Petr Hampl: Blíží se finální střetnutí! Buď budou elity smeteny, nebo prosadí silnější kontrolu a zlikvidují opozici. Součástí toho bude příchod statisíců islámských radikálů. A ČT...

15.02.2016 17:50 | Zprávy

ROZHOVOR „Blíží se finální střetnutí. Buď budou elity smeteny a Česká republika se vrátí k demokracii. Nebo elity prosadí silnější kontrolu nad obyčejnými lidmi, zlikvidují představitele opozice a změní poměry tak, aby je obyčejní lidé už nikdy nemohli ohrozit. Součástí toho bude i příchod statisíců islámských radikálů. Čeští lidé budou žít ve strachu a na odpor vůči vládě nebudou mít ani pomyšlení. Obě možnosti jsou dosud otevřené,“ uvádí mimo jiné v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sociolog Petr Hampl.

Petr Hampl: Blíží se finální střetnutí! Buď budou elity smeteny, nebo prosadí silnější kontrolu a zlikvidují opozici. Součástí toho bude příchod statisíců islámských radikálů. A ČT...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

V minulém týdnu uspořádal Blok proti islámu demonstraci na Hradčanském náměstí jako součást širší evropské akce odporu proti imigraci z islámského světa. Co podle vás události minulé soboty přinesly nového do debaty o migraci?

Myslím, že ukázaly tři klíčové body. Zaprvé: Lidé se přestávají bát. Byla to největší demonstrace za poslední roky a lidé se jí zúčastnili, přestože některá média varovala, že to je nebezpečné a že cestou na demonstraci museli čelit různým obtížím včetně hrozby zmlácení levicovými radikály. Přesto lidé přišli. Vidíme tedy, že roste občanská statečnost.

Zadruhé: Protirežimní opozice se konsoliduje. Hlavní proud odporu proti masivní islámské imigraci je dnes spojen s Blokem proti islámu. Před pár měsíci o tom mohly být pochybnosti, dnes je to jednoznačné. Tím neříkám, že jiné specifické skupiny nejsou důležité. Ale to hlavní politické střetnutí se odehrává mezi Blokem proti islámu a politickou elitou. Tak to ostatně chápou i elity – proti Martinu Konvičkovi dnes směřuje mnohem více útoků než proti všem ostatním představitelům opozice dohromady.

Zatřetí: Protirežimní a protiimigrační demonstrace byla pokojná, ukázněná, bez násilných incidentů. Každý, kdo někdy pořádal srovnatelně velký koncert nebo hudební festival, potvrdí, že udržet kázeň v takovém počtu je téměř nemožné. Zde se to podařilo zvládnout naprosto perfektně. Na náměstí nezůstaly dokonce ani odhozené pytlíky od brambůrek.

  • Více k demonstracím ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…