Poslankyně SPD Štefanová: Nemocnice jsou pomalu na mizině, vláda ale radši nakupuje zbraně

25.07.2022 18:50 | Rozhovor

Nemocnice se kvůli zdražování pomalu dostávají do červených čísel, vláda ale raději nakupuje zbraně. Poslankyně SPD Iveta Štefanová, která je ve sněmovně předsedkyní podvýboru pro financování zdravotnictví, varuje také před nedostatkem energií, které na zdravotnické instituce mohou mít zásadní dopady.

Poslankyně SPD Štefanová: Nemocnice jsou pomalu na mizině, vláda ale radši nakupuje zbraně
Foto: SPD
Popisek: Iveta Štefanová

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí

Vláda protlačila Sněmovnou návrh na snížení plateb za státní pojištěnce, čímž má vypadnout z veřejného zdravotního systému 14 miliard. Co říkáte na tuto snahu?

Neustávající snahu vlády uškodit českému zdravotnictví považuji za nehoráznost. Místo toho, aby vláda podnikla kroky, které by pomohly zmírnit dopady inflace a zdražování, ohrožuje dostupnost zdravotní péče pro naše občany. Vláda chce tímto krokem využít pro státní rozpočet rezervy zdravotních pojišťoven, které jsou podle ní neefektivně využívány.

Tyto fondy jsou ale pro zdravotní pojišťovny nezbytné, a to zejména k zajištění dostupné zdravotní péče i při nenadálých situacích, jako je výskyt nového virového onemocnění nebo příchod statisíců nových státních pojištenců do země.

SPD se v minulém týdnu rozhodla kvůli této otázce zablokovat jednání Poslanecké sněmovny. Zkusme si vysvětlit, proč považujete toto téma za tak důležité, že kvůli němu přistupujete k tak mimořádným krokům?

Pro SPD je jednou z absolutních priorit právě dostupnost zdravotní péče pro všechny naše občany. Proto i z opozice podnikáme veškeré možné kroky, abychom zabránili přijetí špatného zákona a obstrukce je jedna z možností.

V minulosti se SPD již opakovaně blokováním špatných zákonů podařilo donutit vládu alespoň k částečným změnám původního návrhu a hlavně dát prostor veřejnosti, aby se o plánovaných krocích vlády dozvěděla.

K čemu podle vás tato změna povede ve financování zdravotnictví?

Povede hlavně ke snížení rezervních fondů zdravotních pojišťoven. Tento krok rozhodně nepovažuji za vyrovnané financování zdravotnictví, tak jak to vláda slibovala.

Místo potřebného navyšování naopak snižovat finance pro zdravotnictví považuji za hazard a přímé ohrožení dostupnosti a kvality zdravotní péče pro naše občany a s tím já zásadně nesouhlasím.

Když odhlédneme od tohoto konkrétního problému, co zatím říkáte na působení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka?

Ministr Válek by měl více bojovat za naše zdravotnictví. Měl by se více soustředit na finanční zajištění našeho zdravotnictví a řešit nedostatek zdravotníků. Místo toho ve Sněmovně nepochopitelně podporoval přijetí „pandemického zákona“, povinné covid očkování a souhlasil i s odebráním 14 miliard korun pro resort zdravotnictví.

Profesor Válek po nástupu na ministerstvo avizoval zásadní změny ve financování zdravotní péče. Jejich podstatu definoval slovy, že „zdravotní péče nikdy nemůže být pro všechny stejně kvalitní. Je to jako chodit na fotbal jen na Barcelonu – můžete, ale zaplatíte si to“. A dodal, že pokud bude babička čekat v nemocnici šest hodin na ošetření, tak to není nic strašného. Tehdy jeho slova vyvolala docela rozruch, ale od té doby se o nich nemluvilo. Máte nějaké informace, že by ministerstvo připravovalo nějaké změny v tomto duchu?

