Pravicový analytik Haas: Putin je díky útokům USA stále silnější. Nás ale čeká příliv uprchlíků a hrozba terorismu. TTIP je špatná a prosperitu neudržíme

07.01.2015 21:50

ROZHOVOR Politický analytik Tomáš Haas, který byl poradcem prezidenta Klause a dvou premiérů, míní, že Rusko není nebezpečím, ale je jím islám. Putin dle něho vydrží, díky krokům Západu je stále populárnější a jeho domácí pozice je silnější než kdy před tím. Vměšování Západu na Ukrajině přineslo samá negativa. Naší zemi čeká příliv uprchlíků i hrozba terorismu. EU se rozpadne, ale bude to déle trvat.

Pravicový analytik Haas: Putin je díky útokům USA stále silnější. Nás ale čeká příliv uprchlíků a hrozba terorismu. TTIP je špatná a prosperitu neudržíme
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Jak hodnotíte mezinárodní situaci za uplynulý rok 2014? Čím je pro vás svět jiný než na začátku roku? Koho a čeho se bojíte v roce 2015? Je nebezpečím Rusko? Nebo islám?

Mezinárodní situace je pro mne snad největším zklamáním. Máme zde krizi rozměrů, které se dají přirovnat k nejhoršímu období studené války. A máme ji vlastní vinou, když říkám máme, myslím tím NATO, USA a Evropskou unii. Chyby Západu, které vyústily v ukrajinskou občanskou válku s téměř deseti tisíci obětí a téměř dvěma miliony lidí, kteří ztratili své domovy, hospodářskou nestabilitu, rostoucí dluh a nejistý výhled do budoucna.

Rusko není podle mě nebezpečím, ale snažíme se, jak můžeme, si z něj nepřítele vyrobit. Islám je dlouhodobě nebezpečím. A snažíme se, jak můžeme, to nevidět.

Vydrží podle vás Putinův režim, nebo padne pod tíhou sankcí a negativních zpráv v hospodářství?

Putin vydrží, díky krokům Západu je stále populárnější a jeho domácí pozice je silnější než kdy před tím.

Jaký je podle vás výsledek sankcí vůči Rusku, vedly k něčemu pozitivnímu?

Podívejme se, co nám přinesla naše, myslím západní politika vůči ukrajinské krizi a Rusku. Za prvé, dokázali jsme svrhnout nepopulární, ale legální vládu Ukrajiny. Majdan nikdy nemohl skončit tak, jak skončil, bez aktivní účasti Západu. Stále nerozumím tomu, že oslavujeme aktivní účast na demonstracích volajících po svržení legální vlády evropské země. Neumím si představit otevřené vystupování amerických a evropských státníků a politiků na demonstracích na Václavském náměstí, jejichž cílem by bylo svržení české vlády. Myslím, že je to bez precedentu v moderních dějinách.

Za druhé, dokázali jsme při tom vytáhnou z politické žumpy a legitimizovat otevřeně neonacistická ukrajinská seskupení, proti kterým Evropský parlament ještě nedávno varoval ukrajinské politické strany a doporučoval jim nespolupracovat s nimi a nedovolit jim podíl na moci. Dnes jsou tyto strany, díky naší podpoře, pevnou částí ukrajinské politické scény a pomáháme jim nejen politicky, ale i vyzbrojováním a výcvikem jejich ozbrojených složek.

Za třetí, slepá podpora nelegitimně vzniklé vlády vyústila v občanskou válku, která stála Ukrajinu tisíce mrtvých, více než milion uprchlíků, rozbombardovaná města, zničenou ekonomiku a nesplatitelný státní dluh. A nezvratnou ztrátu Krymu. To vše nese i naše podpisy, i my jsme viníky.

Dá se to považovat za úspěch?

Zahájili jsme politiku sankcí proti Rusku, doprovázenou masivní protiruskou propagandou. Jak jsem již řekl, jsme v podobné situaci, jako v nejhorším období studené války. Pochvalujeme si, jaký to mělo úspěch, ale dopady budou daleko horší pro nás, než pro Rusko a ztrácíme náš perspektivně největší trh, na kterém jsme měli tradici a naše produkty dobré jméno. Co jsme za to získali? Jedno velké nic.

Čeká nás v roce 2015 něco děsivého jako válka na našem území, či poblíž České republiky, či příliv uprchlíků, zvýšené nebezpečí teroristických útoků a podobně?

Myslím, že válka na území České republiky ne, blízko našich hranic ji již máme. Vše ostatní nás čeká. Jestli vše najednou v příštím roce, nevím.

Je udržitelná eurozóna a EU? Dojde k centralizaci, či naopak postupnému rozpadu EU?

Udržitelná není. Ani eurozóna, ani EU, pokud se Evropská unie radikálně nezmění. K tomu ale není vůle a tak jsem v tomto ohledu pesimistou. Rozpad ale nepřijde rychle, moloch jako EU má svou setrvačnost a jeho rozpad bude postupný..

V Evropě přibývají imigranti ve Francii, Španělsku, Řecku či Británii. Je možné, že vyhrají politici, kteří stojí napravo či nalevo od evropského mainstreamu. Máme se toho bát, nebo to je naděje? Jména jako Le Penová, Tsipras, Farage...

Přiznám se, že mám větší obavy z takzvaného evropského mainstreamu než z mimo něj působících subjektů.

Co říkáte dohodě TTIP? Máme ji přijmout, nebo nemáme? V čem je dobrá, v čem je špatná?

Hlavně není vyvážená a proto se nedá mluvit o nějakém pozitivním efektu – negativní efekty silně převažují. Přijmou nebo ne? Bude se nás někdo ptát?

A máme tedy místo TTIP směřovat ke spolupráci se zeměmi BRICS?

Dokud jsme členy Evropské unie, nemůžeme o členství v BRICS uvažovat. Jinak rozvoj obchodu se všemi zeměmi světa je prospěšný, ať jde o Severní Ameriku, Rusko, Čínu, Asii, či Latinskou Ameriku.

Jsou podle vás USA odcházející velmoc, nebo nám ,,ještě ukážou“?

V nejbližší době nám USA sotva něco „ukážou“. Ale na druhé straně USA nejsou země před kolapsem, dokázaly se vzpamatovat ze špatných vlád, dokázaly postavit svou ekonomiku na nohy po větších krizích a rozhodně bych je neodepisoval.

Lze vlastně vůbec udržet prosperitu nás, Evropanů?

Ne. Nelze si dělat iluze a pokračovat v současné politice a ekonomice založené na dotacích, regulacích a přerozdělování.

Občas se hovoří o zániku západní civilizace-ekonomickém, duchovním. Hrozí smrt Západu?

„Smrt Západu“? Máte poněkud na můj vkus extrémní slovník. Západ je v krizi, ekonomické, politické, společenské a duchovní. Ano, je to civilizační krize. Jaké bude její východisko, ještě nevíme. Ale Západ jako takový přežije.

Co podle vás ve stručnosti přinese nový rok doma a v zahraničí?

Ani doma, ani v zahraničí neočekávám něco převratného, ale jak doma, tak zvláště v zahraniční politice se velmi lehce mohu velmi vážně mýlit. Nepamatuji si situaci takhle nejistou. Doma můžeme dospět k mimořádným volbám, kdykoliv jeden z členů koaliční vlády usoudí, že by to bylo pro něj výhodné. V zahraničí je situace ještě vážnější, tam se můžeme obávat růstu a šíření stávajících konfliktů a i tam se jedná o nepředvídatelné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…