Pravda o Jiřím Drahošovi. Prý ta opravdu opravdická

17.01.2018 8:38

ROZHOVOR „Pan Drahoš má čisté lustrační osvědčení, které ukázal. Jiří Drahoš prokazatelně s StB nikdy nespolupracoval a nebyl k němu veden jakýkoli takový spis. Že za ním snad stojí zednáři, to už bych raději ani nekomentoval. Tomu snad nikdo nevěří,“ uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz cz občanský aktivista Jan Cemper. Vysvětluje také, co je Římský klub, a prozrazuje, že nejen Drahoš byl jeho členem, ale i Miloš Zeman. Konstatuje rovněž, že hoaxy, nepravdivé informace, se šíří i proti Zemanovi. Cemper je přispěvatelem serveru Manipulátoři.cz a nyní i spoluzakladatelem projektu PoPravdě.cz, který má napravovat lži právě o Drahošovi. Webová stránka má v záhlaví nadpis „Zveřejňujeme pravdu o Jiřím Drahošovi“.

Pravda o Jiřím Drahošovi. Prý ta opravdu opravdická
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Drahoš po prvním kole prezidentských voleb

Anketa

Jak byste ohodnotili dosavadní prezidentování Miloše Zemana? Jako ve škole

79%
3%
3%
2%
13%
hlasovalo: 27446 lidí

V prvním kole prezidentské volby jste podle svého vyjádření na sociálních sítích volil Michala Horáčka, ve druhém kole dáte hlas Jiřímu Drahošovi. A udělal byste to tak, i kdyby do finále postoupil Pavel Fischer nebo Marek Hilšer. Dá se tedy říci, že vám šlo hlavně o to volit proti Zemanovi?

Ano, udělal bych to i v jejich případě. Ať se nám to líbí, nebo ne, druhé kolo není jen o tom, jakého chceme prezidenta, ale jakého nechceme. A jak Jiří Drahoš, Pavel Fischer, tak Mirek Hilšer by reprezentovali naši zemi mnohem lépe, než to dělá v současné době Miloš Zeman.

Myslíte, že se podobně zachová většina voličů Michala Horáčka, Pavla Fischera či Marka Hilšera, nebo někteří z nich zůstanou na druhé kolo doma?

Myslím, že většina lidí ano, protože názorové rozdíly mezi těmito kandidáty a Milošem Zemanem jsou obrovské. Jiří Drahoš jim je určitě blíže. Určitě to však nebudou všichni. Takových 10 % může podpořit i pana Zemana.

Má Miloš Zeman už prohráno? Může zmobilizovat ještě nějaké voliče? Podle statistických dat 180 tisíc voličů SPD nedalo v prvních kole hlas nikomu. Podobné je to s 80 tisíci nevoličů komunistů a 50 tisíci nevoličů od sociální demokracie...

Ne, určitě nemá prohráno. Věřím ale, že i Jiří Drahoš vyrazí ven z Prahy a tam přesvědčí lidi, aby ho volili. Samozřejmě úkolem pro Jiřího Drahoše by mělo být i zmobilizovat nevoliče. Především mladé lidi.

Přesto je Jiří Drahoš mírných favoritem, o čemž svědčí například i chování sázkařů. Možná i proto se vyrojily na sociálních sítích různé zaručené informace o něm, které vy jako šéfredaktor serveru Manipulatori.cz se snažíte odhalovat. Jak je to tedy s Drahošem a StB či zednáři?

Ano, řekl bych, že je mírný favoritem, ale vyhráno rozhodně nemá. Ano. Těch dezinformací je mnoho. Pan Drahoš má čisté lustrační osvědčení, které ukázal. Jiří Drahoš prokazatelně s StB nikdy nespolupracoval a nebyl k němu veden jakýkoli takový spis. Že za ním snad stojí zednáři, to už bych raději ani nekomentoval. Tomu snad nikdo nevěří.

 

 

Zajímavou informaci jsem se dočetl u vás o Římském klubu, který Drahošovi je také předhazován. Vy uvádíte, že jeho zakládajícími členy u nás byl i Václav Havel – a teď ta pikantnost – i Miloš Zeman. Můžete prozradit, co je vlastně Římský klub za organizaci a čím není?

