměna je pouze otázkou času. Vládní strany si ale také dobře uvědomují, že předčasné volby pro ně nejsou řešením, protože by absolutně propadly. A proto se budou snažit vládu udržet do konce funkčního období. I když pod novým trenérem. Věřím ale, že občané vládě to, co dělá občanům, nezapomenou. A spočítají jí to i ve volbách do sněmovny.   

Kam tyto volby nasměrovaly ČR?
Krajské volby naší zemi fakticky nikam nenasměrují. Jejich výsledek je signálem pro vládní strany, že dělají něco špatně. Na druhé straně si nemyslím, že si z toho pánové Nečas, Kalousek či Schwarzenberg budou brát ponaučení. Na druhé straně je zřejmé, že až na jeden kraj budou s největší pravděpodobností všude vládnout levicové koalice. To bude pro občany jistě lepší, protože pokud budou tyto strany držet své slovo, tak nebude docházet například k privatizování nemocnic, což by znamenalo omezování dostupnosti zdravotní péče. V tomto směru je to pro občany určitě přínos.

Jaké jsou vlastně nejbližší plány NS LEV 21 a Jiřího Paroubka?
Národní socialisté i Jiří Paroubek budou pracovat dále. Už jsem řekl, že budeme hledat další osobnosti, zejména v krajích, abychom zkvalitnili naše řady. Tím neříkám, že mezi národními socialisty je nedostatek zkušených lidí. Ba naopak. Budeme pochopitelně také analyzovat výsledky voleb, to je zřejmé. Čeká nás tvrdá práce na zviditelnění naší značky. Teď na to snad už budeme mít dostatek času a věřím, že budeme v dalších volbách, tentokráte do Poslanecké sněmovny, úspěšní.

Do jaké míry jakožto expředseda sledujete sociální demokraty? Pochválil byste ČSSD za výsledek voleb?
Sociální demokracii, stejně jako komunistům, jsem pogratuloval k výsledku. To se sluší. Tyto strany jsou vítězi voleb. Jako bývalý předseda sociální demokracie však musím konstatovat velký pokles hlasů pro tuto stranu, což také o něčem vypovídá. Zdá se, že současné vedení ČSSD nedokáže potřebným způsobem motivovat voliče levice a přesvědčit je o správnosti volby pro ČSSD. I proto řada lidí dnes volí komunisty. Například v Ústeckém kraji sociální demokracie ztratila 44 000 hlasů. To je o patnáct tisíc lidí více, nežli ztratila v Ústeckém kraji ODS. To je přeci obrovský pokles a jen se ukazuje to, o čem jsem mluvil. Že lidé nechtějí volit lidi, jako je dosavadní hejtmanka Vaňhová, její partner Houska či její náměstek – toho času ve vazební věznici v Litoměřicích – Kouda.

S ohledem na výsledek senátních a krajských voleb – jak typujete výsledek volby prezidenta ČR?
Volba prezidenta bude nepochybně jiná. Nemyslím si, že volební účast bude nějak zvlášť vysoká. Již dnes je zřejmé, že v těchto volbách například ČSSD pohoří, neboť podle dosavadních průzkumů je zřejmé, že do finále jdou jiní kandidáti nežli Jiří Dienstbier. V tomto směru se bude výsledek voleb lišit od výsledku voleb do krajů. Věřím ale, že nebudeme mít pravicového prezidenta. I národní socialisté se budou nyní zamýšlet, kterého z kandidátů podpoří alespoň ve druhém kole. Určitě to bude ale kandidát levice.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…