Nejprve k té aféře, kdy se díky reportáži polské televize provalilo, že se v Polsku v masokombinátu v Mazovském vojvodství během noci porážel nemocný dobytek a obchodovalo se s jeho masem. Polské ministerstvo zemědělství výskyt a prodej podezřelého masa označilo za „nahodilý incident“. Čím je to pro vás?
Je to asi víc než nahodilý incident. Ale na druhou stranu si nemyslím, že by to byla běžná praxe na polských jatkách, protože přece jen nějaká veterinární kontrola tam samozřejmě musí existovat, je to dodržování pravidel Evropské unie. Pokud vím tak evropští komisaři nejen do Polska, ale i k nám a do dalších zemích – teď nemyslím konkrétně tento audit – běžně jezdí a prověřují, jak se dodržují podmínky stanovené evropskou veterinární legislativou. To znamená, že maso může být uvolněno na trh jedině, pokud prošlo patřičnou veterinární kontrolou. Jinými slovy, asi to úplně nahodilé nebude, ale že by to byl v Polsku běžný princip, to si nemyslím.
V reportáži bylo také vidět, že viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Co hrozí z těch ostatních částí, které se prodaly a zkonzumovaly?

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jiří Hroník