Povinné očkování. Nesouhlas od lékařů, ale raději mlčí. Dernerová prozradila, jak to je

03.12.2021 7:09 | Rozhovor

V pátek? Senátorka, lékařka Alena Dernerová žádá po Ústavu zdravotnických informací a statistiky konkrétní data ke koronavirové epidemii. Středeční termín padl. „Počkala jsem do půlnoci a napsala jsem panu profesorovi, že data nemám. Odpověděl mi, že se připravují a budu je mít do pátku,“ popisuje senátorka. Co se týká masivní plošné vakcinace, vzkazuje: „Neskutečné, co se děje! A jede v tom celá Evropa! Prosím, uvažujme racionálně!“ Sama i jako znalec z oboru dětské neurologie s masivním očkováním dětí nesouhlasí.

Povinné očkování. Nesouhlas od lékařů, ale raději mlčí. Dernerová prozradila, jak to je
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Vy jste 17. listopadu žádala Ústav zdravotnických informací a statistiky, aby poskytl podrobná data ke koronavirové epidemii. Pokud mám správné informace, nejdříve jste dostala zamítavou odpověď a pak vám slíbili, že data pošlou. Jak to prosím bylo? Obdržela jste už odpověď?

Ano, máte pravdu. Když jsem posílala dotazy, profesor Dušek (Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS ČR, pozn. red.) odpověděl, že mi data poskytnou a za týden přišla zamítavá odpověď od vedoucího právní kanceláře. Novináři se zajímali. Ptali se, jak je možné, že mně, jako senátorce, data nechtějí poskytnout. Načež pan profesor Dušek řekl, že vůbec nevěděl, že věc byla zamítnuta a data poskytne, protože dotazy jsou relevantní.

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí

A zmínil nějaký termín?

Původně sdělil, že do středy, tedy do včerejška. Počkala jsem do půlnoci a napsala jsem panu profesorovi, že data nemám. Odpověděl mi, že se připravují a budu je mít do pátku. Snad v pátek bude konečná…

Zřejmě se někde v éteru už vyskytují. Včera jsem dostala několik e-mailů, které upozorňovaly na seminář na Matematicko-fyzikální fakultě, kde podobná data, o která žádám, rezonovala. Nevím, uvidíme.          

Lze už teď něco z komunikace s ÚZIS usuzovat, nebo počkáme do pátku?

Počkáme do pátku, jestli data budu mít, nebo ne.

Poskytnutý materiál by měl trošku objasnit situaci. Např. ve kterých skupinách se nejvíce testuje? Zazněla informace, že Česká republika má primát, když se nejvíce případů koronaviru vyskytuje v dětské populaci. No, když se dětská populace nejvíce testuje, tak je v ní pak nejvíce případů koronaviru. Ptejme se, jak dětská populace prožívá infekci koronavirem? Často asymptomaticky. Má to být oslí můstek, aby se děti masivně začaly vakcinovat? Hrozné.      

V médiích už prošlo, že vás zajímá, co mají očkovaní lidé, kteří končí na JIP, společného, denní počty aktuálně hospitalizovaných s onemocněním covid-19 kategorizované podle věku, očkování a prodělání nemoci atd. Pokud ÚZIS čísla pošle, co dál předpokládáte, že bude možné usoudit? 

Věděli bychom, kteří lidé z očkovaných nebo neočkovaných končí na jednotkách intenzivní péče. Jaké jsou to přesně věkové kategorie, jestli mají nějaké komorbidity.

Máme čísla těch, kteří jsou neočkovaní a neprodělali covid, pak těch kteří jsou očkovaní a také neprodělali covid. Pak jsou lidé, kteří prodělali covid a nejsou očkovaní a na jipech nekončí, stejně jako ti, kteří prodělali covid a nechali se ještě naočkovat. Těch, co prodělali covid a nejsou očkovaní, je na jipech zanedbatelné množství a o těchto lidech se vůbec nemluví.

Další věc, která mi vadí, je, že nejsou uznávané protilátky. Vždyť to jsme se učili. Protilátky jsou důkaz, že jsme něco prodělali, ať se jedná o cokoli. Ukazují, že se organismus s nějakým problémem setkal a začal s ním bojovat. Proč si nemám nechat zjistit protilátky, když jdu na další injekci proti koronaviru? Ať to zdůvodní! Když mám vysokou hladinu protilátek, jsem chráněná a nemusím jít na třetí dávku. Pro mě je to jasná věc. Řada medicínských postulátu platila a teď neplatí.   



Už před rokem jste říkala, že nelze očkovat úplně všechny a zavádět nějaké „covid pasy,“ to Vám připadalo „úplně jako z thrilleru.“ Teď tu máme nejen covid pasy, ale i masové očkování…

Včera jsem se musela zasmát. Kolegové mi poslali souhrn, jak probíhala epidemie ve výrocích politiků, hlavně expremiéra Babiše a Adama Vojtěcha. Nejprve říkali: nebudou covid pasy, budeme proti nim, nebude povinné očkování atd. a najednou? Neskutečné, co se děje! A jede v tom celá Evropa! Připadám si, že je to Matrix. (Smích) Absolutně zvláštní situace. Země se chovají iracionálně! Povinné očkování vakcínou, když probíhá třetí fáze klinické studie do roku 2023? Vakcína chrání jedince individuálně, a to ne úplně ideálně. Není schopná navodit kolektivní imunitu. Ten, kdo je vakcinovaný, může roznášet infekci. A udělám z toho povinné očkování? Absurdita.

Každopádně, vy nejste odpůrce očkování…

Chci za sebe říci, že nejsem odpůrce vakcinace. Nejsem. Ale musíme uvažovat. Očkujme skupiny lidí! Zamysleme se, pojďme na to racionálně, jak nám říkají medicínské postuláty. Prosím, uvažujme racionálně!

Ocituji název jedné aktuální výzvy: Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům. Organizuje iniciativa Lékaři pomáhají Česku. V médiích čteme slova o obecném nadšení. Vy naopak patříte k těm, co podepsali Deklaraci lékařů k nátlaku na očkování. Je to opravdu tak, že lékaři, kteří nejsou příznivci plošné vakcinace, jsou v menšině?

Těžko říci. Řada kolegů se bojí vyjádřit. Mají strach. Vždycky a v každé společnosti je část lidí, která se nebojí říct svůj názor a ti jsou v menšině. Vím, že řada kolegů s plošnou vakcinací nesouhlasí.

Příští ministr zdravotnictví Vlastimil Válek požádal všechny rodiče, aby nechali očkovat své děti, pokud jim bylo alespoň 5 let. Zdůraznil, že to pomůže ponechat otevřené školy. Vakcíny pro děti ve věku 5 až 11 let dorazí již 13. prosince. Jaká je to zpráva?

S řadou věcí, co říká pan profesor Válek, budoucí ministr zdravotnictví, souhlasím. S tímto nesouhlasím. Tato vakcína je velmi krátce na světě. Nemáme ji tak dobře ohmatanou. Skupina dětí testovaných vakcínou je malá. Nemáme vůbec žádné zkušenosti. Už teď se ví, že pokud se očkují děti mezi dvanáctým až osmnáctým rokem, mohou mít potíže ve smyslu zánětu osrdečníku, srdečního svalu a mohou nastat komplikace i v budoucnosti.

Já bych určitě tak masivně malé děti neočkovala. Musíme se dívat nejen na informace, které nám přináší mainstream, ale snažit se je sbírat ze světa od různých kapacit. Možnost ohnout čísla, je obrovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…