Přivítal jsem, že se doly staly součástí státu, říká v souvislosti s bezpečností práce bývalý vicehejtman kraje, kde umřeli horníci

21.12.2018 14:15

ROZHOVOR „Předpokládám, že se vládní představitelé budou starat o to, aby došlo k okamžité pomoci a kompenzaci rodinám, a to jak na české, tak na polské straně,“ říká ke čtvrteční tragédii v Dole ČSM na Karvinsku bývalý vicehejtman Moravskoslezského kraje, zastupitel Josef Babka, který vyjadřuje upřímnou soustrast všem pozůstalým. „Pokud bude potřeba ve vztahu k rodinám pozůstalých a zraněných cokoli udělat, věřím, že pan hejtman to projedná v radě kraje a pomoc rádi podpoříme,“ dodal.

Přivítal jsem, že se doly staly součástí státu, říká v souvislosti s bezpečností práce bývalý vicehejtman kraje, kde umřeli horníci
Foto: archiv kandidáta
Popisek: JUDr. Josef Babka. 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, zastupitel města Ostravy

Při čtvrtečním neštěstí v dole ČSM na Karvinsku zemřelo třináct horníků. Mohu požádat o vaše vyjádření…

Je to neštěstí, chci vyjádřit upřímnou soustrast všem pozůstalým a přát brzké uzdravení všem, kdo jsou postiženi úrazem. Důlní neštěstí jsou bohužel součástí historie hornictví u nás na ostravsko-karvinském revíru. Je to největší důlní neštěstí od roku 1990, kdy zahynulo 30 havířů na Dole 1. máj na Barboře. Je to daň za velmi tvrdou obětavou práci horníků.  

Na místě důlního neštěstí se teď budují ochranné hráze, které mají zamezit požáru. Máte k tomu nějaké bližší informace? 

Zatím to, co je veřejně známo. Tyto záležitosti se řeší velmi těžko, zejména v důlních podmínkách osmi set metrů pod zemí.

Důvod teprve budou zjišťovat specialisté, přesto, jak k takové tragédii mohlo vůbec dojít?

Pokud by se jednalo o nečekaný výron metanu, pak se s tím dá dost těžko něco dělat. Z hlediska iniciátorů tohoto výbuchu, jestli to byl elektrický výboj nebo lidské selhání, to budou samozřejmě šetřit odborníci. Jsou čidla na signalizaci, je otázka, zda fungovala správně a byla funkční.

Jistě jste otázku pracovních podmínek horníků často řešil nejen jako vicehejtman. Jak je to se zajištěním bezpečnosti práce?

Bezpečnost práce na dolech by měla být v popředí veškeré činnosti. Já jsem velmi přivítal, že se doly staly součástí státu. Předcházející uspořádání jako soukromé firmy... Nechci říct, že by tam v předcházejícím období byly porušovány předpisy, ale mám pocit, že pod státním vedením by měl být dohled daleko větší. Samozřejmě báňský úřad jako takový kontroluje veškerá pracoviště, ať jsou soukromá nebo státní.

Na místě už je polský premiér, přijel i český premiér. Co by teď měli udělat? Jak by měl stát pomoct?

Předpokládám, že se vládní představitelé budou starat o to, aby došlo k okamžité pomoci a kompenzaci rodinám postižených včetně těch, kteří jsou zranění, a to jak na české, tak na polské straně. Náš premiér jede na náš státní podnik.

Jak by měl teď reagovat kraj?

Jsem informován, že na místě bude s premiérem i hejtman Moravskoslezského kraje. Kraj nemá nástroje, ale pokud bude potřeba ve vztahu k rodinám pozůstalých a zraněných cokoli udělat, věřím, že pan hejtman to projedná v radě kraje a pomoc rádi podpoříme.  

Co byste doporučoval přímo vy?

Je evidentní, že těla nebudou vytažena na povrch v nejbližší době. K tomu dojde později. To je samozřejmě psychicky náročný stav pro rodiny. Je potřeba využít nástroje k poskytnutí psychologické, zdravotní, finanční pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…