Pravdoláskaři jsou mentální komunisté. Dotační lobby, Svěráci, Uhdeové. Chce se mi z té chátry zvracet, účtuje brněnský pravičák

15.12.2016 4:42

ROZHOVOR Brněnský zastupitel a zakladatel strany Svoboda a síla Viktor Lošťák říká, že zastánci petice za změny ve veřejnoprávních médiích se pokoušejí tato média zprivatizovat do rukou „pravdoláskařských skupin“. „Mentální komunisté chtějí mít nevolené, jen jimi samotnými jmenované komisaře v radě České televize a rozhlasu a jejich prostřednictvím definovat veřejnoprávnost po neomarxisticku,“ tvrdí Lošťák.

Pravdoláskaři jsou mentální komunisté. Dotační lobby, Svěráci, Uhdeové. Chce se mi z té chátry zvracet, účtuje brněnský pravičák
Foto: archiv V. Lošťák
Popisek: Brněnský politik a zastupitel městské části v Bystrci Viktor Lošťák

Co vám vadí na petici, která žádá vládu, aby v zákoně o ČT a ČRo omezila politické a komerční vlivy?

To, že je pravým opakem. Tou peticí se stále stejná skupina lidí jako už tisíckrát předtím, přinejmenším od doby televizní krize na přelomu let 2000 a 2001, pokouší zprivatizovat veřejnoprávní médium do rukou pravdoláskařských skupin. Divadelnické spolky, umělecké spolky a všechna ta dotační lobby, všichni ti Svěráci, Uhdeové a další mentální komunisté, chtějí mít nevolené, jen jimi samotnými jmenované komisaře v radě České televize a rozhlasu a jejich prostřednictvím definovat veřejnoprávnost po neomarxisticku.

Chce se mi z nich zvracet. Je to nová komunistická chátra, mluvící jako ta z byvší KSČ jazykem lži, ukradených významů slov, překrucování a manipulace. Banda elitářů by ráda moralizovala zbytek společnosti, chce si zpátky vydobýt v roce 1989 ztracené pozice „svědomí národa“. Běž do prdele, Zdeňku Svěráku. Tohle je 21. století, tohle měla být svobodná společnost, ne stát ovládaný kazateli, kteří si v pokročilém věku vzpomněli na své mládí a hledají novou KSČ, do které by zas rádi vstoupili.

Jak podle vás fungují veřejnoprávní média dnes?

Veřejnoprávní televize je naprosto zbytečná. Není k ničemu dobrá, a není to jen proto, že její dnešní pohled na události je cenzurovaným, manipulativním pohledem úzké názorové skupiny lidí. I kdyby fungovala sebelépe, v dnešním světě její existence nemá žádné opodstatnění. Stejně jako nemáme veřejnoprávní noviny, nepotřebujeme ani veřejnoprávní média.

Na FB píšete, že „lidé jako Svěrák a Uhde … nikdy nepochopili, že slovo svoboda má jiný význam, než si oni, odchovanci socialistické éry, představují“. Jaký má svoboda význam pro vás?

Za socialismu vznikl pojem „židelník“. To byli povolaní, názorově správně ukotvení soudruzi, kteří psali vysvětlující předmluvy a doslovy ke knihám, mluvili v televizi a psali do novin; a tam všude líčili svět z komunistického hlediska. Svoboda páně Svěráka a jeho pravdoláskařských kamarádů znamená, že imaginární bidlo vyrveme z rukou komunistů a dostanou ho oni, noví bidelníci pravdy a lásky. To je jejich svoboda – povinně místo žvástů zlých komunistů poslouchat žvásty hodných neomarxistů.
Pro mne je svoboda velmi jednoduchá věc. Je to možnost individuální seberealizace. Možnost každého člověka žít si po svém.

Česká spořitelna dnes oznámila, že nebude inzerovat na tzv. dezinformačních webech, vychází přitom ze seznamu, který vytvořil think-tank Evropské hodnoty. Další inzerenti mohou následovat. Jak čtete takové informace?

Mateřskou společností České spořitelny je rakouská Erste Bank, korporát, v jehož firemní kultuře je i úslužnost politické korektnosti. Z praktického hlediska to nic zvláštního neznamená, je to stejné, jako když stejná banka vydá interní předpis o rovnosti všech 71 pohlaví na pracovišti. Jen zmrdikecy.

Jak se s ohledem na svobodu díváte na nyní schválený zákaz kouření v restauracích?

Není svobody bez ekonomické svobody. Politická svoboda bez ekonomické svobody je svoboda chudých utěšit se vyprávěním pohádek. Odebrání svobody podnikatele určit si, jak bude fungovat jeho podnik, je částečné znárodnění, další krok zpět k socialismu.

V souvislosti s vyhlášením ocenění skupiny Ortel v anketě Českého slavíka se rozvinula debata o extremismu. Vypovídá volba o jeho nárůstu u nás?

Nemůže růst něco, co neexistuje. V České republice žádný extremismus není, žije jen v hubách cenzorů. Za socialismu mluvili o dlouhých vlasech hipíků, dnes vykřikují o extremistech. Úspěch Ortelu je vyjádřením vzdoru, narovnáním se společnosti, po níž šlapou právě ti, co pohoršeně mluví o extremismu.

Před rokem nebyla nouze o katastrofické prognózy – prezident Zeman prorokoval, že se přes nás převalí uprchlická vlna apod. Jak z tohoto úhlu pohledu hodnotíte rok 2016?

Jako rok definitivního obnovení pravolevého střetu v kontextu 21. století.  Dnes, na konci roku 2016, je hlavní osa konfliktu konečně viditelná pro všechny. Na jedné straně barikády jsou neomarxisté, nová levice, stojící stejně jako v dobách reálsocialismu na straně kolektivismu, snažící se stvořit společnost, v níž infantilní, všech individuálních svobod zbavené obyvatelstvo řídí úzká vrstva elit. Na straně druhé je pravice, stojící na myšlence individuálních svobod. Jsi tam, či tam, na levici, či na pravici? I když je možná vaše osobní odpověď mlhavá a nevyhraněná, i vy dnes cítíte, že to je ta hlavní otázka pro každého, kdo vůbec názor na společnost má.

Kam se posunul problém migrace v současné Evropě?

Nejsem odborníkem na migrační krizi. Mám-li shrnout mínění svých kolegů analytiků, dnešní dny jsou tichem před bouří.

Miloši Zemanovi poklesla v polovině listopadu důvěra o osm procent. Naposledy zvedla Zemanovi důvěru migrační krize. Najde se i tentokrát něco?

Prezidentské volby? Ne, vážně nemíním komentovat hausnumera v průzkumech. Nic neznamenají, jsou jen cvrlikáním ptáků v korunách stromů lesa politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…