Primátorka Pardubic: Audity zde budou pokračovat

31.01.2012 17:32

ROZHOVOR Primátorka Štěpánka Fraňková (SNK-ED) ParlamentnímListům.cz popsala nejen jednání s žokejem Josefem Váňou, ale také plány, které má jak s místními úředníky, tak Pardubicemi jako takovými.

Primátorka Pardubic: Audity zde budou pokračovat
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Paní primátorko, nájemce Ideonu Petr Vašíček Vás a Vašeho náměstka obvinil z toho, že jste si řekli o úplatek. Nyní krajský soud rozhodl, že se Vám musí omluvit. Již tak učinil? Jak na celou kauzu nahlížíte?

Rozsudek soudu v této věci zatím není pravomocný, pan Vašíček se proti němu může odvolat. Já chci nicméně věřit, že i každé případné další stanovisko soudu bude podobného charakteru. Takovýto rozsudek totiž vnímám jako potvrzení toho, že etika a morálka v naší společnosti ještě něco znamenají. Že není možné někoho veřejně očerňovat, aniž by byl autor takovýchto výroků potrestán. (více o celé věci ZDE)

Vnitřní audit pardubického magistrátu zjistil závažné nedostatky v práci všech obvodů. Jak nyní budete postupovat?

Audit na jednotlivých úřadech pardubických městských obvodů proběhl pouze v oblasti vydávání povolení ke kácení stromů. Byly skutečně shledány větší či menší nedostatky v práci tamních úředníků. Nyní je v kompetenci starostů a tajemníků „malých radnic“, aby učinili kroky k nápravě chyb. Kontrola ale odhalila i nedostatečnou dlouhodobější spolupráci a koordinaci činností mezi odborem životního prostředí a městskými obvody a tajemník magistrátu z tohoto zjištění již vyvodil vůči OŽP důsledky v pracovně-právní rovině. Audit, o němž hovoříme, je první v řadě, v průběhu roku budou provedeny další, jak na odborech magistrátu, tak na městských obvodech.

Třída Míru v Pardubicích je věčným evergreenem – bude pěší zónou, nebo nikoliv?

Zastupitelé si na lednové jednání vyžádali doplňující informace a po jejich posouzení rozhodli, že třída Míru bude zrekonstruována tak, aby byla opět chloubou města a byla na ní zachována MHD byť v omezeném rozsahu. Toto rozhodnutí řeší léta diskutovaný problém nevzhlednosti hlavní pardubické ulice a zároveň umožní podnikatelům v této lokalitě přesunout část aktivit „na ulici“. Pokud opravená třída Míru ožije a bude mít ambice proměnit se v klasickou pěší zónu, nebude problém to změnit. Zjednodušeně řečeno, půjde pouze o odklonění dopravy.

Probíhají nějaká další jednání s žokejem Josefem Váňou, který chtěl převzít Dostihový spolek?

Poslední nabídka pana Váni nesměřuje k převzetí Dostihového spolku, ale k provozování dostihového závodiště. V této nabídce pan Váňa s Dostihovým spolkem nepočítá. Nicméně jednání s Josefem Váňou pokračují a hledáme cesty k možné spolupráci mezi městem, závodištěm a společností pana Váni.

Ohlédnete-li se zpátky, co největšího se Vám v loňském roce podařilo prosadit?

Já za největší úspěch loňského roku a této radniční koalice považuji schválení nové směrnice k zadávání veřejných zakázek a její implementování do městských akciových společností. Městu jsme díky ní ušetřili mnoho peněz a mohli se pustit i do investičních akcí, se kterými jsme na počátku roku kvůli nedostatku peněz vůbec nepočítali. Z hlediska života ve městě je pro mě úspěchem „resuscitace“ příprav na rekonstrukci třídy Míru, o jejíž nutnosti se léta ví, ale léta byla kvůli nedostatku peněz odkládána. I když opravdovým úspěchem bude až dokončení rekonstrukce, nebo alespoň její zahájení, bez loňské přípravy by to nešlo.  

Jistě jste již slyšela o serveru Parlamentní Listy.cz? Co říkáte na jeho služby?

Parlamentním listům jsem už v minulosti několikrát odpovídala na dotazy týkající se dění v Pardubicích a tak jsem samozřejmě i „nahlédla“. Považuji je za rychle se rozvíjející médium, které se velmi snaží využít všech internetových komunikačních prostředků, jež současnost nabízí, ať už jde o blog, chaty nebo sociální sítě. Podle mě má potenciál najít příznivce především mezi mladými lidmi, kteří se zajímají o politiku a veřejnou správu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…