Poslanec Birke: ČSSD se vrací na úspěšnou vlnu

04.08.2020 15:11

Proč ČSSD opouští kandidáti? Čím cílí na voliče a jak vidí šance strany ve volbách? Na to jsme se zeptali poslance Jana Birkeho (ČSSD). Desátým rokem vede také radnici v Náchodě a je odhodlán znovu usednout i v krajském zastupitelstvu. Jaké jsou jeho vize do budoucna? Vyjádřil se i k problematice pendlerů v souvislosti s epidemií koronaviru a zhodnotil kroky vlády v době krize.

Poslanec Birke: ČSSD se vrací na úspěšnou vlnu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Ztrácíte podporu kandidátů, kteří za ČSSD dříve kandidovali. Čím si to vysvětlujete? Jsou za tím preference ČSSD, které jsou nízké, nebo je čas na sebereflexi strany? Jak totiž ukazují výsledky posledních voleb či aktuální průzkumy preferencí, ani voliči vám příliš nevěří.

Já nejsem typ člověka, který by se jen hrabal v minulosti. Beru si poučení z chyb, ale koukám se do budoucnosti a hledám řešení. Osobně se domnívám, že se sociální demokracie vrací na úspěšnou vlnu. Nakonec, i naše působení v průběhu koronavirové krize potvrdilo, že věci umíme řešit a v těžkých chvílích dělat správná rozhodnutí, ze kterých mají užitek všichni občané této země.

Letos se konají krajské a senátní volby, již příští rok ale proběhnou i volby do sněmovny. Na co spoléháte? Jak budete chtít voliče za tak krátkou dobu přesvědčit o správnosti volby ČSSD, když se vám to za poslední roky nepodařilo? Kde podle vás dělá strana chybu?

Jdeme do voleb s jasným programem. Jsou za námi vládní výsledky. Máme řadu velmi úspěšných starostů i hejtmanů. Rozhodně máme voličům co nabídnout. Pokud někde byla chyba, tak v tom, že jsme naše výsledky dostatečně neuměli voličům prodat. Já věřím, že voliče ve volbách přesvědčíme.

Vy sám jste loni na mandát zastupitele kraje rezignoval. Budete se jej letos pokoušet získat znovu? Přeci jen jako důvod jste uvedl nesouhlas s postupem nynějšího vedení zdravotnictví kraje, které ale může být po volbách obměněno.

Jsem na kandidátce do kraje, ale nikoliv na předních příčkách. Jsem připraven se opět ujmout zodpovědnosti práce zastupitele, pokud mi voliči dají svoji důvěru, i když tuto kandidaturu vnímám hlavně jako podporu svých kolegů. Můj nesouhlas se současnou situací kolem krajského zdravotnictví trvá, ale volby mohou rozdat karty úplně jinak. Posty se ale rozdělují až po volbách a v tuto chvíli je předčasné spekulovat nad tím, co může a nemusí být.

V čem konkrétně shledáváte výhodu kumulace funkcí? Jak pomáhá občanům Náchoda, že jste současně i poslancem?

Jako starosta jsem v každodenním kontaktu s lidmi, vnímám jejich problémy a potřeby, mluvím s nimi. Díky tomu pak mohu do sněmovny přinášet návrhy, které skutečně zlepší lidem život. Nepracuji „od stolu“ desítky až stovky kilometrů vzdálen od reality a v tom vidím tu největší výhodu. Podařilo se mi prosadit obchvat Náchoda, na který čekáme mnoho let, mezi prioritní dopravní stavby. Nyní například přicházíme s návrhem zákona o dostupném bydlení, který řeší kritickou situaci s bydlením a pomůže lidem napříč celou republikou.

V čele radnice jste již desátým rokem. Na co jste nejvíce pyšný?

