Pirát Peksa pro PL: Zdražení masa nepodporujeme! V EU to neprojde, buďme realisté. Řešme agrodotace

20.02.2020 13:01 | Zprávy

ROZHOVOR „Buďme realisté. Jakoukoli změnu daní musí schválit rada ministrů, a to jednomyslně. Šance, že by se nenašel stát, který ji bude vetovat, mi připadá zanedbatelná,“ koriguje europoslanec Mikuláš Peksa obavy ze zdražení masa ze strany EU. Připomíná také, že je dnes potravinářství silně dotováno, což s sebou přináší celou řadu neblahých důsledků. „První krok je omezit dotace velkým agrokoncernům a vrátit se k normálnímu fungování trhu založenému na drobných zemědělcích a zdravé konkurenci. K přírodě by to bylo rozhodně šetrnější,“ říká. Dotace by podrobil zásadní změně. „Na rovinu přiznávám – nemám potřebu umetat cestu těm velkým agrokoncernům. Co je mi po nich? Pokud se jejich dotační byznys rozsype a půda se rozprodá malým farmářům, budu jedině rád,“ říká europoslanec. A na závěr ještě pálí ostrými do Babišovy vlády.

Pirát Peksa pro PL: Zdražení masa nepodporujeme! V EU to neprojde, buďme realisté. Řešme agrodotace
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Na konferenci, uspořádané na půdě Evropského parlamentu, padl návrh na zdražení masa. Hovězí by prý za kilo mělo zdražit o 117 Kč, vepřové o 90 Kč a kuřecí o 42 Kč. Bruselský server Euractiv o věci informoval s titulkem „Greens, socialists back meat tax to cover environmental costs of livestock“, což následně vyvolalo v českém mediálním prostoru vlnu zmatení, kterou jste vy sám mírnil. Téma vyvolalo velký zájem i proto, že někteří europoslanci tuto myšlenku podporují. Mají podle vás Češi strach, aby jim „Evropa“ nesahala na potraviny?

Myslím, že návrh zavést spotřební daň z masa by vyvolal otázky, i kdyby se o to pokoušela česká vláda. Je to stejné jako se spotřební daní na cigarety, alkohol, benzín… Politici by se měli dobře zamýšlet nad tím, zdali nejdou příliš daleko.

Vy nastalou paniku uklidňujete a zmiňujete, že šlo především o prezentaci nizozemské organizace True Animal Protein Price Coalition, podle jejíchž závěrů dnešní produkce masa zanechává významnou, doposud nedostatečně adresovanou ekologickou stopu. Souhlasíte s tím, že bychom v EU nějakým způsobem měli tyto skryté náklady reflektovat? Máme maso nějakým způsobem zdanit, nebo hledat jinou cestu?

Především je třeba říct, že výroba všech potravin je v současnosti silně dotovaná. Tento stav udržuje v chodu velké neefektivní potravinářské firmy, které potraviny vyrábějí průmyslově. Z dotací jsou pak placeni politici a lobbisté, kteří pomáhají dotace dále udržovat. Mluvit o skrytých nákladech vlastně nemá moc smysl, protože tržní cena neodráží skutečnou cenu vstupů. Takže první krok je omezit dotace velkým agrokoncernům a vrátit se k normálnímu fungování trhu založenému na drobných zemědělcích a zdravé konkurenci. K přírodě by to bylo rozhodně šetrnější.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Nerostné bohatství na Ukrajině

Na CNN jste tvrdil, že Ukrajina již nerostné suroviny, které jsou na jejím území nevlastní, že je vlastní někdo jiný. Jak to víte? Myslíte, že tak na USA šije nějakou boudu, a proto došlo i k vyhrocení oné schůzky, kde se měla smlouva podepsat? A kdo je tedy podle vás vlastní?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Levnější energie? Má to řešení. Šichtařová nemilosrdně, co musíme provést Němcům

18:21 Levnější energie? Má to řešení. Šichtařová nemilosrdně, co musíme provést Němcům

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Nesouhlasím s touto funkcí státu, nevidím ke koncesionářským poplatkům …