Převratná změna na pražském magistrátu. Exprimátor Kasl řekl více

31.07.2014 4:40

ROZHOVOR Na podzim – po komunálních volbách – dojde v Praze k totálnímu přepsání politické mapy, předpovídá exprimátor, architekt Jan Kasl, který dnes představuje kandidátku a volební program Demokratů Jana Kasla. „Poprvé za pětadvacet let bude na pražské radnici úplně jiná sestava, už nebude vládnout ODS se sociální demokracií. Otázka je, jaký výsledek udělá po čtyřech letech na radnici TOP 09, ale Praha je schwarzenberská, to už můžeme odhadnout,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý primátor Jan Kasl, který chce spolu s dalšími odborníky po několikaleté odmlce znovu promluvit do pražské politiky.

Převratná změna na pražském magistrátu. Exprimátor Kasl řekl více
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Co jste říkal tomu, že podnikatelka Martina Schopperová odstoupila po pár dnech, kdy byla představena jako lídryně kandidátky hnutí ANO do pražského zastupitelstva? Nejdřív jste skončil jako lídr vy, potom ANO dlouho hledalo vhodnou osobnost do čela kandidátky, a když ji konečně našlo, takhle to dopadlo. Nemůže dojít ještě k nějakému překvapení?

Může nastat cokoli. Já bych doporučoval, aby vytáhli předsedkyni pražské organizace ANO Radmilu Kleslovou, měla by být v čele kandidátky a jako předsedkyně by měla nést odpovědnost, když dokázala vytlačit všechny ostatní.

A co takový kiks v době, kdy se rozjíždí volební kampaň, vypovídá o situaci v hnutí ANO?

Je to doklad Babišovy personální politiky. A to trošku děsí. Obecnou situaci v hnutí ANO nemůžu komentovat, jen tu pražskou, kterou jsem trochu poznal. Myslím, že je škoda, že se nepovedlo to, co jsem Andreji Babišovi nabízel a co mohl udělat i někdo jiný po mně, postavit seriózní pražskou organizaci, která by samozřejmě musela použít zvenku experty, odborníky, kteří v hnutí nejsou, a snažila by se stmelit lidi zevnitř a zvenku. O to jsem se snažil, ale bylo mi v tom zabráněno. Tahat na poslední chvíli kandidáty jako králíky z klobouku, k tomu mít sestavu lidí, kteří jsou věrni paní Kleslové, to nedělá dobrý dojem. Ale nebudu kandidátku hodnotit, kromě pár jmen, která padla s paní Schopperovou, nikoho neznám.

Když teď zpětně vidíte, že mnozí lidé, které si Babiš do státní správy nebo koupených médií přivedl, protože zřejmě stejně jako vy uvěřili v jeho dobré úmysly, jmenujme třeba advokátku Hanu Marvanovou nebo novinářku Sabinu Slonkovou, už z různých důvodů odešli, nejste rád, že jste ukončili spolupráci ještě včas?

Určitě. Jsem rád, že se to stalo dřív než později. Jsem vysvobozen. Připadal bych si nejhůř, kdybych nějakým způsobem uspěl ve volbách s hnutím ANO a pak bych byl pražskou předsedkyní ANO Kleslovou odstřelen. Měl bych pocit, že jsem podvedl Pražany svým obličejem nebo lidmi kolem mne, případně svými slovy a volebním programem, a oni by tam pak šli dělat nějakou politiku s lidmi v pozadí. I když mnozí mi říkají, že je škoda, že jsme se měli domluvit, že jsem měl být diplomat a ustoupit, tak si myslím, že tohle řešení je správné.

Vy teprve rozjíždíte kampaň, takže mnozí Pražané možná ještě ani nezaregistrovali, že kandidujete samostatně pod značkou Demokraté Jana Kasla. Asi je načase, protože se ukazuje, že ti, kteří začali s kampaní dřív, jako hnutí Pro Prahu, se v předvolebních průzkumech objevují. S čím tedy teď přicházíte před Pražany?

