Přeplněné nemocnice kvůli covidu? Nesmysl! Jak to bylo doopravdy? Roman Šmucler zvedne ze židlí

15.10.2021 7:42 | Rozhovor

Nutit lidi k nepovinnému očkování je právně na hraně a rozdělujete to společnost. Lidé navíc ztratili důvěru. Řada vládních expertů je navázaná na testovací business. A přeplněné nemocnice s covid-pacienty jako loni? Nesmysl. Zkreslená data kvůli několika málo nemocnicím. Tak promluvil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Přeplněné nemocnice kvůli covidu? Nesmysl! Jak to bylo doopravdy? Roman Šmucler zvedne ze židlí
Foto: Karel Šebesta
Popisek: doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Vláda zkracuje platnost antigenních a PCR testů. Zvažuje, že do hospod budou smět jen očkovaní, ne testovaní. Je to správný a potřebný způsob, jak přimět lidi k očkování?

Vlády, včetně naší, neměly odvahu nařídit povinné očkování, jakkoli ho máme pro spoustu onemocnění. Bylo jistě možné ho nařídit jen pro určité skupiny ohrožené populace, popřípadě profese (zdravotníci). To by bylo kontroverzní, ale legitimní. Nutit lidi k nepovinnému očkování je nejenom právně sporné, ale rozděluje to společnost. Spousta lidí se nenechává očkovat, neboť ztratila důvěru. Řada vládních expertů je navázaná na testovací business, intenzivnější testování za více peněz jaksi ukončuje jejich kritiku vlády… A vláda má klid a všichni doufají, že už to konečně nějak „dopadne“.

Otázka pravdy: Před čím nás reálně očkování ochránilo, v segmentu starých a nemocných? Jak prospělo mladším?

Očkování snížilo počet hospitalizací i úmrtí v určitých skupinách obyvatel. Jak dlouho bude trvat efekt buněčné imunity, která je klíčová, nevíme. Podle posledních studií ale snad docela dlouho i po dvou dávkách. U citlivých lidí navrhují mnozí zvyšovat i látkovou imunitu třetí dávkou. Jak dlouho a nakolik to pomůže, zatím moc nevíme. Zkouší se to. Izrael je takový pokusný soubor světa. Ale lidé budou umírat do jisté míry na covid dál. Očkování nezastaví šíření viru a ani nezabrání zcela tomu, aby oslabení a staří umírali na vir či s virem. Efekt u mladých je u očkování menší. Přenosu nezabrání a rizika hrozí i bez očkování menší. Vnímám to, jako když se každý rok očkuji proti chřipce. Nečekám, že by mě chřipka zabila, očkuji se, abych promarodil co nejméně dní, jakkoli chřipku jistě „dostanu“. Na jednu stranu jsou počty covid-pacientů v nemocnicích výrazně nižší než ve stejný den před rokem.

Hlavní hygienička Svrčinová mluví o tom, že na úrovni EU se diskutuje o povinné třetí dávce očkování. Jen pak bude občanovi platit covid pas. Jak to reálně bude?

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí
A je to skutečně potřeba? Povinná nebyla ani první dávka. Jsou to opatření na hraně zákona, kdy se vynucuje „dobrovolné“ očkování. Třetí dávka mimo specifické skupiny obyvatelstva je předmětem vášnivých debat odborníků po celém světě, zda je potřeba. U mladých asi smysl nemá, u některých velmi těžkých pacientů moc nepomohla. Profituje z ní, snad, velmi specifická skupina obyvatel. Plošně nutit aktivní obyvatele ke třetí dávce nemá moc medicínský smysl. Jenže, ukazuje se, že procenta očkovaných je mnohem jednodušší „udělat“ na mladých, kteří chtějí chodit na koncerty, než přesvědčit seniory na venkově. Vláda, která nutí mladé, má „lepší čísla proočkovanosti“.

„Strašilové“ ale straší, že máme vlnu zahlcení nemocnic jen posunutou o rok. K čemu tedy v takovém případě to „zázračné“ očkování?

