Pavel Bělobrádek nám sdělil svůj postoj k válce na Ukrajině

01.09.2014 13:21

Znepokojen situací na Ukrajině je Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády. Proč? „Je tam regulérní válka," vysvětlil ParlamentnímListům.cz a vyjádřil se pro zpřísnění sankcí vůči Rusku. „Válčit nechceme. Zbývají jen sankce. Nemůžeme Ukrajině udělat to samé, co udělali nám v Mnichově. Sankce budou bolet i nás, ale nechceme-li válčit, což nechceme, zbývají jen tvrdé sankce. Přestože nás ekonomicky poškodí. Je to ale cena za hodnoty s principy," napsal.

Pavel Bělobrádek nám sdělil svůj postoj k válce na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Válka na Ukrajině nenechává v klidu ani předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Už koncem minulého týdne vyjádřil hluboké znepokojení nad posledním vývojem na Ukrajině. „Zejména jsem znepokojen zprávami o zapojení tisíců bojovníků z Ruska do bojů na straně separatistů," uvedl v prohlášení. „Osobně mnou otřásl případ popsaný Janou Škubalovou z humanitární organizace ADRA na iDnes.cz, kdy separatisté vyhodili do povětří tři automobily označené bílými vlajkami a znakem, že pasažéry jsou i děti," doplnil. ParlamentnímListům.cz pak odpověděl na otázku, co se podle něj na Ukrajině děje, lakonicky. „Regulérní válka." A podpořil i sankce.

Podrobněji se vyjádřil na svém Facebooku. Citoval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který na setkání Evropské lidové strany řekl, že všichni chtějí mír a ne vojenské řešení, ale když EU neudělá nic, tak Ruská federace zvítězí vojensky. Proto je potřeba absolutní jednota Evropské unie, zadruhé solidarita EU s Ukrajinou, zatřetí tvrdé sankce na všechno, nejen sektorově.

Nemůže Ukrajině udělat to samé, co se stalo nám v Mnichově

„Vojensky je Putin úplně v klidu, ví, že nikdo nechce 3. světovou válku. Jediné, co ho dráždí, jsou sankce. Když nebudeme dělat nic, Rusko pohltí východní Ukrajinu. Vyzkoušeli si takový postup v Gruzii, Moldávii. Válčit nechceme. Zbývají jen sankce. Nemůžeme Ukrajině udělat to samé, co udělali nám v Mnichově. Sankce budou bolet i nás, ale nechceme-li válčit, což nechceme, zbývají jen tvrdé sankce. Přestože nás ekonomicky poškodí. Je to ale cena za hodnoty s principy."

Jaké je nejvhodnější řešení pro Ukrajinu? „Dostat obě strany k jednacímu stolu, ponechat hranice v současném stavu a jednat o federalizaci," sdělil Bělobrádek ParlamentnimListům.cz. I kvůli konfliktu na Ukrajině podporovali čeští lidovci na funkci ministra zahraničí EU Poláka Radoslawa Sikorského.„Pro jeho znalosti a zkušenosti ze zahraniční politiky na východě Evropy." Novým předsedou Evropské rady se však stane dosavadní polský premiér Donald Tusk, k čemuž mu Bělobrádek poblahopřál.

Klíčový summit NATO. Kvůli Ukrajině a Iráku

Za pár dní se sejde ve Walesu summit NATO. KDU-ČSL ho považuje za klíčový pro budoucnost Evropy. „Je to proto, že je mimořádně složitá situace na Ukrajině a v Iráku," objasnil důležitost této schůzky ParlamentnímListům.cz Pavel Bělobrádek. V tiskovém prohlášení své strany, které její předseda spolupodepsal, se k tomuto tématu píše: „KDU-ČSL považuje za nezbytné, aby se Česká republika v maximální míře přihlásila k opatřením na posílení připravenosti Aliance bránit své členy před jakoukoli vojenskou hrozbou. Současná zhoršující se zahraničně politická situace odhaluje vážné nedostatky v připravenosti našich ozbrojených sil. Chybí vojáci, zálohy, výstroj, zásoby munice i funkční systém mobilizace. Tyto nedostatky musí být urychleně napraveny. To je však neuskutečnitelné bez zásadního zvýšení českého obranného rozpočtu." 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…