Přímo z Itálie: Lidé sundávají vlajky EU. Dobře vědí, kdo jim pomohl a kdo se otočil zády, říká aktivistka od Salviniho

10.04.2020 10:15

ROZHOVOR Italové dobře vědí, kdo přišel na pomoc, a kdo se otočil zády. Tvrdí to členka a aktivistka strany Liga Monika Pilloni, která v Itálii žije. Podle ní soukromé osoby v Itálii odstranily vlajky Evropské unie a někteří starostové vlajku namotali na tyč a zavázali, aby nevlála. Stále také pokračuje rozvoz obětí nového koronaviru na místa, kde je možné je kapacitně spálit. Jak vypadá situace přímo na místě? Jak si Italové pomáhají a jak jsou spokojení s vládou v době krize? Tamní dění popsala v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Přímo z Itálie: Lidé sundávají vlajky EU. Dobře vědí, kdo jim pomohl a kdo se otočil zády, říká aktivistka od Salviniho
Foto: Repro Youtube
Popisek: Pandemie koronaviru v Itálii

K Itálii, a nejen k ní, se nyní upírají oči z celého světa. Naposledy jste v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mluvila o tom, jak děsí a dojímá pohled na armádní vozidla odvážející mrtvá těla z míst, kde je kapacitně už nezvládnou spálit. To bylo před dvěma týdny. Jezdí vozidla stále?

Ano, ten rozvoz neustále trvá. Bylo řečeno, že smrtnost v nejvíce zasažené oblasti Bergamo, odkud se rakve odvážejí, je několikrát vyšší než ve stejném období minulých let. Dotazovaní lékaři včetně starosty města Bergamo veřejně prohlásili, že v souvislosti s nákazou umírá více lidí, než je evidováno ve statistice, protože mnozí zemřou doma dříve, než přijede sanitka a nemají tudíž provedeny testy, dle kterých se tabulky tvoří.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí

Jakou změnu, pokud nějakou, jste za poslední dva týdny zaznamenala? Ohledně zdravotnictví, nálady lidí… jak situace pokračuje?

Panují obavy o práci, o peníze, o finanční pomoc. Lidi trápí ta mnohočetná úmrtí v domovech pro důchodce. To, že nemohou svým příbuzným uspořádat důstojnou rozlučku, je pro pozůstalé velkou psychickou zátěží. Takže převládá neklidná nálada, ale na druhou stranu se objevila nevídaná solidarita.

Upozornila jste na to, že mnoho lidí umírá doma, aniž by jim byl proveden test na covid-19, protože nemocnice jsou přeplněné. O jak horší může číslo nakažených a zemřelých ve skutečnosti být?

V tuto chvíli se nacházíme stále na vrcholu pomyslného grafu, i když pozorujeme, že se již třetí den za sebou snižuje počet osob na jednotkách intenzivní péče. Počítá se s tím, že čísla nebudou znatelně klesat dříve než v druhé polovině dubna. Závisí to především na ukázněnosti obyvatel, ale dle nynější prognózy smrtnost významně klesne ke konci května.

A mluví o rozdílnostech v číslech italská vláda? Jakým způsobem se jí daří komunikovat s veřejností? A je, podle vás, ve svých sděleních upřímná?

Co se týče čísel, tak dohady se v tisku objevily, ale na druhou stranu chápeme, že každodenní výsledky, které komunikuje cestou tiskové konference šéf Civilní ochrany, jsou na bázi počtu provedených testů a jejich výsledků. Stávající situace je bohužel horší než tabulka ukazuje, protože u asymptomatických osob se nedozvíme o jejich nákaze. A jak již bylo řečeno, mnoho lidí zemře na příznaky ještě doma a před provedením testu.

Anketa

Tomio Okamura volá po referendu o vystoupení z EU. Jak byste v tomto referendu hlasovali?

hlasovalo: 28392 lidí

Je jasné, že Itálie přichází o zdravotníky, kteří se nakazili. Někteří bohužel zemřeli. Daří se Itálii řešit problém s přetíženým zdravotnictvím?

Bylo vytvořeno několik zdravotnických zařízení pouze pro pacienty s nemocí covid-19, jako například ve veletržních budovách v Miláně Rho nebo polní nemocnice v Bergamu, která významně pomáhá s pacienty v nekritičtější oblasti. Do práce ve zdravotnictví se vrátila část personálu v důchodu. Dále se ihned začlenili ti, kteří v tomto čase měli zkoušky a samozřejmě i zahraniční lékaři včetně zkušených dobrovolníků. Dle dostupných informací do této chvíle v Itálii zemřelo v souvislosti s tímto koronavirem 94 lékařů, 26 zdravotníků, 6 lékárníků a 12.681 osob zdravotnického personálu se nakazilo.

