Pavel Bém hodnotí volby: Nehezky se vysmál TOP 09, toto prozradil o Babišovi a řekl, kdo bude pražským primátorem

13.10.2014 11:01

ROZHOVOR Podle exprimátora Pavla Béma je poraženým v těchto volbách TOP 09. Andrej Babiš podle něho očekával výrazně lepší výsledek. ODS podle něho obstála, i ČSSD. Vítězem jsou lidovci a nezávislí. Exprezident Václav Klaus má dle něho v hodnocení voleb pravdu. Prozradil i to, kdo bude dle něho novým pražským primátorem.

Pavel Bém hodnotí volby: Nehezky se vysmál TOP 09, toto prozradil o Babišovi a řekl, kdo bude pražským primátorem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Anketa

Pokud ve městě zvítězí ANO Andreje Babiše a ostatní strany se proti němu spojí a zatlačí jej do opozice... Co o tom soudíte?

hlasovalo: 6930 lidí

Nejprve obecně. Jak hodnotíte výsledek komunálních voleb celorepublikově? Co značí, co nám sdělily? Nejvíce hlasů získalo ANO, ČSSD byla v počtu hlasů až druhá... Čeká ČSSD postupně osud ODS?

ANO sice získalo největší počet hlasů, což určitě není překvapení, protože to naznačovaly všechny předvolební průzkumy veřejného mínění, ale určitě není skutečným vítězem voleb. V komunálních volbách se totiž nebojuje o hlasy, ale v konečném důsledku o mandáty. A těch získala například ODS o 50 procent více než takzvaně „vítězné“ hnutí ANO, a ČSSD dokonce více než dvakrát tolik.

Kdo je tedy podle vás skutečným vítězem voleb a kdo poraženým?

Vítěze mají komunální volby dva: Tradičně nezávislé kandidáty, kteří získali téměř 40 tisíc mandátů, a potom lidovce, kteří potvrdili, že poslední volby nebyly náhodou a zisk téměř čtyř tisíc mandátů je dobrou zprávou pro budoucnost české politiky. Proč? Protože jsou standardní, etablovanou politickou stranou a nikoliv nějakou populistickou předvolební rychlokvaškou.

Anketa

Jak jste spokojeni s výsledky právě skončených voleb?

3%
hlasovalo: 3483 lidí

Poražených je celá řada: Na prvním místě to je TOP 09, která ztratila dominantní pozici na české pravici podle starého dobrého českého rčení: „Rychle nabyl, rychle pozbyl…“ Dalším poraženým je nepochybně ANO, na 100 procent jsem přesvědčen, že Andrej Babiš očekával výrazně lepší volební výsledek. Poraženými jsou i Svobodní, pro které musí být zisk pouhých 68 mandátů velkým zklamáním, zvláště s ohledem na velmi expanzivní a také jistě drahou předvolební kampaň. A mimořádně špatnou.

Kdo nevyhrál, ale solidně obstál, je vládnoucí sociální demokracie. A i to je dobrá zpráva pro českou politiku. Je to přinejmenším pozoruhodné, protože ČSSD nese již více než rok klíčový náklad za řízení země, což mohlo vést k hypotézám, že právě v komunálních volbách ztratí. A to se vlastně nestalo, byť je pravděpodobné, že přijde o některé své „bašty“. Dobrou zprávou je, že na levici existuje i nadále standardní politická strana, opět, žádná populistická a propagandistická rychlokvaška.

Exprezident Václav Klaus k volbám řekl: „Po proběhlých volbách vidím překvapivě mnoho spokojených, kteří hledají úspěch v jedné parciální věci, zatímco určující celek zamlčují. Tímto celkem je prohra nás všech, prohra politiky a vítězství apolitické oligarchie. Volby rovněž poukázaly na krátkodechost a jednorázový charakter marketingových politických projektů (TOP 09, Úsvit). Zároveň se potvrdilo, že fundament politických stran (ODS, KDU-ČSL) existuje, ale že je třeba jej daleko více prodávat.“ Co si o tom myslíte. Souhlasíte s ním?