Zásadně nesouhlasím s tím, že by kvalitní zdravotní péče měla být přístupná pouze pro někoho. Vláda v programovém prohlášení slibovala finanční zajištění našeho zdravotnictví, přitom provádí kroky přesně opačným směrem. Ministerstvo by mělo dělat vše pro to, aby k ohrožení dostupnosti zdravotní péče nedošlo. Neustálá snaha vlády naše zdravotnictví ohrozit je pro SPD nepřijatelná.

Působíte jako předsedkyně sněmovního podvýboru pro financování zdravotnictví. Jak se vůbec české zdravotnictví finančně vzpamatovává z dvou let pandemie?

České zdravotnictví zvládlo finančně tuto dobu poměrně dobře, ale právě i za možnosti čerpání rezervních fondů zdravotních pojišťoven. Proto je pro mě naprosto nepochopitelné, že vláda chce tyto fondy pojišťovnám vzít snížením platby za státní pojištěnce. Nyní se s rapidním zdražováním všeho vytváří další obrovský tlak na udržení dostupnosti zdravotní péče.

Jsou nemocnice připraveny na případnou podzimní covidovou vlnu, o které se stále více hovoří?

Nemocnice jsou na další zvýšený výskyt pacientů s covid onemocněním připraveny. Dosavadní zkušenosti pomohly zdravotnickým zařízením se připravit lépe než v minulosti.

Mnohem více naše zdravotnictví nyní ohrožuje inflace a zdražování energií.

Souhlasíte s Ministerstvem zdravotnictví, které razí spíše strategii osobní odpovědnosti a očkování a odmítá uzávěry a plošné kroky celkově?

SPD je jednoznačně proti zneužívání plošných opatření, jak jsme to viděli v minulosti. Jako lékařka upřednostňuji individuální přístup, dobrovolné očkování pro ohrožené skupiny a zodpovědné chování jednotlivce. Nevidím význam ani v plošném testování, testy by nadále měly zůstat pouze pro diagnostiku příznakového jedince. S dalšími variantami covidu vidíme, že plošná opatření na šíření nemoci vliv nemají, pouze ohrožují naši ekonomiku.

Teď se vás zeptám jako lékařky: měli by se lidé další covidové vlny bát?

Virové onemocnění covid tady je a bude, představa, že by tvrdé lockdowny a povinné očkování vedlo k vymýcení viru, je mylná. Sezónně budou narůstat počty pozitivních na přítomnost viru, tak jak to vidíme i u některých dalších virových onemocnění. Důležité je se soustředit na ochranu ohrožených skupin. Ve spolupráci se svým praktickým lékařem by měl každý zvážit postup podle svého aktuálního zdravotního stavu, a snížit tak riziko závažného průběhu nemoci.

Celá země ale na podzim očekává problémy zejména v energetice. Nemocnice přitom patří k institucím, které tepla i elektřiny potřebují velké množství. Mohou se nějak připravit na případnou hrozbu nedostatku?

Díky rostoucím cenám pohonných hmot a energií samozřejmě rostou náklady na zajištění základního provozu nemocnic a dalších zdravotnických zařízení. Rostou ceny zdravotnického materiálu a léků. Ty ale podléhají omezené době spotřeby a není možné je nakupovat tzv. do zásoby. Nemocnice nemají ani možnost se dopředu zásobovat elektřinou nebo plynem. To je úloha vlády, aby zajistila dostatek energií a nedošlo k ohrožení chodu našeho zdravotnictví.

Jak zatím zdravotnictví zvládá letošní inflaci? Nemocnice přece jen neplánují ze dne na den a i cena zdravotnického materiálu dramaticky roste, s čímž se na začátku roku nepočítalo...

Situace se zhoršuje každým dnem. Už dnes mají nemocnice díky inflaci a zdražování na zajištění provozu více než dvojnásobně vyšší náklady než v minulém roce. Úhrady za poskytovanou péči tyto náklady pokrýt nestačí. Některé nemocnice jsou už teď v minusu. SPD navrhuje už několik měsíců zavést opatření podle vzoru okolních států, jako jsou Slovensko, Polsko nebo Maďarsko, které by plošně zmírnily dopady zdražování. Vláda ale raději nakupuje zbraně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…