Ano, máte pravdu. Pan Drahoš kdysi sám přiznal, že byl členem Římského klubu. Ten nemá se zednáři ovšem nic společného. A jen tak mimochodem. Jiří Drahoš byl jen členem, pan Miloš Zeman byl zakládajícím členem v Československu. Zakládal ho s Václavem Havlem.

Samotný Římský klub je ve skutečnosti think tank, který byl založen v dubnu 1968. Má spojovat osobnosti z vědeckého sektoru a průmyslu. Hlavním tématem je životní prostředí a udržitelný život. Vědci i průmyslníci se domnívají, že vlivem člověka na životní prostředí může dojít k obrovským škodám. Nevidím na něm nic špatného. Problém akorát je, že některé prognózy Římskému klubu nevyšly. Třeba, že ropa dojde už v 90. letech minulého století. Naopak, že bude velký problém nedostatek pitné vody, se ukazuje jako pravda.

O Římském klubu z Wikipedie:

Také na Facebooku komentujete fotku Jiřího Drahoše s Angelou Merkelovou, která má nabudit dojem, že jde o setkání politiků, a tím pádem je Jiří Drahoš „vítač“, kdežto ve skutečnosti šlo o setkání chemiků, kterými Drahoš i Merkelová také jsou. Přesto nálepky vítače i kývače se možná Jiří Drahoš bude muset v následujících klíčových dnech zbavit, může to být zásadní téma druhého kola. A bude čelit atakům kvůli svému podpisu Výzvy vědců proti strachu a nenávisti. Co si o tom myslíte vy?

Tu Výzvu vědců je nutné vnímat v kontextu událostí. Byla podepsána v roce 2015, kdy tu byli napadáni lidé. Znáte asi ty příběhy, kdy lidé volali Policii ČR na fotbalisty v Mladé Boleslavi, na hudebníky tmavé barvy pleti, na brigádníky z Rumunska, dokonce i na kominíka. Ta vlna nenávisti tu byla obrovská. Vědci se rozhodli, že se tomu postaví. Pan Drahoš nebyl autorem výzvy, jen ji podepsal jako dalších cca 3 500 vědců. To je jedna věc. Jiří Drahoš opakovaně deklaroval, že je zásadně proti migračním kvótám. Odmítá taky ekonomickou migraci s tím, že takové migranty „nepovažuje za ty, kteří by v Evropě měli dostávat azyl“. Uprchlíkům chce pomoci v místě v konfliktu. Pan Drahoš určitě není vítač. Naopak.

Co se týká paní Merkelové. Pan Drahoš se s ní setkal jako chemik s chemičkou, nikoliv politik s poličkou. Jiří Drahoš se s Angelou Merkelovou opravdu setkal, a to v roce 2013. Jednalo se ovšem o kongres chemiků, nikoliv politické jednání. Je totiž málo známo, že Angela Merkelová kromě politické kariéry je výbornou vědkyní v chemickém průmyslu a působila v Československé akademii věd.

Dokonce bych to vnímal jako pozitivum. On skutečně Angelu Merkelovou zná docela dobře a jsou přáteli. I když díky profesním věcem, a ne politice. Angela Merkelová mu bude jistě ochotná více naslouchat než Zemanovi, a bude jí tedy moci v klidu vysvětlit české postoje, co se třeba migrace týče.

Když už jsme u těch nepravdivých a nepotvrzených zpráv – abych byl spravedlivý – objevují se i proti Miloši Zemanovi. Je jasné, že dělá provýchodní politiku, zvláště obchodní, jezdí do Číny a do Ruska. Ale tvrzení ve stylu, že je ruským agentem a podobně (a není jediný český prezident, o kterém se to říká) také není ničím podložené. Nejde v tomto případě také o hoax?

Ano. Hoaxy se týkají samozřejmě i Miloše Zemana. Třeba v několika schránkách se objevil dopis, že automaticky postupuje do kola druhého. Nyní se zase objevuje nesmysl, že ti, co ho volili v prvním kole, nemusí volit znovu. Je to průšvih. Objektivně ovšem poměr je tak 90:10 v neprospěch Jiřího Drahoše. O tom, že je ruský agent, jsem neslyšel. Nevím, kdo to šíří. Je ovšem pravda, že na Pražský hrad 28. října pozval lidi, kteří v ČR aktivně dělají ruskou propagandu a za ruské agenty je možné je nazvat. Pan Zeman agent není. Jen je nekritický ke svým spolupracovníkům a nechá se jimi klamat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…