Pekař má péct housky, muzikant hrát. Politika není pro mě, říká český Sinatra. Jenže...

14.10.2012 21:40

ROZHOVOR Popral se s rakovinou. „Láďo, ty jsi český Sinatra a nesmíš zemřít,“ řekl mu kapelník Gustav Brom, když jej jednou navštívil v nemocnici. Boj s těžkou nemocí vyhrál. Nyní se populární jazzový a swingový muzikant i zpěvák Vladimír Kerndl vydává jako pěšák do další války. V prvních přímých prezidentských volbách bude všemožně pomáhat Miloši Zemanovi, kterého považuje pro tuto funkci za nejvhodnějšího muže.

Pekař má péct housky, muzikant hrát. Politika není pro mě, říká český Sinatra. Jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Láďa Kerndl na křtu zazpíval píseň Wonderful world

V boji s rakovinou vám v roce 1994 pomáhal lékař a dnešní poslanec za TOP 09 Rom Kostřica. Můžete na to zavzpomínat?
Ano, byl to Rom Kostřica. Je velmi kvalitním člověkem, jenž napůl odešel od své lékařské profese. Dodnes je přednostou ORL kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a dělá ty nejtěžší operace. Lítá po celém světě, protože když si se svými pacienty někde nevědí rady, tak ho zavolají. Jsem rád, že šel do politiky, protože jej to baví. Pomohl mi s léčením velmi. Operoval mě. Měl jsem rakovinu pravé mandle a polykacího systému. Mám za sebou čtyři operace, devět měsíců chemoterapie a osmadvacet ozáření gama z obou stran. Doba to byla těžká. Přestal jsem mluvit. Neměl jsem čich a chuť. Za třicet dní jsem shodil dvaatřicet kilo. Byl jsem na kapačkách a umíral hladem. Na oddělení to bylo strašně smutné, protože každý druhý den někdo zemřel. Přesto jsem tady a je to dobrý. Podařilo se. Zázraky se dějí.

Měl jste někdy nutkání vrhnout se do politiky?
Dostal jsem před pár lety nabídku kandidovat do Senátu. Tenkrát to zkoušeli Pavel Bobek, Petr Janda, Marie Rottrová a Jožka Černý. Nabídku jsem nepřijal, nechtěl jsem jít do politiky. Pekař má totiž péct housky, muzikant hrát a politik dělat politiku. Všichni zpěváci, které jsem vyjmenoval, neuspěli. Podle mě neudělali moc dobře, že se do politiky snažili dostat.

Více rozhovorů ZDE

Co si myslíte o ostatních prezidentských kandidátech?
Podívejte se, Jana Fischera znám velmi krátce. Potkal jsem ho na několika akcích, kde jsem zpíval. Je vyznavačem swingu a jazzu. Nemohu proti němu říct nic špatného, ale neznám ho. Choval se příjemně, ale to je všechno. Miloše Zemana znám ale už sedmnáct let od doby, co jsem se dostal z rakoviny. Tenkrát v politice ještě nic neznamenal. Od začátku jsme si rozuměli a rád mu pomohu. Dcera Tereza do toho půjde se mnou. Jablko totiž nespadlo daleko od stromu. Zemanovi věřím a doufám, že přesvědčíme lidi, kteří jsou na vážkách. Když bude sedět na Hradě, tak bude podle mě celý národ spokojen.

Zemanovi je třeba Janou Bobošíkovou vyčítáno, že vždy z politického boje po prohrané bitvě utekl. Jiní zase tvrdí, že je už moc starý. Co si o takovéto kritice myslíte?
O tom nic nevím. To jsou věci, které jdou kolem mě. Nesleduji to. Nejsem politik. Mohu se s vámi bavit o muzice, ale ne o politice. To bych si něco vymýšlel, což není můj styl. Pletu se jen do věcí, kterým rozumím. Nicméně Miloš Zeman až tak moc starý není, kandidují starší.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Dobře. Zeman řadí mezi své nejoblíbenější hudebníky ABBU a Ludwiga van Beethovena. Co vy na to?
Tak Miloš Zeman má rád stejně jako ABBU a Beethovena i swing, jazz a evergreeny. Asi před šesti týdny jsme byli ve Zlíně a doprovázel mě na klavír. Zpíval jsem Sentimental Journey od Ringo Starra a on hrál. To bylo fantastický. Na piáno umí hrát středně dobře a navíc pěkně zpívá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…