Plodí děti ze zištných důvodů a žijí z přídavků na ně. Nepracují. Zabraňme tomu parazitování, udeřila rázná starostka a přidala nepěknou osobní zkušenost

21.09.2016 15:33

ROZHOVOR „Od nás odcházejí chytré mozky, protože mají s uplatněním i nějakým společenským vyžitím celkem problém, a naopak s většinou běžných obyvatel zůstávají takové ty živly, které jsou na úřadu práce nezaměstnatelné a ostatním komplikují život,“ konstatuje Liana Janáčková, starostka Mariánských Hor a Hulvák, městských částí Ostravy, která nyní kandiduje v senátních i krajských volbách za nezávislé. Jak dále uvádí, bojuje nyní i proti tomu, aby ubytovny pro sociálně slabé byly umísťovány do centra města a aby jejich majitelé mohli zneužívat stát.

Plodí děti ze zištných důvodů a žijí z přídavků na ně. Nepracují. Zabraňme tomu parazitování, udeřila rázná starostka a přidala nepěknou osobní zkušenost
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jedna z ubytoven pro nepřizpůsobivé v okrajové části Chomutova.

Kandidujete nyní do krajského zastupitelstva i do senátu. Na svých volebních plakátech uvádíte, že byste se chtěla zasadit i proti zneužívání sociálních dávek. Jakým způsobem toho chcete vlastně dosáhnout? A s jakými dalšími cíli jdete do voleb?

Myslím si, že zneužívání sociálních dávek trápí nás všechny, a já se tím zabývám už od počátku 90. let, kdy jsem byla v Praze za tehdejším ministrem práce a sociálních věcí Vodičkou. Máme navržený systém přídavků na děti, který by nezatěžoval tak neúnosným způsobem stát. Platilo by se jen na tři potomky a ostatní by si rodiny živily ze svých vlastních financí. Vychází to ze zkušeností, kdy většina českých rodin má dvě děti a křesťanské domácnosti, kde je jich víc, nezneužívají sociální systém. Tak by se zabránilo lidem, kteří plodí děti ze zištných důvodů a žijí pak z příspěvků na ně a nechtějí pracovat, aby přestali parazitovat na úkor celé společnosti.

Za nejpalčivější problém Moravskoslezského kraje považuji bezpečnost, což má zase souvislost se strukturou obyvatelstva. Od nás odcházejí chytré mozky, protože mají s uplatněním i nějakým společenským vyžitím celkem problém, a naopak s většinou běžných obyvatel zůstávají takové ty živly, které jsou na úřadu práce nezaměstnatelní a ostatním komplikují život. Já teď například bojuji s majitelem ubytovny na ulici Výstavní, kde žije 450 lidí a kdy si na hluk a nepořádek stěžují majitelé jiných bytů v okolí s tím, že jim odcházejí slušní nájemníci. Taková ubytovna nemá co dělat v centru města. Navíc ten problém s majiteli ubytoven, kteří si mnohdy žádají za nájem horentní sumy, jež pak platí v sociálním systému za nájemníky stát, se moc nezměnil. Vlastníci ubytovacích zařízení si sice srovnali mezi sebou nájemné, ale to je stále dost odlišné od výše poplatků v běžných bytech.

Je také otázkou, v jaké podobě se nyní schválí zákon o sociálním bydlení. Jestli projdou ty šílené návrhy o tom, kdy město bude muset přidělit byt každému uchazeči, kterého doporučí úřady práce, i když jde o osobu, jež má problém se soužitím s ostatními. To by byl naprosto neadekvátní zásah státní správy do pravomoci měst a obcí. A právě k rozumnému vyřešení i takových problémů bych chtěla po svém zvolení přispět.   


