Piráti, ODS, Kalousek a Farský. Místo práce vymýšlí neustále nadávky. Demokratický blok rozděluje společnost. Tomio Okamura se rozohnil

25.11.2018 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Strana, která nepodpoří při hlasování o nedůvěře vlastní vládu a vlastní ministry, je absolutně nevolitelná,“ řekl směrem k ČSSD po pátečním dění ve Sněmovně předseda SPD Tomio Okamura. Podle něj poslanci z místa, kde se určují životy deseti milionů lidí, udělali blamáž a legraci. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že současná vláda bude znovu a znovu sužována hádkami, problémy a vzájemným hašteřením místo práce pro voliče.

Piráti, ODS, Kalousek a Farský. Místo práce vymýšlí neustále nadávky. Demokratický blok rozděluje společnost. Tomio Okamura se rozohnil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura ve sněmovně

Co je podle vás výsledkem dění ve Sněmovně?

Já myslím, že zcela nejdůležitější byl v podstatě závěr. Tedy hlasování, kdy došlo k situaci, kterou jsem ještě nikdy v politice nezažil a snad jsem o ní ani neslyšel. Pro důvěru vládě hlasovalo méně poslanců než pro nedůvěru. Mimořádně pozoruhodný okamžik. Pro důvěru vládě hlasovalo 90 poslanců, ale proti hlasovalo 92 poslanců. Navíc členové ČSSD nevěří své vlastní vládě a svým vlastním ministrům, proto pro vládu nehlasovali a odešli ze sálu. Co to znamená? Znamená to, že se plně potvrdila slova o zprofanované vládní konstelaci s ČSSD, která je totálně rozhádaná. Nejde o stabilní konstelaci. Výsledek hlasování znamená, že vláda bude znovu a znovu sužovaná hádkami, problémy a vzájemným hašteřením.

Plně se potvrdil i důvod, proč SPD hlasovala pro nedůvěru. My máme úplně jiné důvody než takzvaný demokratický blok s Piráty a ODS, který chtěl pouze destabilizaci a mediální lynč. My jsme chtěli vyměnit ČSSD a naše hlasy pro nedůvěru byly snahou vyměnit ČSSD za program SPD. Současná vláda pochopitelně prosazuje zásadní programové body, které jsou v rozporu s naším programem. Jako například místo vyššího navyšování důchodů, jak starobních, tak invalidních, mají v rozpočtu navýšení dávek pro nepřizpůsobivé. Místo podpory pracujících rodin s dětmi se vláda rozhodla navýšit peníze pro politické neziskové organizace.

Vy si skutečně myslíte, že sociální demokracie nechala své poslance odejít ze sálu kvůli tomu, že se bála, jak budou hlasovat?

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí

Detaily si mohu jen domýšlet, ale ty nejsou tak podstatné. Podstatná je jedna věc. A ta je zcela neoddiskutovatelná. ČSSD jako součást vládní koalice odmítla podpořit svoji vlastní vládní koalici. Jedná se o úplně neuvěřitelný krok. Okamžik, kdy vládní strana nevěří své vlastní vládě a svým vlastním ministrům, je absolutně neskutečný. Musím říci, že poslanci KSČM – jako v uvozovkách třetí koaliční strana – sehrála roli užitečných idiotů. Je mi jich z tohoto pohledu dost líto. Poslanci KSČM, kteří ani své vlastní ministry ve vládě nemají, zachránili koalici. A díky KSČM přežili i ministři ČSSD. Totální Kocourkov. A jsou zde další a další důležité nuance, které svědčí o nestabilitě vlády. To není dobrá zpráva pro občany, protože občané si stejně jako SPD přejí stabilní vládu, která pro ně bude pracovat.

Veronika Vrecionová z ODS během proslovu označila Andreje Babiše za Voldemorta české politiky. Padlo spoustu jiných označení. Jak je vnímáte?

Politické strany se vzájemně snaží dávat si různá přízviska. Než dávat různé nálepky a negativní přívlastky, doporučoval bych jim, aby se stejně jako SPD snažili pracovat pro občany. Představte si, kdyby v jakémkoli jiném zaměstnání, jakýkoliv pracovník, a ještě placený z veřejných prostředků, místo usilovné práce pro občany, na zlepšení zákonů a zlepšování života lidí, trávil čas tím, že vymýšlí nádavky, pomluvy a mediální lynče. To je velmi špatná politika. To, že ji předvádí poslankyně ODS, znovu ukazuje, že ODS je tradiční strana v tom nejhorším slova významu. Místo práce neustále vymýšlí nějaké nadávky a nějaká přízviska. Neustále se snaží – jako ostatní strany takzvaného demokratického bloku – rozdělovat společnost. Jednou nás občané zvolili, pojďme táhnout za jeden provaz. Kolikrát už jsem to říkal za SPD? Pojďme si sednout nad dobrými zákony.