Co říkáte na pomoc z Kuby a z Ruska, která v Itálii pomáhá včetně lékařských týmů a expertů na epidemie? Vnímají Italové, kdo jim pomáhá?

V Itálii byla zahraniční pomoc přijata velice kladně a lidé moc dobře vědí, kdo přišel na pomoc, a kdo se otočil zády. Kubánci působí v nemocnici ve městě Crema, Rusové v Bergamu a Albánci jsou rozděleni mezi Bergamem a městem Brescia. Mimo lékařů je v oblasti Bergamo v akci italsko-ruská task force, která čítá celkem 150 specializovaných vojáků, kteří sanifikují domovy důchodců, kterých je celkem 64. Během jednoho týdne dokázali vydezinfikovat 33 objektů.

Jak Italové vnímají reakce Evropské unie na nákazu? Prý se po sociálních sítích šíří výzvy k pálení vlajky Evropské unie.

Italové pociťují zklamání z Evropské unie. Mezi lidmi se ještě více zvýšila nedůvěra v tuto instituci. Z Evropské unie nepřichází konkrétní pomoc. Německo, Holandsko a další severské státy se brání návrhu Itálie, Španělska, Francie... o zavedení korona-bondů, čili korona-dluhopisů. Mluvilo se také o eurobondech a o fondu solidarity. Většina politických stran v Itálii odmítá zavedení takzvaného Evropského stabilizačního mechanismu, který by měl za následek další drastická opatření.

Co se týče vlajek, tak k pálení vyzvalo na sociálních sítích jen několik soukromých osob, ale většinou soukromé osoby vlajky Evropské unie sundávaly. Někteří politici, speciálně ve funkci starosty, tuto vlajku na tyči namotali a zavázali, aby nevlála.

Minule jste řekla, že italská vláda selhala a její neschopnost je zřejmá. Spočítají jí to Italové v dalších volbách? Jak Italové nyní o čelných představitelích mluví? Jak reagují?

Názory jsou různorodé, mezi lidmi se mísí vztek s beznadějí. Na začátku roku jsme se všichni těšili na krajské volby, v nichž jsme viděli jistou naději. Bohužel se musely přeložit na podzim. V tento moment Italové spíše řeší existenční a zdravotní problémy. Velká část lidí sleduje tuto nerozhodnou vládu s nedůvěrou.

Kromě toho se krizová situace mísí s problémy s migranty. Pohybují se volně mimo nařízené místo karantény, jeden nakažený utekl z nemocnice… „Místo aby se italská ministryně Lamorgese postavila razantně k tomuto problému, tak ho akorát distribuuje napříč Itálií. 120 migrantů, kteří přijeli před několika dny na ostrov Lampedusa, bylo odvezeno na pevninu do hotelu v Porto Empedocle, kde měli být v karanténě, ale místo toho se toulají venku, jak se jim zachce, a dokonce se tam fotí jako turisté,“ řekla jste minule. Domníváte se, že to v uvozovkách politicky prospěje Matteu Salvinimu, který je znám protimigrační politikou? I třeba v souvislosti s děním kolem Evropské unie? Jinak řečeno, jak moc současná situace přidá body hnutí Liga, jehož jste dobrovolnicí?

V současné době Salviniho Liga neúnavně pracuje na konkrétních řešeních této krize, hlavně na zajištění životně důležitých prostředků pro občany, na zvýhodnění podmínek okolo daní a na dalších opatřeních. Samozřejmě i tato situace okolo migrantů nezůstává bez odezvy.

Anketa

Václav Klaus ml. navrhl, abychom EU hned vypověděli Lisabonskou smlouvu. Souhlasíte?

98%
2%
hlasovalo: 25891 lidí

A aby toho nebylo málo, tak se zase rozjíždí „migrační expres“. Loď Alan Kurdi německé neziskovky Sea-Eye naložila u Lybie 150 migrantů. O první várku 68 migrantů se přetahovala s Libyjci, kteří vystřelili do vzduchu. U druhé várky 82 migrantů se neziskovkáři vztekali, že jim v plné pandemii nechce italská nákladní loď Asso Ventinove pomáhat s nakládkou. Momentálně se nachází přibližně patnáct kilometrů od italského ostrova Linosa. Německá vláda neudělala nic, aby neziskovku zastavila, a ani Španělsko, kde tato loď delší dobu kotvila. Šéf Sea-Eye před vyplutím těmto státům včetně Itálie oznámil, že se vrací do Středomoří. Itálie Němcům napsala, že se mají o jejich neziskovku postarat sami, že do Itálie nesmí. Tak se teprve uvidí, jak to dopadne...