Václav Klaus měl vždy schopnost přesně pojmenovat politické děje a jevy z daleko širšího a dlouhodobějšího kontextu než většina ostatních politiků. Takže i tentokrát je velmi výstižný. Jednorázové marketingové produkty zazáří a po čase zmizí. Bohužel, obvykle za sebou zanechají spoušť. Bohužel, česká veřejnost zdá se být nepoučitelná. Vítězství „apolitické oligarchie“, věřím, je také takovou krátkodechou, „jednorázovou“ epizodou. Opět po ní nicméně zbude spoušť. V tomto případě bude ovšem taková rána daleko hlubší a pro budoucnost české politiky bolestivější, protože v sobě bude zahrnovat totální demontáž českých médií – infrastrukturní, majetkovou i morální, ale také dekonstrukci významné části české justice.

Za největší zklamání ovšem považuji fakt, že i z komunální politiky se vytratily vize, myšlenky, projekty, nápady a nahradily je prázdné bezobsažné fráze, tupě se usmívající kandidáti přesvědčující česká média (a až na druhém místě voliče), že jsou slušní, poctiví a nekradou. Základní charakteristikou letošních voleb je další fragmentace politické scény, která povede k bizarním povolebním koaličním uskupením, a to nemůže vést k ničemu jinému než k „nevládnutí“. Takové „nevládnutí“ na komunální úrovni může mít zcela maligní dopad na nedůvěru veřejnosti v politiku jako celek. Doposud se komunální politici těšili poměrně velké přízni svých voličů. To nejspíše skončí…

Co říkáte výsledku ODS? Petr Fiala řekl, že ODS je znovu zpátky...

Výsledek ODS mě potěšil. Slovy Václava Klause je takovou „neprohrou“. ODS uspěla a tím také přežila.

Jak hodnotíte volby v Praze? ANO zde porazilo TOP 09...  Čím to? Hudečkem?

TOP 09 zaslouženě prohrála, či spíše bych měl říci, Tomáš Hudeček zaslouženě prohrál. Za celé čtyři roky – a Hudeček měl moc ve svých rukou celé tři roky – neudělal pro Pražany, Prahu a její budoucnost absolutně nic. Oddlužený a konsolidovaný rozpočet města opět zadlužil, městské organizace a firmy dokonale rozložil (například dopravní podnik), investiční tempo se v Praze zastavilo (a Praha představuje 25 procent ekonomické výkonnosti celé České republiky), nepřinesl jediný nový rozvojový investiční projekt a ty staré nedokončené zastavil, zpomalil a prodražil. Nezasloužil si vyhrát. Druhým poraženým je ČSSD. A samozřejmě v poli poražených skončila také ODS. Necelých 11procent  je mizerný výsledek. Vítězem je pro mne Trojkoalice…

Také Jan Kasl pohořel…

Dvakrát nevstoupíš do jedné řeky…

Překvapil vás výsledek v nějaké z městských částí?

Jsem nadšen volebními výsledky Karla Hanzlíka v Radotíně, Jany Černochové na Praze 2, starosty Jarolíma na Praze 9 a Davida Vodrážky na Praze 13. Oni čtyři ukazují, že ODS v Praze nejenom žije, ale ještě k tomu umí vyhrávat. Moc jim blahopřeji a přál bych si, aby se právě na nich začala v Praze stavět ta skutečně „nová“ ODS. Žádné rychlokvašky. Žádné nové tváře. Naopak. Ty staré, v tom nejlepším slova smyslu.

Kdo bude primátorem v Praze?

Adriana Krnáčová. Hlavní město Praha ještě nikdy ve svém čele nemělo slovenskou ženu. Žijeme v globálním světě, takže proč ne. Přeji jí hodně štěstí, dobrou ruku při volbě spolupracovníků a více rozumu, než měl její předchůdce. Praha je krásné město a potřebuje konstruktivní rozvoj, nikoliv destrukci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…