Primář z Liberce: Rouška má svůj význam. Ale mít ji na sobě, když jsem sám, je nesmysl

14.04.2020 21:55

ROZHOVOR „Pandemie, která jednou přejde, ukazuje, že v krizi umíme v českém zdravotnictví mobilizovat síly; základem jsou totiž skvělí lidé. Čeká nás velká diskuse o financích do zdravotnictví a o jeho dlouhodobé efektivitě. Možná se uvolní pracovní síly z jiných oborů, určitě musíme více využít moderní technologie ke zvýšení efektivity systému poskytování zdravotní péče; nastavení větších systémových změn se většinou politici báli,“ vysvětluje předseda ČSSD v Libereckém kraji Jan Mečl, primář urologie liberecké nemocnice. „Pandemii v naší zemi zvládneme, otázkou je, za jak dlouho, kolik to naši zemi a celý svět bude stát,“ konstatuje.

Primář z Liberce: Rouška má svůj význam. Ale mít ji na sobě, když jsem sám, je nesmysl
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Jste předsedou liberecké krajské ČSSD. Vaše strana oproti minulosti nemá na růžích příliš ustláno, nicméně teď je částí veřejnosti pozitivně vnímáno jakési procitnutí vašeho předsedy Jana Hamáčka, vicepremiéra, ministra vnitra a nyní i šéfa krizového štábu, který, zdá se, v krizi „vyrostl“. Jak vnímáte jeho současnou činnost?

Honza Hamáček, ministr vnitra a šéf krizového štábu plní své úkoly tak, jak to od něj všichni očekáváme – profesionálně, zodpovědně, aktivně a srozumitelně.

Česko zavedlo od 13. března poměrně razantní opatření, jak se na ně jako lékař díváte?

Přístupy k pandemii se napříč zeměmi v některých aspektech liší, v České republice jsme zvolili velmi tvrdá opatření a čas ukáže, jak jsme byli úspěšní v boji s virovou nákazou, co se stalo s ekonomikou a s myšlením lidí. Na závěry je příliš brzo.



Jsou tací – i mezi místními komunálními politiky – kteří reptají proti některým omezením a řeší, kde mohou, či nemohou nosit roušku, či že jsou o víkendu někde zavřená parkoviště. Co si o tom myslíte?  

Rouška svůj význam při ochraně zdraví má. V České republice se stala navíc symbolem v boji s nákazou. Ale mít ji na sobě, když jsem sám, je nesmysl.

Zpočátku vám v liberecké nemocnici chyběly roušky, respirátory... Jak je tomu teď?

Liberecká nemocnice situaci zvládá velmi dobře.

Všichni teď s vypětím všech sil řeší koronavirovou pandemii. Nezpůsobuje to problémy na jiných odděleních, když jsou všechny zdravotnické síly nasměrovány na covid-19?

Problémy překonáme.



V září jste napsal text s názvem ČSSD nemůže mlčet k situaci ve zdravotnictví. V něm uvádíte: „Nedobrý stav českých nemocnic ukazuje na počínající rozklad dříve fungující sítě. Zdraví obyvatel je ohrožováno v důsledku nedostupnosti základní lékařské péče v některých oblastech země. Vážným problémem, o kterém je třeba mluvit, jsou prodlužující se čekací lhůty na vyšetření a zákroky. Pacienti s vážnými nemocemi, především s nádory, se tak nemusí dostat včas k účinné léčbě. Mnoho zdravotníků pracuje na pokraji svých sil a nemusí dlouho vydržet na nápravu stávajících poměrů.“ Docela ostrá slova. Myslíte, že po zážitku z pandemie se přístup ke zdravotnictví změní? 

Anketa

Zeman by si přál, aby vládní koalice ANO a ČSSD pokračovala i po volbách. Souhlasíte?

hlasovalo: 16307 lidí
Pandemie, která jednou přejde, ukazuje, že v krizi umíme v českém zdravotnictví mobilizovat síly; základem jsou totiž skvělí lidé. Čeká nás velká diskuse o financích do zdravotnictví a o jeho dlouhodobé efektivitě. Možná se uvolní pracovní síly z jiných oborů, určitě musíme více využít moderní technologie ke zvýšení efektivity systému poskytování zdravotní péče; nastavení větších systémových změn se většinou politici báli.

Jak mi však řekl primář z Bulovky a bývalý poslanec Jiří Koskuba, zdravotnictví je podceňováno všude na světě. Což je vidět i v této době, kdy nestíhají i ve vyspělejších zemích, než jsme my. A zároveň od některých lékařů slyším, že máme vyspělé zdravotnictví, a to dokonce vyspělejší, než v některých zemích na západ od nás. A že my tuto situaci zvládneme. Jak to tedy je?

Pandemii v naší zemi zvládneme, otázkou je, za jak dlouho, kolik to naši zemi a celý svět bude stát.

Bývalý šéf krajské záchranky Stanislav Mackovík upozornil na to, že špitály jely na zisk, vrcholoví manažeři nemocnic byli hodnoceni podle ekonomických výsledků, a tak neměli nic z toho, nechávat si na něco na skladě. Je tohle také, podle vás, problém? A bude to teď jiné?

Bez komentáře.

Asi ani vy jako lékař jste nic podobného jako je současná pandemie nezažil a netušil, že zažijete. Dovedete odhadnout, jak dlouho nás bude covid-19 trápit? A jste pro rozvolnění současných přísných opatření, případně kdy?

Nejsem odborník na epidemiologii, a tak se k této otázce nemohu vyjádřit.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…