Pražský lídr Úsvitu o ČSSD, TOP 09 i ODS: Rozkrádaly radnici, samé čachry. Už nikdy!

28.07.2014 10:57

ROZHOVOR Je dobře, že vznikají různá hnutí a sdružení, že se vytvářejí koalice, ale je hlavně důležité se dívat, kdo v nich je, kdo za nimi stojí a o co jim jde, říká pro ParlamentníListy.cz lídr hnutí Úsvit, poslanec Marek Černoch.

Pražský lídr Úsvitu o ČSSD, TOP 09 i ODS: Rozkrádaly radnici, samé čachry. Už nikdy!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Úsvitu a zpěvák Marek Černoch

Pane poslanče, povedete pražskou kandidátku Úsvitu, máte již celkový seznam? Můžete nám říct alespoň někoho?

Máme na kandidátce výborné lidi. Kandiduje například Jiří Šebek, což je specialista na územní plánování a pro majetek obce, David Červenka, který se specializuje na rodinnou a sociální politiku, pan Press nebo docent Brzybohatý, který se specializuje na trestní právo a kriminalistiku.

Mezi konkurenty patří třeba Tomáš Hudeček, myslíte si, že je správné, aby člověk, který je trestně stíhán, kandidoval na post primátora Prahy?

Anketa

Který pražský primátor byl nejhorší?

hlasovalo: 4358 lidí
Tento krok je rozhodnutím pana Hudečka a strany, která ho na kandidátku postavila. Teď je na lidech, jestli mu věří, nebo ne. Je třeba ctít presumpci neviny, a hodnocení viny nebo neviny je na policii a soudech. To je odpověď na otázku ohledně trestního oznámení. Co mě ale zaráží, je, jak je možné, že při posledních povodních, kdy dávno stoupala voda a odnášela něčí majetek, hasiči teprve stavěli protipovodňové zábrany a primátor Hudeček v teple říkal lidem, ať jsou v klidu, že je vše pod kontrolou. Přece při hrozící živelné katastrofě, se kterou má Praha zkušenost už z roku 2002, měl už minimálně v denním předstihu všemi kanály varovat a vyzývat občany a firmy, aby si zachránili majetek. Tunel Blanka? Na podzim jsme mohli jezdit! Teď se místo toho stavba jen prodražuje a využívat tunel budeme bůhví kdy. To už je zásadní otázka na správnost jeho kandidatury.

To samé platí pro Bohuslava Svobodu, který je lídrem kandidátky ODS. Má podle vás nějaké šance?

U pana Svobody je to stejná odpověď. Nechme na policii, ať vinu prokáže, nebo neprokáže. Nechci se snižovat k populistickému vykřikování, že je někdo zloděj, když neznám podrobnosti. Nejsem policista ani soudce. Jediné, co vím, je, že některé „super-kauzy“ se dědily z dob minulých a pokud chceme, aby vše fungovalo na bázi opravdové spravedlnosti, musíme hledat i opravdové viníky. Ne jen „roztáčet“ mediálně jednoho nebo dva lidi. V těch kauzách protekly miliardy, a pokud to někdo rozkradl, musí být potrestán. Ale i ten, co se „netočí“ denně v médiích, jen se v klidu směje lidem někde v Karibiku. Tím se nezastávám pana Svobody, je to prostě věc policie, ale nevěřím, že to je otázka jednoho nebo dvou lidí. A jestli má, nebo nemá šanci? Dnešní systém volby je o volbě strany nebo sdružení. My chceme prosadit přímou volbu a samozřejmě i odvolatelnost primátora. Pak lidi budou volit člověka, kterému věří, a toho, čeho jsme byli svědky například při poslední výměně primátorů, budeme ušetřeni. Pak to bude o schopnostech člověka a ne o bojích vně nebo uvnitř politických stran.

  • KAUZA Opencard (články, rozhovory, analýzy)

Sledoval jste problémy ANO při sestavování jejich kandidátky? Co si myslíte o sporu mezi Janem Kaslem a Radmilou Kleslovou?

Mohu soudit pouze z tiskového vyjádření předsednictva ANO, že na kandidátku nedoporučuje ani pana Kasla, ani paní Kleslovou. Jaké byly důvody, nevím, a hodnotit následné informace v médiích o sporech mezi těmito kandidáty, to už by byly jen spekulace. Neznám ani pana Kasla, ani paní Kleslovou, tak bych se nepostavil na žádnou stranu.

V Praze budou letos bojovat o přízeň voličů také nové strany: Patrioti – volba pro Prahu a hnutí Pro Prahu. Dáváte jim nějaké šance a znáte například jejich program?

Je dobře, že vznikají různá hnutí a sdružení, že se vytvářejí koalice, ale je hlavně důležité se dívat, kdo v nich je, kdo za nimi stojí a o co jim jde. Pokud jsou v nich lidé, kteří znají problematiku Prahy, dokážou řešit nejen celek, ale i konkrétní problémy, v konkrétních městských částech, je to dobrá zpráva. Pokud se ale snaží protlačit své lidi na lukrativní místa, tak je to jen pokračování dob minulých, jen v jiném kabátě. Nová sdružení šanci určitě mají, a pokud to bude čisté, možnost spolupráce je. Ale dopředu všem říkám, že chci „čistý stůl“. Tečka.