Liana Janáčková

V minulém týdnu schválil parlament zákon o střetu zájmů, tzv. Lex Babiš, který zakazuje politikům vlastnit média a získávat státní dotace a veřejné zakázky, pokud vlastní soukromé firmy. Co si o tomto zákonu myslíte? Většina českých politiků ho schvaluje, kromě členů hnutí ANO. Sám Babiš označil politiky, kteří ho podpořili, za zoufalce. Bylo to tedy správné rozhodnutí od poslanců, jak omezit možnou korupci a klientelismus, anebo to byl neadekvátní zásah do občanských práv? Hlasovala byste pro něj v případě, že vaše kandidatura do senátu by byla úspěšná?

Kdybych začala od konce vaší otázky, tak zatím není jisté, jestli se do senátu dostanu, a stejně pak o tomto zákoně bude rozhodovat ještě staré složení horní komory parlamentu. Nicméně ten zákon bych určitě podpořila. Samozřejmě každý člověk má právo svobodně podnikat, ale u politiků se to nemůže křížit s veřejným zájmem. Konkrétně v případě pana Babiše je ten střet zcela evidentní. A pokud označil poslance, kteří pro zákon hlasovali, za zoufalce, je to tristní a vůbec si neměl dovolit takovým způsobem urážet lidi, kteří se svobodně rozhodovali. Vůbec nejčastějšími vyjádřeními pana Babiše jsou slova o tom, že každý lže. Podle něj jsou všichni korupčníci a lháři, jen on je ten křišťálově čistý a spravedlivý. To je přece směšné.        

Podle posledních volebních průzkumů od některých agentur by mělo zvítězit v nastávajících krajských a senátních volbách hnutí ANO. V těsném závěsu má pak skončit ČSSD. Domníváte se, že to tak skutečně dopadne? A jak to, že veřejnosti například nevadí jeho kauza Čapí hnízdo? Dokázal Andrej Babiš všechno převálcovat svým mediálním marketingem? A co říkáte na jeho kontroverzní prohlášení o koncentračním táboře v Letech a jeho dalších krocích v souvislosti s touto záležitostí?

Domnívám se bohužel, že v krajských volbách zřejmě ANO zvítězí, i když pan Babiš tvrdí, že jsou v nich outsidery, což je od něj zas jen marketingový tah. V senátních volbách by to mohlo být i jinak, protože do něj lidé často volili osobnosti a odborníky. Jelikož jsem už v senátu působila, mohu potvrdit, že tam je atmosféra úplně jiná oproti parlamentu, důstojnější i věcnější. Pokud by ale i v senátních volbách zvítězilo ANO, tak to už vážně nevím, kam se řítí česká společnost a zda nepozbývá rozumu.  

Volební marketing má pan Babiš opravdu skvěle zmáknutý, snad nejlépe ze všech stran a hnutí. Sám navíc ví, jak si lidi získat, a má k tomu nyní i patřičné možnosti. Přidá učitelům, důchodcům a ještě tvrdí, že to tak chtěl udělat už dříve, na rozdíl od ostatních, a vytříská z toho potřebný politický kapitál. Prostě ten jeho populismus je naprosto bez hranic.

Jeho vyjádření ke koncentračnímu táboru v Letech se odehrálo zřejmě potom, co se setkal s chováním některých nepřizpůsobivých občanů. Myslím si, že v něm určitě přestřelil, nicméně bylo potom zajímavé pozorovat, jak se kál a jak to někteří politici komentovali, jen coby neobratný výrok. Když jsem já v minulosti v nadsázce řekla, že bude nutné někde postavit proti asociálům plot, tak jsem hned dostala nálepku rasistky. Lidé bohužel často posuzují některá prohlášení dvojím metrem. Jinak se dívají na ostřejší slova vyslovená bohatými a vlivnými a jinak měří běžným lidem. 

Před pár dny skončil neformální summit EU v Bratislavě. Na jeho skutečné výsledky ale panují rozporuplné názory. Domníváte se, že uprchlické kvóty jsou po něm už skutečně politicky mrtvé, jak to v ČT tvrdili slovenský premiér Fico i Bohuslav Sobotka? A skutečně se EU nyní zaměří na důslednou ochranu schengenských hranic, anebo jsou to zase jen chlácholivé projevy vůči veřejnosti a vlivné západoevropské státy budou kvóty stejně prosazovat dál?