Začneme kandidátkou, představíme volební program, spustíme nějakou odlehčenou letní kampaň a připravíme všechno na začátek září, kdy začne start ostré kampaně do voleb. Zpočátku to bude víc postavené zatím na mně, protože se některé věci ještě připravují, ale od prvního září už bude všech šedesát pět demokratů Jana Kasla prezentovat šedesát pět řešení.

Můžete dopředu prozradit nějaká další jména z vaší kandidátky?

Na kandidátce je například pan profesor Petr Moos jako odborník na dopravu, pan profesor Pavel Klener na zdravotnictví, je tam Jaroslava Vorlová, což je účetní, ekonomka, odbornice na daně a finanční systémy, Ariana Shameti, pedagožka, která má na starosti školství a která je známá i z uměleckého prostředí, starostka Prahy 20 Hana Moravcová, politik a ekonom Jiří Witzany, s kterým jsem zakládal Evropské demokraty a u něhož oceňujeme nejen odbornost, ale i lidský profil, protože on na pražské radnici čtyři roky vzdoroval druhému Bémovu období.

A jaké budou vaše priority?

Mezi priority z 65 řešení, která na počátku naší kampaně oznámíme, je dobrá, důvěryhodná správa, jde nám o obnovení důvěry Pražanů v systém řízení města. Je to reakce na to, že dnes Pražané nevěří ani dobrým záměrům radnice, s podezřením hledí na každou aktivitu, co to zase, proboha, bude. Druhé téma je bezpečná, čistá a zelená Praha, to je téma, které je spojeno s kvalitou života, a třetí je Smart Praha neboli chytrá Praha, chceme přinášet chytrá řešení pro kvalitní život Pražanů, jde o použití smart technologií, například telefonů, ale nejenom, různých chytrých postupů a přístupů, protože Praha nemůže dohnat ztrátu běžným tempem, ale může přeskočit jakousi etapu, a poučením se od těch nejvyspělejších měst Evropy může aspoň některé věci vyřešit rychle. Praha se zapojuje do aktivit smart měst a Petr Moos a Petr Štěpánek jsou reprezentanty těchto přístupů a jsou svou každodenní prací napojeni ve smart konceptech. Věřím, že je na tuto věc třeba vsadit, byť to je heslo, které Pražanům mnoho neřekne, ale umožní, aby hlavní město dohnalo ztrátu minulých deseti, dvanácti let.

Zatím jste se neobjevili v prvním orientačním průzkumu volebních preferencí, které zatím nejsou moc vypovídající, protože Pražané nevědí o všech, kdo budou kandidovat. Co říkáte těm prvním údajům, podle kterých by aktuálně vyhrála TOP 09 se ziskem 21 procent, druhým nejsilnějším uskupením by se stala se 14 procenty volební trojkoalice KDU-ČSL, STAN a zelených, následovaná ANO se ziskem 12 procent, ČSSD i ODS kolem 11 procent a komunisty se 7 procenty. Pětiprocentní hranici by ještě překročili Svobodní a Piráti?

My trochu soupeříme s celostátní politikou, kdy v Praze za TOP 09 kandiduje Karel Schwarzenberg, za ANO Andrej Babiš, kdežto za Demokraty Jana Kasla Jan Kasl a šedesát pět expertů, odborníků, kteří tu Prahu chtějí a umějí řídit. To je samozřejmě rozdíl.

Vidíte to jako handicap?

Vidím to jako realitu, je to tak, nijak nás to nesráží v našem nadšení. Ale prostě je pravda, že Andrej Babiš potáhne kampaň v Praze a je úplně jedno, kdo bude lídrem pražské kandidátky, bylo by to stejné s paní Schopperovou, jako to bude s pánem nebo paní x, ypsilon. Současný primátor Tomáš Hudeček pojede ve stínu fajfky Karla Schwarzenberga, ODS je postavena na exprimátorovi Bohuslavu Svobodovi, který předvedl, co předvedl. A sociální demokraté mají také svého pražského lídra. Ale ty dva velké subjekty jsou prezentovány především svými celostátními lídry.