Myslím, že každý, kdo může srovnat Náchod před deseti lety a nyní, vidí změny, které se nám za tu dobu podařily. Odvedená práce je vždy tou nejlepší vizitkou. Zároveň vím, že je stále na čem pracovat a co zlepšovat. Celkem jsme investovali miliardy korun, které šly do oprav silnic a chodníků nebo rekonstrukcí škol a školek, postavili jsme například nový autobusový terminál, proběhla rekonstrukce areálu Hamra i řady menších sportovišť a hřišť a také stavba minerálkovodu a obnova lázeňské tradice. Vykoupili jsme areál Tepny a připravujeme plán na jeho další rozvoj. To je jen výběr z věcí, které mě velice těší, že se nám podařily.

Jaká je naopak vaše vize města za 10 až 20 let?

Dělat z Náchoda místo, kde se dobře žije. Myslím, že Náchoďáci za ta léta poznali, že umíme dotáhnout věci do konce a neslibujeme nesplnitelné. Chci, aby dobře fungovala infrastruktura, byly opravené chodníky a silnice a zajištěny kvalitní služby. Chtěl bych se také zaměřit na situaci s bydlením – výstavbu nových bytů, zejména pro mladé rodiny a seniory. K tomu by měl pomoci už zmiňovaný návrh zákona o dostupném bydlení.

V jaké fázi je projekt na obnovení lázeňství ve městě? Nyní fungují jen Malé lázně s kolonádou a vodou z vlastních zdrojů kyselky. Ministerstvo zdravotnictví ale udělilo povolení k užívání zdrojů Jan a Běla jen do konce července 2020. Co bude dál?

První pítko v Malých lázních jsme otevřeli v prosinci 2019, nyní na jaře jsme zprovoznili kolonádu s dalšími 12 pítky, otevřena byla Vila Komenský. Mám radost, že se nám postupně lázeňství daří do Náchoda vracet. Postupujeme krok za krokem. Co se týče povolení, to bylo vydáno původně na dva roky, zažádali jsme o prodloužení, které nám bylo nedávno uděleno opět na dva roky, do roku 2022.

Nasvědčuje něco tomu, že dojde k oddálení zprovoznění nově vybudované nemocnice, které je plánováno na začátek příštího roku?

Dle mých informací k žádným termínovým zpožděním nedochází a stavba, která je investiční akcí kraje, nikoliv přímo města, by měla být dokončena a uvedena do provozu dle původního harmonogramu.

Řada starostů kritizuje přístup vlády v době pandemie i po ní, a to nejen z hlediska finanční pomoci. Co vy na to?

Koronavirová epidemie má a bude mít důsledky pro nás všechny, to je jasný fakt. S překonáním těžkého období se musí potýkat občané, podnikatelé, firmy, ale i samotné obce. Pro některé obce bude překonat krizové období snadnější díky rezervám z předešlých let, v některých obcích jsou ztráty vyšší a budou muset například odložit některé investice. Zároveň je třeba si uvědomit, že nikdy není možné vyhovět úplně všem na 100 procent, ale musíme se snažit, aby pomoc byla maximálně spravedlivá a směřovala k těm, kteří ji nejvíce potřebují.

Kolik nakažených je aktuálně v Náchodě? A neobáváte se, že pendleři mohou být z hlediska šíření nákazy rizikem? Náchod je totiž hraničním městem a řada Poláků za prací dojíždí nejen do města, ale i jeho okolí.

Díky zavedení včasných hygienických opatření i pomoci řady soukromníků a soukromých firem, bez kterých by to nešlo, neevidujeme k dnešnímu dni přímo v Náchodě žádného nemocného s COVID-19. Otázku pendlerů jsme velmi intenzivně řešili, mnozí z nich byli kvůli uzavření hranic v zoufalé situaci, přicházeli o své příjmy. Denně jsem odpovídal také na řadu telefonátů od českých podnikatelů, kterým pracovní síla z Polska citelně chyběla. Samozřejmě na prvním místě musí být bezpečnost a dodržování hygienických opatření, ale na druhou stranu musíme myslet i na to, jaké dopady všechna opatření mají na naši ekonomiku, fungování firem, ale i jednotlivé lidi a jejich rodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…