Pokud Kajínek zase někoho zrovna nezabije, bude si žít v pohodě, říká zpívající právník Jahelka

24.05.2017 12:50

ROZHOVOR Kdyby to byl normální, obyčejný, dvojnásobný vrah, o kterém bychom toho moc neslyšeli, tak by žádnou milost nikdy nedostal. To tvrdím zodpovědně tady z Jindřichova Hradce. Nechal se slyšet v kauze Jiřího Kájínka, která včera skončila prezidentskou milostí, bývalý kandidát za TOP 09 a STAN v senátorských volbách a advokát, jenž zhudebňuje soudní případy, Ivo Jahelka.

Pokud Kajínek zase někoho zrovna nezabije, bude si žít v pohodě, říká zpívající právník Jahelka
Foto: J. Kubíček, frmall.cz
Popisek: Ivo Jahelka

Doživotní vězeň Jiří Kajínek je na svobodě. Dostal milost od prezidenta Miloše Zemana. Co tomu říkáte?

Jako právník samozřejmě říkám, že je to v souladu s právem, protože prezident právo milosti má a využil ho.

Prezident Zeman zpočátku říkal, že bude udělovat milosti jen ve výjimečných případech a teď ji udělil člověku, jenž byl odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Je to v pořádku?

Je to jeho pravomoc, jeho rozhodnutí, jeho věc. Ať nikdo nehodnotí, jestli to je správně nebo ne. Jsou nějaká pravidla, tak nechť jsou respektována ze všech stran. Jestli to je správně nebo není, jestli to jde zdůvodnit nebo ne, to mě jako právníka vůbec nezajímá. Když o tom přemýšlím, tak mě napadá jedna věc. Celá kauza se posunula proto, že byly pochybnosti, jestli ty činy Kajínek spáchal nebo ne. Prezident mu tedy dal milost.

Zdůrazním jen to, že kauza prošla nekolika soudy. Dokonce tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Rychetský předal Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona kvůli mnoha nesrovnalostem. Nicméně žádný soud tomu nevyhověl. Všichni soudci si byli jisti tím, že to Kajínek spáchal.  A byli to soudci všech možných instancí.

Byli to novináři, co se v tom začali hrabat a začali podsouvat veřejnosti myšlenku, že by Kajínek mohl být nevinný. Vytvořili obraz, že celý proces byl takový nebo makový, a že nemusí být spravedlivý. To je podle mě špatně a vnáší to pochyby i do udělení milosti. Nemohu si pomoci.

Myslíte si, že novináři mají v Česku takovou moc?

Víte co, já nevidím panu prezidentovi do hlavy, nicméně si myslím, že to určitou, a ne malou, roli sehrálo. Kdyby to byl normální, obyčejný, dvojnásobný vrah, o kterém bychom toho moc neslyšeli, tak by žádnou milost nikdy nedostal. To tvrdím zodpovědně tady z Jindřichova Hradce. Jelikož však jde o Kajínka, který byl sice jako dvojnásobný vrah odsouzen, ale je zde nějaký stín pochybností mezi investigativními novináři, tak tvrdím, že to nepochybně hrálo v rozhodování pana prezidenta podstatnou roli.

V novinách už se objevilo nespočet zpráv, že je to součástí kampaně prezidenta Zemana před blížícími se prezidentskými volbami...

Nedivím se, protože noviny a média jsou mocná. Tím pádem převážná část lidí přistoupila na myšlenku, že je tam chudák Kajínek možná nevinně a proto pan prezident dělá dobře, že ho pouští. To se samozřejmě odrazí na vnímání lidí a hlasy mu to nepochybně přinese. Část veřenosti, a ne malá, takto uvažuje.

Jak se člověk, který strávil posledních třiadvacet let ve vězení, a když z něj vyjde, tak na něj čekají novináři téměř ze všech médií, může zařadit do společnosti?

Nyní si užije svých pár minut slávy a uvidí se. Vlastně uvidíme my, protože za ta léta se stal mediální hvězdou, což je rarita. Dvojnásobný odsouzený vrah je mediální hvězda. To je neskutečné. Užije si to a podle mě zapadne do společnosti celkem dobře. Úplně chudý totiž z basy nepochybně nevyšel, protože asi dostal něco za práva k filmu a knihám. Nějakou pětku tedy v kapse má. A pokud někoho zase nezabije, tak si bude žít v pohodě.

Ona to zase až taková rarita není. Spousta příběhů kriminálníků a vězňů byla zfilmována, u nás třeba story Radovana Krejčíře. Ruský "vor v zakoně" Vitalij Demočka alias Bondar, šéf organizace Podstava v Ussurijsku, podle svého života natočil na svobodě televizní seriál, takové "reailty show", SPEC a stal se vlastně filmovou hvězdou...

Mluvím o zdejší kotlině. U nás Kajínek určitou raritou nepochybně je.

Napíšete o tom písničku?

No, abych řekl pravdu, moc mě to neláká. Žádný prvek velkého humoru v tom nevidím. Je to spíš bizarní záležitost. Nějaký příběh to má. Jak utekl z Mírova, jak dostal milost, ale humor tomu chybí. Jedině, že by pointa byla v tom, že mu prezident dal milost a všichni by se tomu zasmáli. Ale fakt nevím, ještě to zvážím.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…