Zahlcení nemocnic byl nesmysl. Bylo to neetické- lékaři nemají lidi děsit a ubližovat jim. Kapacita se musí měřit celkovou kapacitou lůžek ve státě. Nemůžeme vycházet z poplašných zpráv z městských či okresních nemocnic, které zahltí větší dopravní nehoda, nebo sezónní chřipka. Při epidemii musíme dělat maximum pro to, aby se stav lidí nezhoršil a nepotřebovali nemocnici (moc jsme nedělali nic). A také přesouvat nemocné mezi okresy - to se dělo a je to nevyhnutelné. Podle zkušenosti z USA to letos bude s covidem lepší, než loni. Tedy zátěž by měla být menší.

Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík je v klidu a zahlcení nemocnice se nebojí, prý se mu vyhnul i loni. Péči omezovat nemíní. Jde zase o disproporci velkých a regionálních nemocnic?

Na pandemie jsou hlavně velké nemocniční komplexy, kde jsou velké rezervy. Moderní nemocnice mají spousty lůžek s kyslíkem, vše je koncentrované. Řada specialistů na řešení komplikací. Česko bylo v hrůze a spousta věcí se zanedbala kvůli problémům nemocnice Cheb, Ústí nad Orlicí a nemocnic na Zlínsku. Dekompenzace nemocnic typu Motol nikdy nehrozila. Kdybychom se více starali o pacienty v domácím léčení, mohlo to být ještě lepší.

Ludvík též řekl, že nechápe, proč není covid-pozitivním seniorům nasazován lék Regeneron. Podle něj je nemožné, aby při jeho použití někdo zemřel na covid, případně šel do nemocnice. Co říkají fakta o daném léku?

Máme plné sklady poměrně efektivního Regeneronu. Ale ukazuje se, že se neumíme postarat o pacienty doma. Lék se podává v nemocnicích a prostá věc, dostat ohrožené na jednu infuzi včas je nad síly našeho systému. Bez organizace a systému jsou i nejlepší léky k ničemu.

Otevřeně řečeno: Co je teď potřeba při „boji s covidem“ dělat a co je již zbytečné? Jak vnímáte „covidovou“ strategii nastupující vlády?

Zdá se mi dobrý návrh Andreje Babiše, aby stará i nová vláda postupovaly společně a pravidla se ustálila. Také to pomůže konstruktivnímu řešení. Jedna věc je říkat, že je něco špatně, a něco jiného je zapojit se do řešení problémů. Je třeba od všech méně emotivních výkřiků a spíše se soustředit, aby o nemocné bylo super postaráno a včas dostali potřebnou péči. Lockdowny potřeba nejsou a ničemu nepomohou.

Kandidát TOP 09 na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek zneklidnil veřejnost tvrzením, že ne každý má mít přístup na špičková zdravotnická pracoviště a že čekat na neakutní vyšetření bez objednání šest hodin je v pořádku. Je pro připojišťování. Co na to vy jakožto organizátor zdravotnictví?

Připojištění je evergreen debat. Jenže, to musíme říci, co je standard a co je nadstandard. Pak se lze připojistit na nadstandard, popřípadě ho poskytnout automaticky těm, kdo hodně přispívají do systému. Určit nadstandard zkusili dva ministři a vždy pohořeli. Pokud to zkusí prof. Válek, budu mu držet palce, ale potřebuje 101 poslanců, kteří budou při něm stát. Připojištění ve stomatologii nefunguje. Každý se chce připojistit, až když potřebuje nové zuby. Covid zdravotnictví „pustil žilou“. Bude třeba vyžadovat od pacientů dodatečné platby, jako tomu bylo za minulé vlády pravice? Škody z covidu kompenzovala vláda vyšším transferem z daní. Větší částky asi odsaje Green Deal a inflace. A je otázka, zda se prostředky opět vezmou ze státního rozpočtu, nebo zda se omezí péče. Dodatečné platby nikdy neměly ambici dofinancovat systém. Vždy šlo o to regulovat spotřebu, aby se lidé zamysleli, zda to či ono opravdu potřebují. Přežilo to jen u léků a tam se opravdu spotřeba a mrhání brzdí doplatky. Významná je spoluúčast ve stomatologii, zhruba 50 procent. Pro lidi je to nejvíce citlivé, ale také se stomatologie nejvíce podobá vyspělému světu. Je to dilema, zda chceme péči kvalitní či levnou. Obojí najednou nejde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: red

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…