Primátor Děčína a bývalý kriminalista: Doufám, že policie začne konat i jinde

19.06.2012 6:12

ROZHOVOR Předpokládám, že se policie bude zajímat i o další kauzy. Jak vidíme, nově je otevřen sporný obchod letounů CASA, říká pro ParlamentníListy.cz primátor František Pelant z ČSSD.

Primátor Děčína a bývalý kriminalista: Doufám, že policie začne konat i jinde
Foto: oficiální stránky města
Popisek: František Pelant, primátor Děčína

Pane primátore, jak se díváte na zatčení Ratha a jak vnímáte jeho vystoupení v Poslanecké sněmovně?

Vzhledem k mému původnímu povolání (mj. velitel okresní kriminální služby, pozn. red.) zastávám ten názor, že pokud se někdo dopustí trestného činu, má být souzen a podle zákona také odsouzen. Věc je v rukou policie a věřím, že vše řádně prošetří.  Nechci se vyjadřovat k projevu pana Ratha, každý si na jeho slova musí udělat svůj vlastní názor. Předpokládám, že se policie bude zajímat i o další kauzy. Jak vidíme, nově je otevřen sporný obchod letounů CASA.

David Rath byl mimo jiné zatčen za předražené zakázky, které byly financované z fondů EU. Českou republiku čekají tento měsíc kontroly auditorů Evropské komise. Budou se zabývat rozdělováním dotací z evropských fondů, konkrétně z operačních programů Severozápad, Životní prostředí a Doprava. Jak podle Vás audity dopadnou? A objevují se též informace o manipulování s audity čerpání peněz z evropských fondů. Co na tento chaoz říkáte? A jaká je Vaše úspěšnost v čerpání dotací?

Město Děčín čerpá velké finanční prostředky z evropských fondů v rámci projektu IPRM. Některé máme již dokončené a čekáme na poslední proplacení. Další jsou těsně před dokončením. Jeden projekt je na úplném začátku. Doufám tedy, že situace kolem evropských dotací se co nejdříve vyřeší, tak aby financování mohlo pokračovat. V opačném případě to pro město znamená velké komplikace.

Policie na Vaši žádost na konci května prověřovala kvůli možnému pletichaření zakázku na výměnu osvětlení Tyršova mostu. Nic sice nenašla, ale Vy jste se preventivně rozhodl pozměnit systém přijímání nabídek. Jakou reakci Vaše rozhodnutí vyvolalo? A budete v souvislosti s veřejnými zakázkami přijímat v Děčíně i nějaká další opatření?

Během našeho působení na radnici jsme provedli již několik změn v systému veřejných zakázek a troufám si říct, že jsme opravdu maximálně eliminovali možnost zvýhodňování firem. A výběrová řízení se tak stala opravdu transparentní.

Jaký je Váš názor na novelu zákona o rozpočtovém určení daní? Jakou konečnou verzi byste preferoval Vy osobně?

Plně se ztotožňuji s prohlášením Svazu měst a obcí, které upozorňuje, že některé obce by touto novelou přišly o podstatnou část zdrojů a peníze by jim tedy měly být hrazeny ze státního rozpočtu.

Na začátku roku jste se pro naše stánky vyjádřil, že se obáváte opakování situace na Šluknovsku, která by mohla tentokrát postihnout i další města.  Minulý týden Poslanecká sněmovna s konečnou platností schválila návrh Ivany Řápkové na zavedení nové sankce za některé vážné a úmyslně páchané přestupky, kdy pachatelé takových přestupků budou moci být v budoucnu trestáni až tříměsíčním zákazem pobytu v místě, kde se protiprávního jednání opakovaně dopouštějí. Domníváte se, že sankce bude mít svůj efekt? V červnu má také PS znovu projednávat Ústecký balíček. Jakou šanci dáváte schválení balíčku? A máte z vlastní zkušenosti nějaké návrhy, které byste chtěl v této problematice prosadit?

Jak víme, poslanci se opět nedostali k projednání Ústeckého balíčku, přestože byl do programu zařazen. Vzhledem k tomu, že tento balíček je zaměřen na řešení problémů souvisejících se životem v sociálně vyloučených lokalitách a získal podporu starostů a krajských zastupitelů napříč politickým spektrem, mne velice mrzí, že opět nedošlo k jeho projednání.

Za jeden z problémů Děčína považujete také chybějící dálniční přivaděč. Dokončení Stavba Dálnice D8 vypadá v současné době nadějně. Domníváte, se, že i ve Vašem případě se situace začne řešit? Máte nějaký plán rozvoje na infrastruktury?

Pro Děčín je dálniční přivaděč opravdu zásadní. Bez něj je totiž nesmírně obtížné získat nové investory. Pevně věřím, že dostavba dálnice D8 a výstavba přivaděče do Děčína nám pomůže v rozvoji infrastruktury a tedy zvýšení počtu pracovních míst. Proto město vynakládá nemalé úsilí, aby stát zařadil tuto stavbu do svého programu.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz  jste také zmínil důležitost stavby jezů. Ministerstvo životního prostředí však na konci května znovu vrátilo Ředitelství vodních cest dokumentaci EIA k tomuto projektu, a tudíž stavbu nelze zahájit. S jakým odůvodněním Vám dokumentaci vrátilo? Šéf Ředitelství vodních cest Jan Skalický označuje krok ministerstva za účelový a zvažuje napadení způsobilosti autora posudku. Ředitelství navíc připravuje i další právní kroky. Jak se k tomu stavíte Vy?

Stavba jezu je další z cest jak zlepšit zaměstnanost ve městě. Původně významná oblast lodní dopravy v našem městě silně upadla. Splavnost řeky je čím dál kratší. Přitom by jez  přinesl výnos v řádu miliard korun, zprovoznil by Labe díky zvýšení hladiny a umožnil by další rozvoj vodní dopravy, která je ekonomicky nejvýhodnější. Nemohu opomenout další pozitiva jako je větší možnost rekreace a sportu, rozvoj loděnic a v neposlední řadě zdroj energie.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…