Nemyslím si, že kvóty jsou mrtvou záležitostí. Zvlášť když už i kancléřka Merkelová otáčí po nepříznivých volebních výsledcích a pomalu přiznává, že to s tím pozváním byla chyba. Pouze teď neví, co s těmi všemi uprchlíky vlastně dělat. Líbil se mi v této souvislosti jeden příměr, že Němci si k sobě pozvali hosty domů, ale na oběd je nutí už sousedům. Trochu mne zklamal ve svém přístupu k této otázce slovenský premiér Fico, který se zpočátku choval vůči kvótám zcela odmítavě a nyní v televizní debatě podporoval našeho předsedu vlády Sobotku, jenž se k tomu staví populistickým způsobem – veřejnosti tvrdí něco jiného než na vládě a co si pak ujedná s Bruselem. Evropa se pomalu rozděluje a já bych nebyla proti vyčlenění Visegrádské čtyřky alespoň v rámci zajištění bezpečnosti hranic, jenže to Brusel nepřipustí.

Nevěřím ani už v pořádnou ochranu schengenských hranic, protože bruselská byrokracie je natolik zkostnatělá a pomalá, že si s tím stejně neporadí. Ti převaděči jsou vždy před nimi o několik kroků napřed a nějakou cestu si určitě najdou.  
 
Jak říkáte, hromadná nelegální migrace zatím ještě neskončila a zejména z libyjských břehů se začínají opět valit uprchlíci, a to především do Itálie. Bezpečnostní agentura EU Frontex i další pobřežní hlídky evropských jednotek jim zatím dělají jen bezplatný dopravní servis. Namísto toho, aby je vracely do země původu a převaděčské lodě potápěly, jak navrhuje řada bezpečnostních expertů, je vozí na evropskou pevninu. Myslíte si, že skutečně dojde k obratu po oficiálním vytvoření pohraničních sil EU a bude docházet i k situacím, kdy evropští vojáci použijí proti pašerákům zbraně?

Prázdné lodě by mohly evropské jednotky určitě potápět a také udělat pořádek s pašeráky. Jenže je otázkou, jestli by zrovna to bylo tím správným řešením. Zda neexistují dodavatelé plavidel převaděčům od některé známé světové mocnosti a nebyl by z toho nakonec ještě problém. Ten byznys s chudobou kvete všude. U nás jsou to ubytovny pro nepřizpůsobivé lidi v nouzi za horentní sumy, na Středním východě a v Africe zase obchody vydělávající na ilegální migraci.     

V Česku žije jen malá islámská komunita, o které není mnoho slyšet. Nicméně podle názoru lidí, kteří v ní dříve působili, i tam striktně žijí podle zásad, jež s evropskými zvyky a českými zákony nemají příliš společného. Běžné mají být diskriminace žen, porážky halal a kázání imámů nebývají zrovna demokratická. Domníváte se, že by české restriktivní orgány měly proti tomu zasáhnout, anebo raději „nepíchat do vosího hnízda“? 

Pokud bychom to nechali tak být, budou jejich nároky stále větší a začnou to svoje právo šaría uplatňovat ve větší míře. Jestli teď není o nich moc slyšet, může se to velmi rychle změnit. Nedávno jsem viděla pořad o slovenské menšině v Jižní Americe, která si uchovává svůj jazyk a zvyky, což je v pořádku, ale samozřejmě se přizpůsobila v běžném životě tamním zvyklostem a především se nesnaží kohokoliv předělat k obrazu svému. Uchovat si kulturní tradice je něco jiného, než vnucovat násilím svůj způsob života, kteří islamisté považují za jediný správný. A takzvané halal porážky, při nichž zvířata strašně trpí, nepatří do civilizovaného světa.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…