Primátor Děčína: Problémy s nepřizpůsobivými měla vláda řešit radikálně

24.01.2012 20:22

ROZHOVOR Sociální demokrat František Pelant, jež stojí v čele Děčína, vyjmenoval ParlamentnímListům.cz úspěchy, kterých ve svém úřadě dosáhnul. K tomu doplnil postoje na plánované reformy Nečasovy vlády a dopady, které mohou mít jednotlivé kroky na region.

Primátor Děčína: Problémy s nepřizpůsobivými měla vláda řešit radikálně
Foto: oficiální stránky města
Popisek: František Pelant, primátor Děčína

Pane primátore, na co jste za loňský rok nejvíce hrdý?

Velice mě těší, že se podařilo začlenit mezi projekty Integrovaného plánu rozvoje města projekt na rekonstrukci Domova pro seniory na Kamenické ulici. Důležitým krokem pro řešení dlouhodobého nedostatku míst v mateřských školách bylo navýšení kapacity Mateřské školy Klostermannova. Děčín v loňském roce získal prestižní ocenění Národní cenu kvality ČR. Přestěhovali jsme klientky Domova pro osoby se zdravotním postižením z nevyhovujících prostor ve Žlebu, do prostor nových v Děčíně III. a začali jsme s jejich začleňováním do běžného života. Dokončujeme opravu zámku, který by měl být z větší části v letošním roce dokončen. Ministerstvo vnitra podpořilo naše projekty prevence kriminality a mnoho dalších drobných věcí, které zkvalitňují život obyvatelům našeho města.

Co Děčín a Vás osobně trápí?

Stále není vyřešen dálniční přivaděč, který je pro město důležitý. Neméně důležitá je splavnost řeky Labe, tedy vybudování jezů. Bez dobré infrastruktury není jednoduché získat investory, kteří by zde podnikali. Rádi bychom zlepšili stav chodníků a komunikací, v některých okrajových částech města chybí kanalizace, silnice a osvětlení. To jsou investice, na které město nemá zatím finanční prostředky.

Jaký další rozvoj města zvažujete?

Vzhledem k tomu, že jsme jedním z regionů s nejvyšším počtem nezaměstnaných, je pro obyvatele našeho města důležitý dostatek pracovních příležitostí. Pokud dokážeme přilákat investory, bude se ve městě lépe žít. Neméně důležitá je samozřejmě nabídka volnočasových aktivit. Nabídka kvalitního využití volného času, tedy moderní sportoviště, kulturní zařízení, parky, hřiště a dostatek zeleně, aby se občanům dobře a volně dýchalo. Zapomenout bychom neměli ani na vzdělání, tedy podpora a rozvoj středních škol a fakult Českého vysokého učení technického.

Jak se díváte s odstupem času na situaci na Šluknovsku? Domníváte se, že by se nepokoje mohly opakovat?

Ano, mohly. Nepokoje na Šluknovsku jsou jistě zdviženým prstem pro celou republiku. Situace by se mohla opakovat, protože vláda nepřistoupila k radikálnímu řešení problému. Sociální problémy, které se zde tak vyostřily, mohou postihnout i další města. Proto je důležité věnovat se prevenci kriminality, sociální oblasti a komunikaci mezi různými skupinami obyvatel co nejvíce. Myslím si, že by vláda tuto situaci podceňovat rozhodně neměla, aby se některé skupiny obyvatel nepřipojili k radikálům.

Pokud bychom hovořili o reformách, jež vláda připravuje, domníváte se, že budou pro naši ekonomiku přínosné?

V současné době jsou připravovány reformy téměř ve všech odvětvích (reforma školství, sociální a důchodová, zdravotní, daňová apod.) a nelze jednoznačně vyčíslit přínos  pro ekonomiku města. Uvedené reformy se mohou dotknout města přímo, zejména však nepřímo. (Například zákon o školství, kdy počty žáků ve třídách musí dosáhnout 24 dětí, jinak)  Co se měst nejvíce dotkne je změna zákona o rozpočtovém určení daní.

Jak konkrétně se dotknou Děčína?

V rozpočtu města se mohou negativně promítnout změny DPH. Dopad může mít i řada novel zákona regulace hazardu, které však v současné době nelze jednoznačně odhadnou.

Mohou mít některé kroky Nečasovy vlády dopad na nezaměstnanost ve Vašem regionu? 

Pokud nepodpoří Nečasova vláda dálniční přivaděč a jezy na Labi, zaměstnanost se nezvýší. Pro potencionální investory je důležitá dopravní obslužnost.

Jak se díváte na novelu zákona o ovzduší ministra Chalupy, který navrhuje postih těch, kdo topí v domácnosti nedovolenými palivy, především odpadem?

Takový zákon je jistě důležitý, ale není jednoduché ho aplikovat. Například pro naše město je prakticky nemožné zavedení nízkoemisních zón. Je otázkou jak bude probíhat kontrola a následné uplatňování postihů při spalování například odpadů v domácnostech. Někteří obyvatelé spalují to co mají, protože se jim nedostává finančních prostředků.

Působil jste i jako děčínský, policejní ředitel. Co říkáte na „boj“ ministra vnitra a policejního ředitele?

Jsou to dvě osoby, které by měly vystupovat ve stejném duchu. Měly by mít stejné názory na práci policie. Není dobré, že se tito pánové nemohou dohodnout. Nepřispívá to na klidu občanů a důvěře v policii.

A poslední otázka: jak trávíte svůj volný čas?

Ve svém volném čase hraji tenis, je to sport, ve kterém si vyčistím hlavu od každodenních starostí. Po jednáních rady nebo zastupitelstva rád zajdu se svými kolegy a přáteli na tatarák do restaurace Retro, mají tam opravdu výborný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…