Kdybyste volby vyhráli, jak byste řešil tunel Blanka?

Nejdůležitější je, aby byl tunel co nejrychleji v provozu. Teď to bude stát jen další peníze a to si nikdo nemůže dovolit. Další otázkou, o které nikdo nemluví, je vedle zprovoznění tunelu Blanka také zprovoznění vnitřního okruhu a následně, aby Praha dojednala se státem vybudování vnějšího okruhu. Bez toho bude tunel Blanka plnit svou roli jen zčásti a věci by se už měly konečně řešit komplexně. To samé platí i o spojení centra s letištěm. Letiště dnes odbavuje miliony cestujících, má se stavět paralelní vzletová a přistávací dráha, což je další nárůst lidí, kteří se na letiště budou potřebovat dostat a spojení na letiště je buď jen taxíkem, nebo autobusem. A ještě s přestupem. Potřebujeme přímé spojení a metro teď bude končit v Motole, takže zase žádné řešení. Přitom většina metropolí přímé spojení s letištěm má. Řešme to konečně také.

Co Opencard?

Víceúčelová karta většině lidí vyhovuje a návrat k papírovým kuponům? To už snad ne. A zase se dostáváme k otázce – jinde to funguje, tak proč ne v Praze? Proč se musíme dočítat, že byly a jsou nevýhodné smlouvy s provozovatelem, miliardové prodražení, spory o autorská práva softwaru a absolutní nejasnosti, co bude s kartou dál. Tak buď si někdo přihrál „velkou“ domů, nebo to svědčí o neschopnosti lidí, kteří to měli na starosti. Nebo obojí. A to nemluvě o tom, že zavádění podobných systémů se nedá dělat metodou pokus-omyl. Stojí to obrovské peníze a ty platíme my, z našich daní.

Je ve vašem programu také otázka bezpečnosti?

Otázka bezpečnosti je vždy klíčová, takže samozřejmě ji máme. Každý slušný člověk se chce cítit bezpečně, jeho majetek je nedotknutelný a prosazujeme nulovou toleranci zločinu. A to stejně na Václavském náměstí, Žižkově, Smíchově nebo třeba Jižním Městě. Prosazujeme nulovou toleranci zločinu, což už kdysi prosazoval starosta New Yorku Giuliani a zločinnost klesla o desítky procent. Inspirujme se tím, co funguje. Musíme posílit policii, její pravomoc a autoritu.

Bezpečnosti se týká i další dotaz, bezdomovci…

Máme rozpracované řešení. Je to dlouhodobá práce, kde musí spolupracovat magistrát, sociální odbory MČ, neziskové organizace, ale i represivní složky. Řešení, které připravujeme, ale není na popis ve třech větách.

Dobře, můžeme se k tomu později vrátit. Jaký máte názor na situaci na Václavském náměstí, kde si kdokoliv může koupit jakoukoliv drogu?

Kdokoli si chce udělat reálný obrázek, může se jít na Václavské náměstí projít a udělá si obrázek o realitě. Už před lety se říkalo, že „na Václavák v noci jen s ochrankou“. Co doopravdy chceme? Mít výstavní centrum, které stojí za to projít, dát si výbornou klobásu a neodrážet různé podivné cizojazyčné skupinky, jež nahánějí do kasin, neřešit neustálé dorážení opilých bezdomovců, nebo Václavák co nejrychleji prokličkovat v naději, že to dobře dopadne a dívat se na lidi, co v klidu prodávají drogy? Musí se zásadně posílit policie a musí opravdu razantně řešit jakýkoli přestupek. Nemůžeme se tvářit, že se nic neděje.

Co si myslíte o pražských taxikářích?

Situace v taxislužbě byl problém hlavně v 90. letech a v současné době si myslím, že je to lepší. Jsou samozřejmě problémová místa, jako je centrum Prahy nebo letiště, ale to je otázka kontrol, a pokud se prokáže, že taxikář okrádá, měl by přijít o licenci. Zbytečně pak kazí jméno těm slušným taxikářům.

Potenciální koalice Úsvitu v Praze?

Jak už jsem řekl, je to o lidech a jejich přístupu. Chci jít dopředu, budovat a dělat pozitivní věci. Žádné čachry, rozkrádání a podobné praktiky let minulých.

Jakým programem budete bojovat o přízeň voličů?

Naší prioritou je absolutně čitelná a transparentní radnice, protože když vám lidé vidí pod ruce, vidí, co děláte a jak to děláte, mají kontrolu a daleko lepší pocit. Velice důležitá je pak sociální politika pro Pražany, takže realizace nízkonákladového bydlení pro mladé rodiny, samoživitelky s dětmi a seniory a garantovaná místa ve školkách. Dalším programem je řešení územního plánu, a jak už bylo řečeno výše, spojení centra Prahy s letištěm, dokončení vnitřního okruhu nebo udělat nejen z Václavského náměstí příjemné a bezpečné místo. Minulost je dána, budoucnost otevřena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…