Pokud byl při porážce zvířete zlikvidován nebezpečný materiál, nemělo by se nic stát. Agrární analytik Petr Havel o polské aféře s hovězím a rizicích, s nimiž se musí žít

06.02.2019 18:30 | Zprávy

ROZHOVOR Nelze vyloučit, že se u porážených kusů z tajně natočené reportáže polské televize z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek, také vyskytla nemoc šílených krav, i když od té velké aféry se v EU prakticky nevyskytuje. Agrární analytik Petr Havel uklidňuje, že pokud byl při porážce toho zvířete zlikvidován nebezpečný materiál, tak by se nemělo nic stát. Zároveň upozorňuje, že přes všechny předpisy a nařízení existují rizika u potravin ze všech členských zemí Evropské unie nejenom z Polska, ale přitom jsou pořád bezpečnější než potraviny dovážených z ostatních koutů světa mimo EU.

Pokud byl při porážce zvířete zlikvidován nebezpečný materiál, nemělo by se nic stát. Agrární analytik Petr Havel o polské aféře s hovězím a rizicích, s nimiž se musí žít
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pasoucí se krávy

Nejprve k té aféře, kdy se díky reportáži polské televize provalilo, že se v Polsku v masokombinátu v Mazovském vojvodství během noci porážel nemocný dobytek a obchodovalo se s jeho masem. Polské ministerstvo zemědělství výskyt a prodej podezřelého masa označilo za „nahodilý incident“. Čím je to pro vás?

Je to asi víc než nahodilý incident. Ale na druhou stranu si nemyslím, že by to byla běžná praxe na polských jatkách, protože přece jen nějaká veterinární kontrola tam samozřejmě musí existovat, je to dodržování pravidel Evropské unie. Pokud vím tak evropští komisaři nejen do Polska, ale i k nám a do dalších zemích – teď nemyslím konkrétně tento audit – běžně jezdí a prověřují, jak se dodržují podmínky stanovené evropskou veterinární legislativou. To znamená, že maso může být uvolněno na trh jedině, pokud prošlo patřičnou veterinární kontrolou. Jinými slovy, asi to úplně nahodilé nebude, ale že by to byl v Polsku běžný princip, to si nemyslím.

V reportáži bylo také vidět, že viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Co hrozí z těch ostatních částí, které se prodaly a zkonzumovaly?

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Monika Oborná byl položen dotaz

Kde přesně se mají v obcích rušit školy?

Od vás o tom slyším prvně. Prý něco takového navrhuje STAN. Podle čeho se bude rozhodovat, jaké školy a kde se budou rušit? Protože zatím, když tato vláda něco rušila, tak to bylo vždy dost nekoncepční a většinou to ani s nikým, včetně lidí, co v těch obcí žijí neprodiskutovala

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů: