Poslanec ODS: Není to můj prezident, tak budu dělat rebelie? To se mi nelíbí. Já se chci vyjadřovat ve volbách. Není důvod odvolat Zemana

03.09.2020 20:47

ROZHOVOR „Měnit peníze za svobodu myšlení není můj šálek čaje. Tvrdí se, že za cestu zaplatíme, tak zaplaťme. Neprodám svoji duši, své myšlení za nějaké výhody. Jednoznačně cestě fandím,“ komentuje návštěvu Tchaj-wanu poslanec ODS a místostarosta Litoměřic Karel Krejza. Věří přitom, že Češi nejsou žádní zbabělci, kteří by kvůli výhrůžkám ohnuli hřbet. A vládu kritizuje za obrovský schodek 500 miliard, který přirovnává k pokusu zadlužit rodinu kvůli rozdávání dárků širokému příbuzenstvu.

Poslanec ODS: Není to můj prezident, tak budu dělat rebelie? To se mi nelíbí. Já se chci vyjadřovat ve volbách. Není důvod odvolat Zemana
Foto: ODS
Popisek: Karel Krejza

Šéf Senátu Miloš Vystrčil odcestoval s delegací na Tchaj-wan. Ve svém tamním proslovu připomněl bývalého amerického prezidenta Kennedyho, který v projevu v Berlíně kdysi německy řekl: Já jsem Berlíňan. A Vystrčil slova parafrázoval, když čínsky prohlásil, že je Tchajwanec. Jaký význam má jeho cesta pro vás?

Kdysi jsem měl svoje osobní heslo: peru se, když jsem bit. To neznamená, že rád prohrávám, ale že někdy má cenu bojovat za své názory, i když to zrovna není pohodlné, za svobodu projevu a za věci, které známe z roku 1989. Měnit peníze za svobodu myšlení není můj šálek čaje. Já tomu fandím. Tvrdí se, že za cestu zaplatíme, tak zaplaťme. Neprodám svoji duši, své myšlení za nějaké výhody. Jednoznačně cestě fandím.

Znamená to tedy, že cestu Miloše Vystrčila schvalujete. Jak by podle vás měla tedy Česká republika reagovat na ostrá slova z Číny kvůli této návštěvě?

Přišla, pokud vím, verbální reakce, tak reagujme verbálně. Postoj jak premiéra, tak ministra zahraničí byl v pořádku a dál bych v této chvíli… je potřeba adekvátně reagovat na to, co přichází, a zatím se mi zdá, že je to v pořádku.

Čína reagovala tím, že Miloš Vystrčil za návštěvu Tchaj-wanu zaplatí vysokou cenu. Byla taková reakce očekávatelná? Nebo se jedná o vydírání, jak také zaznívá?

Já myslím, že jsme s tím museli počítat. Koneckonců i Jarda Kubera, který mi byl velmi blízký a dlouhá léta jsme se potkávali, byl sám podroben nátlaku ze strany Číny, kterému neustoupil. Miloš Vystrčil je natolik pragmatický politik a natolik dobrý analytik, že věděl, do čeho jde.

Vidíte to tedy tak, že Češi mají někoho, na koho mohou být hrdí?

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí
Já bych tomu chtěl věřit, že Češi nejsou žádní zbabělci, kteří by chtěli ohnout své hřbety kvůli pár slovům nebo nějakým výhrůžkám. Já doufám, že na něj Češi nebo většina Čechů hrdá je.

Jak vnímáte mlčení prezidenta Miloše Zemana k celé záležitosti?

Prezident mlčí už několik měsíců, asi bych to nekomentoval. Samozřejmě celkově zdravotní stav mu to asi neumožňuje a on už asi ani nechce. Podle jeho blízkých kruhů, které jsou napojené na Čínu, bych ani nečekal, že se k tomu zásadně postaví.

Sám jste teď řekl, že několik měsíců mlčí. Je pravda, že čelí výtkám kvůli účasti na významných akcích a velkých výročích, jako například rok 1968 a tak dále…

… díky tomu je v této chvíli prezident.

Někteří ho poté, co si v minulém týdnu zlomil ruku, vyzývají k rezignaci. Je to oprávněná výzva?

Zlomená ruka není důvodem k rezignaci, to by byla zlomená mysl, nebo nějaká duševní porucha, ale zlomená ruka není na rezignaci. Není to můj prezident, takhle bych to řekl. Víte, já nemám rád tato revoluční řešení: pokud to není můj prezident, tak budu dělat rebelie. Například to, co se děje v Americe proti Trumpovi celé čtyři roky, nemohu to podpořit. Já se chci vyjadřovat ve volbách a nezdá se mi, že by se Zeman dopustil velezrady, že by existoval opravdu závažný důvod, aby ho někdo odvolával, nebo aby rezignoval. V to, že můžeme mít lepšího prezidenta, pevně doufám a věřím, ale od toho jsou volby.

Vláda se shodla, že důchodci dostanou pět tisíc korun. Andrej Babiš tvrdí, že opozice rozpoutala odpornou kampaň, že důchodci si peníze nezaslouží. Co si myslíte vy? Jde o pomoc v nouzi, nebo předvolební úplatek, jak se často opakuje?

Vezmu to odzadu. Nechci vůbec hodnotit, kdo si co zaslouží, či nikoliv, to je velmi individuální věc. Já bych si přál, aby se premiér a vláda této země dívali na věc z pohledu, zda si to můžeme, či nemůžeme dovolit. A zadlužit zemi naprosto brutálním způsobem 500 miliardami, kdy se nad tím nikdo nepozastaví, abychom mohli přidávat a rozdávat a dávat, a teď nechci říkat to slovo… mi přijde naprosto nepřijatelné a pro mě nepochopitelné. Ať si každý zkusí rozmyslet, zda by to udělal v rodině, že by si půjčil peníze na rozdávání dárků celému svému širokému příbuzenstvu bez ohledu na to, zda si to zaslouží. Ti lidé pak končí v exekucích, ale stát to má v tomto ohledu mnohem jednodušší. Použiji tento příměr a nebudu hodnotit, zda se jedná o nějaký úplatek.

Miroslav Kalousek z TOP 09 říká, že Babiš sahá vnukům do kočárku, aby dal důchodcům peníze, souhlasíte s tím?

Kalousek je samozřejmě velmi vtipný politik, mohu mu lehkost jeho bonmotů jen závidět. Ano, buď přistoupíme na to, že vládní dluh se nikdy nevrací a někdo ho někdy bude muset zaplatit, a pak jsou to v tomto případě naši vnuci.

Erik Tabery se domnívá, že voličskou skupinou, která zůstává bez zájmu politiků, je mladá generace. Je to podle vás pravda?

Je otázka, co si mladí lidé představují pod pojmem ležet ladem. Je pravda, že pomoc, které se dostává lékařům, učitelům, státním zaměstnancům a důchodcům, na ně nemíří, to je pravda.

Blíží se krajské volby a ukazuje se, že se opozice spojuje do koalic v různých kombinacích a navzájem si podporují kandidáty. Bude to pro hnutí ANO v krajských volbách nečekané překvapení? Pomůže to ve volebním boji proti hnutí ANO?

V minulých a předminulých volbách se ukazovalo, že hnutí ANO v krajích zdaleka není tak silné jako na celostátní úrovni. Směrem přes kraje k obcím je to mnohem více o lidech než o počtech voličů, kteří volí Andreje Babiše v případě hnutí ANO. Domnívám se, že hnutí ANO to zdaleka nebude mít tak jednoznačné, jak se ukazuje zatím na průzkumech celostátních. Nevím, zda je to překvapení, ale rozhodně to není tak suverénní a nebude to tak jednoduchá situace.

Podobné spojování politických stran probíhá i na úrovni parlamentní. Mluví se o dohodách mezi Starosty a Piráty, nakolik může být pravděpodobné, že současná koalice nebude mít většinu ve Sněmovně. ODS zatím nevypadá, že by se s kýmkoliv měla spojit, i když tam ta jednání také proběhla…

Pokud vím, tak jednání probíhají. Bohužel je to velmi složité se dohodnout. Hlavně ODS není řízená centralizovaně, ale rozhoduje se na nižších úrovních. Pro parlamentní volby jsou to krajské úrovně a tam je o to složitější, že máte personální vazby na minulost. My to nemáme tak, že se zavelí z centrály, kandidátky se poskládají a nikdo o tom nedebatuje. Jsme velmi demokratičtí a demokracie je na prosazování některých věcí složitá. Jednání probíhají, ale je předčasné o tom mluvit.

Snaha tady bude, o tom rozhodně nepochybuji, ale mnohdy bude záležet na tom, jak se budou představitelé v jednotlivých krajích schopni vzájemně dohodnout. Za Ústecký kraj, kde jsem předsedou regionu, jdeme do voleb s podporou KDU-ČSL. Já bych třeba parlamentní volby v našem kraji s kandidáty KDU-ČSL byl schopen nějak postavit. Za ostatní kraje mluvit nechci.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…