Pirát Peksa pro PL: Zdražení masa nepodporujeme! V EU to neprojde, buďme realisté. Řešme agrodotace

20.02.2020 13:01 | Zprávy

ROZHOVOR „Buďme realisté. Jakoukoli změnu daní musí schválit rada ministrů, a to jednomyslně. Šance, že by se nenašel stát, který ji bude vetovat, mi připadá zanedbatelná,“ koriguje europoslanec Mikuláš Peksa obavy ze zdražení masa ze strany EU. Připomíná také, že je dnes potravinářství silně dotováno, což s sebou přináší celou řadu neblahých důsledků. „První krok je omezit dotace velkým agrokoncernům a vrátit se k normálnímu fungování trhu založenému na drobných zemědělcích a zdravé konkurenci. K přírodě by to bylo rozhodně šetrnější,“ říká. Dotace by podrobil zásadní změně. „Na rovinu přiznávám – nemám potřebu umetat cestu těm velkým agrokoncernům. Co je mi po nich? Pokud se jejich dotační byznys rozsype a půda se rozprodá malým farmářům, budu jedině rád,“ říká europoslanec. A na závěr ještě pálí ostrými do Babišovy vlády.

Pirát Peksa pro PL: Zdražení masa nepodporujeme! V EU to neprojde, buďme realisté. Řešme agrodotace
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Na konferenci, uspořádané na půdě Evropského parlamentu, padl návrh na zdražení masa. Hovězí by prý za kilo mělo zdražit o 117 Kč, vepřové o 90 Kč a kuřecí o 42 Kč. Bruselský server Euractiv o věci informoval s titulkem „Greens, socialists back meat tax to cover environmental costs of livestock“, což následně vyvolalo v českém mediálním prostoru vlnu zmatení, kterou jste vy sám mírnil. Téma vyvolalo velký zájem i proto, že někteří europoslanci tuto myšlenku podporují. Mají podle vás Češi strach, aby jim „Evropa“ nesahala na potraviny?

Myslím, že návrh zavést spotřební daň z masa by vyvolal otázky, i kdyby se o to pokoušela česká vláda. Je to stejné jako se spotřební daní na cigarety, alkohol, benzín… Politici by se měli dobře zamýšlet nad tím, zdali nejdou příliš daleko.

Vy nastalou paniku uklidňujete a zmiňujete, že šlo především o prezentaci nizozemské organizace True Animal Protein Price Coalition, podle jejíchž závěrů dnešní produkce masa zanechává významnou, doposud nedostatečně adresovanou ekologickou stopu. Souhlasíte s tím, že bychom v EU nějakým způsobem měli tyto skryté náklady reflektovat? Máme maso nějakým způsobem zdanit, nebo hledat jinou cestu?

Především je třeba říct, že výroba všech potravin je v současnosti silně dotovaná. Tento stav udržuje v chodu velké neefektivní potravinářské firmy, které potraviny vyrábějí průmyslově. Z dotací jsou pak placeni politici a lobbisté, kteří pomáhají dotace dále udržovat. Mluvit o skrytých nákladech vlastně nemá moc smysl, protože tržní cena neodráží skutečnou cenu vstupů. Takže první krok je omezit dotace velkým agrokoncernům a vrátit se k normálnímu fungování trhu založenému na drobných zemědělcích a zdravé konkurenci. K přírodě by to bylo rozhodně šetrnější.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Marek Korejs

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na vás teď záleží. Vidlák se naléhavě obrátil na ozbrojené sbory ČR

8:20 Na vás teď záleží. Vidlák se naléhavě obrátil na ozbrojené sbory ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN „Na každém teď bude záležet, jestli bude poslouchat nadřízené anebo bude jednat podle…