Ve Sněmovně padlo, že demokratický blok už neexistuje…

Existuje. Snaží se sebe sama odnálepkovat, ale všichni, kdo jsme ve Sněmovně, vidíme, že zcela pevně existuje. Jsou tam Piráti, ODS, Kalousek a Farský. V podstatě, kdyby se z toho stala jedna politická strana, nic se nestane.

Jak se díváte na stížnosti během řečnění? Karel Schwarzenberg upozornil, že premiér nebyl jednání přítomný. Andrej Babiš nebyl v sále po celou dobu diskuze. Proč? Nechtěl výtky poslouchat? Ztrácet jimi čas?

To je otázka na Andreje Babiše. Já skutečně nevím, co ho k opakované nepřítomnosti vedlo. Řeknu to narovinu. Všiml jsem si toho, ale ani jsem se nad tím nechtěl zamýšlet, protože jsem přemýšlel, jak vytvořit takovou konstelaci, abychom prosadili program. O to jsme se pokoušeli. Jak víte, jen naivní nebo politiky neznalý člověk si myslí, že bez účasti v nějaké vládní konstelaci lze prosadit program, za který byla strana zvolena. Není to možné. Proto každá strana, která to myslí vážně, netlachá o nesmyslech, jako jsme tomu byli svědky při jednání. Osobní útoky, invektivy, nadávky a nálepky.  My za SPD jsme to neudělali ani v jednom projevu. Vystoupili jsme dvakrát. Vystoupil jsem já a Radim Fiala. Neřečníme, ale pracujeme. I v pátek jsme šli příkladem. Nekonečné obstrukce, co předvádí ostatní strany, nekonečné řečnění dokola o stejné věci a nadávání si. Jsem pro změnu a zefektivnění práce. Proto nehodlám hodnotit ani Andreje Babiše.

Máte osobní tip, jak dlouho to Andrej Babiš v pozici premiéra země vydrží?

Myslím, že to jasně určil prezident Miloš Zeman. Jasně řekl – a je to plná odpovědnost prezidenta – že i na potřetí jmenuje premiérem Andreje Babiše, což je potřeba brát jako fakt. Nikdy jsem nezažil, že by prezident Václav Klaus nebo prezident Miloš Zeman změnili názor, když něco řekli. I kdyby trakaře padaly. Nezažil jsem u těchto dvou posledních prezidentů, že by změnili názor. Proto to beru jako absolutní fakt a z tohoto faktu říkám, že takzvaný demokratický blok a to, co předvedl, nemá konstruktivní pracovní základ.

Pro mě jsou v tomto ohledu dlouhodobě zklamáním hlavně Piráti. Protože ODS už znám. Myslel jsem, že Piráti šli do Sněmovny pracovat, ale jejich program za poslední rok se scvrknul do zcela nekonstruktivní a dokola se stejnými argumenty opakující se kritiky bez jediného vlastního, konstruktivního návrhu řešení. To je opravdu málo.

Tedy z vyjádření prezidenta Miloše Zemana je nutné vycházet. Nikdo ve Sněmovně nemá sílu změnit rozhodnutí prezidenta, takže Andrej Babiš vydrží tak dlouho, dokud ho bude držet prezident Miloš Zeman a dokud bude mít tak slabé koaliční partnery, jako je ČSSD a KSČM. Na druhou stranu musím říci, že ČSSD je slabý, ale tak rozhádaný koaliční partner, že je otázkou, jak dlouho může tato vláda vydržet. Kdyby odchod ze sálu a nepodpoření vlastní vlády předvedli sociální demokraté před sněmovními volbami, jsem plně přesvědčen, že se ve volbách nedostanou do Sněmovny. Taková strana je dle mého názoru absolutně nevolitelná. Sama nevěří vlastní vládě a ministrům, to už snad nezasluhuje komentář. To je Parlament České republiky. Místo, kde se určují životy deseti milionů lidí a oni z toho udělali úplnou blamáž, legraci a trafiku.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…