Profesor Pirk: Jenom kecy, pane Babiši. Putinovi se nedivím, i když...

29.04.2014 4:38

ROZHOVOR Přední český kardiochirurg profesor Jan Pirk považuje řeči o tom, že zdravotnictví je černá díra, za plané kecy. To podle něj může říci každý. Vyzývá politiky, aby řekli konkrétně, kudy peníze ve zdravotnictví utíkají. „Proč někdo neřekne konkrétně, že nemocnic je moc? Proč někdo neřekne, že transplantačních center je moc?“ prohlásil uznávaný operatér. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, proč ho děsí Rusko a v čem se naopak ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nediví.

Profesor Pirk: Jenom kecy, pane Babiši. Putinovi se nedivím, i když...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Pirk

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Jak hodnotíte kabinet Bohuslava Sobotky po sto dnech vládnutí?

Je to do jisté míry tak, jak jsem předpokládal: Že se uvnitř vládní koalice dohadují mezi sebou, jestli udělají něco tak či onak. Ale víc si to netroufám hodnotit. Abych pravdu řekl, nemám čas ani zájem sledovat politiku.

Ani věci kolem resortu zdravotnictví? Nezajímalo vás přetahování mezi ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem o peníze za zrušené zdravotnické poplatky v nemocnicích, dokud se nepřestane v resortu plýtvat?

Takové ty kecy, s odpuštěním, že zdravotnictví je černá díra, to by mohl říci každý. Ale má nějaký politik odvahu říci, v čem ta černá díra spočívá a něco s tím udělat? To nemá nikdo. Proč někdo neřekne konkrétně, že nemocnic je moc? Proč někdo neřekne, že transplantačních center je moc? Vyslovovat takové neadresné řeči je strašně jednoduché. Ať tedy udělají něco konkrétního. Třeba výroky, že se krade při výběrovém řízení, vedou jenom k tomu, že se nemohou koupit pořádné přístroje. Ale aby někdo řekl: Zrušte tuto nemocnici nebo předělejte tuto nemocnici na doléčovací sociální lůžka, to si nikdo netroufne. Takže jsou to všechno jenom kecy.

Hodně se kritizoval systém elektronických zdravotnických knížek IZIP. Nakonec ztroskotal na odporu lékařů a jejich neochotě pořídit si počítač. Ale neplýtvá se penězi právě proto, že neexistuje elektronický systém, který by mimo jiné sledoval, jaká vyšetření pacient prodělal a jaké léky mu byly předepsány, takže by nebylo tak snadné zdravotní péči i léky zneužívat?

Já bych nechtěl mluvit o systému IZIP, ale o elektronické dokumentaci. Všechno je dnes v elektronické dokumentaci, celý náš život. Jenom ve zdravotnictví se řeklo, že je to špatně. Nechci IZIP chválit, byl jsem u toho blízko, protože jsem byl přesvědčený, že je to správná cesta. Já tomu říkám elektronická zdravotní dokumentace. Kdo chce například ve Velké Británii ordinovat pro veřejné zdravotnictví, musí mít prostě počítač. A hotovo, tečka. Dal bych tuto podmínku, protože samozřejmě elektronická zdravotní dokumentace je jedna z věcí, bez které to nepůjde. Tím by se ušetřilo hodně peněz. Takhle jeden doktor neví, co předepsal druhý doktor.

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

A spousta pacientů běhá od jednoho specialisty ke druhému, aby si potvrdili diagnózu.

Ano.

Protože jste byl vždycky pravicový volič, nemohu se nezeptat, co říkáte na situaci, v jaké se ocitla v Česku pravice? Daří se podle vás ODS v čele s novým vedením oslovovat své bývalé voliče?

Já opravdu politiku přestávám sledovat. Je to jako v té písničce Pes jitrničku sežral, pořád to samé, pořád dokola. Já zaplať pánbůh mám práci, která mě strašně baví, tak se jí věnuji naplno, a mám šest vnoučat, takže potěšení mám dost.

Část života jste prožil za minulého režimu, proto by mne zajímalo, co říkáte na situaci kolem Ukrajiny, odtržení Krymu a eskalaci násilí na východní Ukrajině?

Musím říci, že mě to dost děsí. Protože za mého života máme se Sovětským svazem jen ty nejhorší zkušenosti. Samozřejmě, že mocenské choutky Ruska jsou jiné než mocenské choutky Spojených států. Ale v rámci objektivity musím trochu připustit, že se člověk nemůže divit ruskému prezidentu Putinovi, když nechce dovolit, aby měl NATO až na hranicích s Ruskem.

Exprezident Václav Klaus říká, že vinu za problémy Ukrajiny nese jím nenáviděná Evropská unie, jiní zase obviňují Rusko z rozdmýchávání protievropských nálad. Vy si myslíte, že obě strany k tomu přispěly svým dílem?

Ano, já si myslím, že k tomu přispěli nejvíc prezidenti USA a Ruska Obama a Putin, protože jde o velmocenské hrátky. Jsem sice pravicový volič, ale prezident Ukrajiny Janukovyč byl demokraticky zvolený tak, že tam někdo svrhnul demokraticky zvoleného prezidenta, což není tak úplně jednoznačné. Myslím, že vina je prostě na obou stranách. Problém je v tom, že Obama podporuje protiruské síly a Putin zase ty proruské.

Nejste někdy překvapen názory ruských separatistů? Když člověk slyší, že nechtějí do Evropské unie, protože nechtějí homosexuály, pedofily a zoofily, má pocit, že jim někdo vymývá mozek.

To je ruský styl propagandy. Mocenské nástroje jsou jiné u Obamy a jiné u Putina.

Myslíte si, že tento konflikt zůstane jen lokální, nebo že jsou oprávněné a pochopitelné obavy pobaltských zemí a Polska z ruské rozpínavosti?

Na základě historických zkušeností se jim vůbec nedivím. Může být obava, že pořád platí jaltská dohoda z druhé světové války o tom, co je zájmová sféra Ruska a co je zájmová sféra Spojených států. Pak bychom do zájmové sféry Ruska spadli i my.

Vzhledem k tomu, kolik žije v České republice občanů Ruska, nejen na Karlovarsku, ale třeba i v Praze a dalších krajích, někteří se obávají, že když za chvíli neuzákoníme ruštinu jako oficiální státní jazyk, může Putin hrozit zásahem na ochranu svých krajanů jako na Ukrajině.

Ano. Jistě. Takové obavy určitě mám. Proto říkám, že je obava, aby ještě neplatily jaltské dohody.

Když si položíme filozofickou otázku, jestli svět spěje k lepšímu, nebo je to pořád, jak jste říkal, v duchu písničky „Pes jitrničku sežral“, pořád dokola, že se lidé z historie nikdy dostatečně nepoučí?

Pořád se nepoučí, je to pokračování stále stejného, jen jinými metodami.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…