Už přes čtyři týdny se mohou Italové pohybovat po ulicích pouze s formulářem s údaji a důvodem vycházení ven. Povoleny jsou nákupy, návštěvy lékáren a lékaře. Jak to Italové dodržují? Jak zodpovědní jsou třeba ve srovnání s Čechy?

Tak jako všude, je většina lidí zodpovědná, ale vždy se najdou jedinci, kteří dělají problémy. Ministerstvo vnitra zveřejnilo, že v období od 11. března do 4. dubna 2020 bylo zaregistrováno 176 tisíc osob s přestupky vůči nařízení. Bylo zkontrolováno 4.859.687 osob, a 2.127.419 firem a obchodů.

Pak jsou zde také lidé, kteří se snaží těžit z pomoci pro potřebné. Jako příklad uvedu svědectví starosty Valenteho z obce Gravina in Puglia, kraj Apulie v jihovýchodní Itálii. Dozvěděl se, že stravenky, které město vydalo pro potřebné, jsou místo nákupu potravin prodávány. Například stravenka v hodnotě 100 eur se nabízela za 70 eur! Starosta natočil video, kde o tom mluvil a hrozivě gestikuloval. Řekl, že ty stravenky změní na nominální a budou se muset používat spolu s občanským průkazem. Nakonec zařval, že když na někoho přijde, tak že ho pošle do vězení!

Máte informace o tom, že by se pravidla měla ještě nějak měnit, zpřísňovat?

K povinnosti nosit do obchodů roušku přibyla povinnost nosit také rukavice. U vchodu je kontrola, kterou zajišťují všechny složky policie, nebo soukromé agentury poskytující ochranné služby. Stále platí minulá opatření, takže se nesmí tvořit skupinky, ve vozech mohou jezdit pouze dvě osoby, ta druhá musí sedět vzadu, pes se venčí do dvou set metrů od příbytku. S jarním počasím se rozhodlo, že se může pracovat na vlastní zahradě v blízkosti domu bez toho, aby se tam tvořily hloučky. Nesmí se jezdit na chatu.

Finanční a hospodářská krize přicházejí ruku v ruce s nákazou. Itálie už tak řešila finanční obtíže, navíc už nemá vlastní měnu – liru, kterou by mohla oslabit a lépe se tak s krizí vyrovnat. Měnu euro takto ovlivnit nemůže. Myslíte, že se změní něco v přístupu ke společné měně euro?

Co se týče postoje k euru, tam se přístup vlády nezmění, i když mnoho občanů cítí nostalgii po liře a rádo by uvítalo vlastní měnu. V nedávném průzkumu vyšlo, že pouze třicet procent Italů důvěřuje Evropské unii.

Jak si zajišťujete jídlo a základní potřeby? Nakolik se nákazy obáváte vy sama?

Co se týče nakupování, v mém případě se toho moc nezměnilo. Již deset let chodím na nákup jednou týdně, a to je také má jediná vycházka. Doma jsem vždy měla nějakou zásobu potravin, takže jsem se nemusela nervovat. Průběžně jsem i bez pandemie ke každému nákupu přidávala jednu či dvě věci do spíže, a tak jsem nemusela shánět finanční prostředky na mimořádný nákup. Předpokládala jsem, že každý ví, že virus bez lidského těla uhyne a tak se o to jednoduše postaráme tím, že nebudeme courat venku, protože se tím období jen prodlužuje, a pak nastávají další problémy s tím spojené.

Platí v Itálii povinnost zakrývat si nos a ústa?

Celoplošně to neplatí, i když většina lidí roušku používá. Povinnost zakrývání mají v krajích Lombardia a Emilia Romagna, kde je výskyt nákazy nejvyšší.

V Čechách se s nákazou zvedla i vlna solidarity, nákupy pro seniory, vaření pro lidi v první linii, nejen ženy šijí tisíce roušek, vysoké školy vyvíjejí respirátory... je toho spousta. Už jste solidaritu zmínila i v Itálii. Jak jsou na tom Italové? A zbývá jim na něco podobného energie?

V Itálii někdo začal šít roušky asi před deseti dny, ale zřejmě ne v tak velké míře jako v Česku. Vedení města zajišťuje lidem v nouzi přes dobrovolníky Civilní ochrany rozvoz potravin, angažují se i další dobrovolné složky. Některé restaurace vaří jídlo pro potřebné a pro personál v nemocnicích. Aktivita solidarity a vývoj respirátorů funguje podobně jako v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…