Myslíte si, že výsledek komunálních voleb v Praze, který vždycky poznamenal i celostátní politiku, bude mít na ni i tentokrát vliv?

Myslím, že ne, letošní komunální volby jsou po roce od sněmovních, senátní volby jsou volby svého druhu, parlamentní volby budou až za tři roky, do těch je daleko, takže nemyslím, že výsledek v Praze by se odrazil v příštích volbách, ani se v něm neodrazí ty minulé sněmovní volby. Samozřejmě popularita ANO, která je postavena na protestu, odporu proti etablovaným stranám, se jistě bude projevovat. Ale jinak dojde k přepsání politické mapy v Praze úplně totálně. Poprvé za pětadvacet let bude na pražské radnici jiná sestava, už nebude vládnout ODS se sociální demokracií. Otázka je, jaký výsledek udělá po těch čtyřech letech na radnici TOP 09, Praha je schwarzenberská, to už můžeme odhadnout, ale že by to všechno mělo vliv na parlamentní politiku, si nemyslím.

ODS byla vždy velmi úspěšná v Praze, i když už v minulých komunálních volbách ji v hlavním městě porazila TOP 09. Letos se očekávají ještě slabší výsledky. Kdysi významná vládní pravicová strana se stále potýká s problémy. Jak vidíte její budoucnost, myslíte si, že se ji podaří rehabilitovat?

Určitě budu rád, když se každá strana zbaví svých stínů minulosti a rehabilituje se. Není třeba jim přát neúspěch, ale musí se představit s jinými kandidáty, jinou politikou, odstřižením se od minulých vazeb, které tam byly a které Pražané začali objevovat kolem roku 2009, kdy z populárního primátora Béma, pro mě nepochopitelně z voleb 2006 populárního, se najednou ukázalo, jak ty věci ve skutečnosti fungují. Řekněme si, že jestli chce ODS přijít s věrohodnými kandidáty, kteří budou dělat věrohodnou politiku, je to pro tohle město jen dobře.

Vy sám jste byl v minulosti v jedné politické straněODS, dalšíEvropské demokratyjste sám zakládal. Jak tedy vnímáte, že tradiční politické strany dnes ztrácejí podporu a důvěru voličů a začínají mít v politice stále větší vliv různá špatně čitelná a populistická hnutí?

Je to bohužel dopad fungování těch politických stran, které za pětadvacet let nedokázaly dospět do úrovně tradičních politických stran ve vyspělých evropských zemích, jako je CDU/CSU v Německu, nebo britských konzervativců. Tohle se tady bohužel nepovedlo, strany zklamaly totálně, protože se zapletly do všech možných korupčních sítí, a tím uvolnily prostor pro populistická hnutí typu Věci veřejné nebo protestní hnutí, jako je ANO, které je protestem proti tomu, jak to politici dělali doteď.

Je to podle vás lepší řešení pro budoucnost demokracie než zprofanované politické strany?

Je škoda, že strany, které nastartovaly po roce 1990, jak obnovená ČSSD, tak nově vzniklá ODS, nebo třeba oživená KDU-ČSL se nedokázaly stát standardními politickými stranami euroatlantického typu. Bohužel se nepovedly ani obrodné akce typu Unie svobody, které měly za cíl odstranit to špatné a rozvíjet to dobré. Samy politické strany vyklidily pole, nikdo je nezakazoval, nikdo je nepřestal volit jen proto, že by volil populistu, ony se chovaly tak, že odradily své voliče a příznivce. Dlouho je tolerovali, ale pak se obrátili k populistům, spasitelům, k  novodobým mesiášům. Musíme být trpěliví a věřit, že se to změní. Ale jiné alternativní modely než pluralitní demokracie bych neviděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…