Protesty Čechů proti uprchlíkům, když nikdy nikoho takového neviděli, mi připomínají dláždění cesty Hitlerovi před válkou, říka česko-německý publicista Šonka

29.06.2015 4:40

ROZHOVOR Dlouholetý novinář, publicista a znalec německého prostředí Jaroslav Šonka přináší v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz trochu jiný pohled na husitství a Mistra Jana, ale i na Schengenský prostor a spolupráci především se sousedním Bavorskem, kde právě uprchlíci po druhé světové válce přinesli patřičné oživení ekonomiky. Tyto zkušenosti srovnává s dnešní "hysterickou" situací kolem uprchlické krize.

Protesty Čechů proti uprchlíkům, když nikdy nikoho takového neviděli, mi připomínají dláždění cesty Hitlerovi před válkou, říka česko-německý publicista Šonka
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Říká se, že česko-německé vztahy jsou nejlepší v historii. Obě země jsou si hospodářsky blízko a jsme pro sebe doslova strategickými partnery. Existuje vůbec něco, co by bylo sporné?

Asi jsou "nejlepší v historii", ale je to paušální formulace, kterou používá politika. Já bych si mezi Čechy a Němci zásadně vybíral a zabýval se vztahy mezi některými Čechy a některými Němci. Sporné je, zda se dostatečně staráme o odkaz země, který je často v německy psaných archivech. Mladí lidé tohle vůbec netuší. Proto je tak snadné ohlupovat publikum.

Také sudetoněmecký Landsmanšaft se prý úplně vzdal nároků na české majetky či omluvy a proti je snad jen marginální procento členů. Jak to vidíte vy?

Říkal bych Sudetoněmecké krajanské sdružení, protože umím česky. Oni měli ve stanovách právo na majetek, ale to je právo individuální. Tohle právo zůstává, ale není vymahatelné. A byla studená válka s železnou oponou a místa, odkud byli vyhnáni, byla spravována totalitním režimem. Dnes je situace jiná. Omluva je vlastně křesťanský princip a nic majetkového nezakládá. Omluvit se, to je dobře. Když ovšem vidím některé Čechy, kteří jsou nadšení pro historii "národa" a nejsou schopni si uvědomit, že k tomuto "národu" patřili i Němci, jako třeba Mendel, a pak tito národovci bývalým krajanům nechtějí dovolit stejnou vzpomínku a reflexi, tak s tím mám problém. Sdružení se prostě otevřelo a už dlouho spolupracuje s českými partnery. Zatímco v české politice stále ještě existuje plundrující poměr k pohraničí - viz prolamování těžebních limitů či zanedbávání památek - existují partnerství některých Čechů s některými Němci, která té končině dělají dobře.

Oslavujeme Mistra Jana Husa, ale husitství má v sousedním Německu dosti pejorativní nádech, že? Jak se k tomu staví dnešní Němci?

Tohle prostě není pravda a je to směšování dvou věcí. Hus nikdy nebyl Husita, snažil se o reformu církve, a německá náboženská reformace si ho velmi váží - existují v německých kostelech i rovnocenné portréty Husa a Luthera. A v Jeně je právě výstava "Hus - Luther - Cranach" ukazující na obrovský vliv obou reformátorů. Zatímco husitství bylo poměrně krátkou epizodou v historii Čechů, je reformace věcí dlouhodobou a globální. Připomeňme si jen to, že velké množství českých protestantů odešlo právě do Německa. Herrnut-Ochranov, hned za hranicemi, je jedním z center Bratrské církve, která je ovšem celosvětová a má dnes i černošské biskupy. Prusko přijalo velkou vlnu bratrské emigrace, v nově založených vesnicích se ještě dlouho mluvilo česky, Komenského potomstvo zůstalo v Prusku, jeho vnuk Daniel Ernst Jablonski spoluzakládal Královskou pruskou akademii, a stále byl Husův odkaz s nimi.

A k husitsví - na některých místech, třeba v Naumburgu či v Bernau existují městské slavnosti, které připomínají záchranu před "spanilými jízdami", které ovšem neměly s náboženskou reformací nic společného. V Naumburgu poslali k Žižkovi pacholata, která ho květy třešní oblomila, v Bernau vyvalili před hradby sudy s veškerým alkoholem, Husité se opili a odtáhli.

Hrozí také Německu příliv uprchlíků? Co by Svobodný stát Bavorsko ústy svých představitelů i prostých občanů říkal na to, kdybychom začali budovat novou "železnou oponu"? Nebo že by snad vznikla z iniciativy Německa, respektive Bavorska?

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

I když bavorský ministerský předseda se snaží občas bodovat přísností vůči přistěhovalcům, je realita trochu jiná. Po válce absorbovalo Německo 14 miliónů uprchlíků, Němců z východní Evropy. To zemi, a v případě Bavorska to byli přistěhovalci převážně sudetší Němci, velmi prospělo, protože tihle zchudlí a vyhnaní lidé s sebou přinesli snahu a životní elán. Bavorsko se právě kvůli našim bývalým krajanům stalo z agrární končiny končinou průmyslovou, zatímco stará vlast sudetských Němců upadala. Pak úspěšný průmysl neměl pracovní sílu, která přišla převážně z jižní Evropy a z Turecka. Dnes žije v Německu několik miliónů muslimů, v parlamentech a ve vládách je jich taky pár. I v televizi - podstatná část německých kabaretistů je také tureckého původu. Bavorská CSU si jednoho pozvala na slavnou pivní slavnost a on ostře a vtipně kritizoval každého, kdo tam byl, včetně ministerského předsedy. Aplaus byl obrovský. Ve školách se vyučuje něco, co pan Konvička neví, totiž že to byli Arabové, kdo pro nás zachránili podstatné části antické vědy. Zajímavé je, že fašisoidní protesty proti dnešním takzvaným migrantům se rozšiřují více tam, kde ještě nikdy nikoho takového neviděli, třeba v Sasku - což je podobné jako u nás. Z doby, kdy tam nebylo možné chytit západní rozhlas, se tomu říká "údolí nevědomých". Existují problémy s náklady na dnešní vlnu uprchlíků a někde i s puberťáky na školách a existují kouty, kde kvete násilí. Ale zatím jsem nenašel rozdíl mezi neonacistickými puberťáky a puberťáky islamistickými. Je to naivní hledání něčeho, co neexistuje - jakési identity, která odděluje ty i ony.

A s tou železnou oponou je to taky složitější. Schengenská policejní spolupráce má své vlastní metody propojení počítačovou sítí, takzvaným hloubkovým sledováním. To je dnes nacvičené a relativně efektivní. Vlny uprchlíků jen tak zastavit na hranicích, to by znamenalo převést kapacitu policejních složek právě na ty hranice, kde se žádný zločinec nechytí, a oslabilo by to naši bezpečnost.

Není v této vypjaté době pro naše státy Schengen a EU tak trochu passé? Vzájemná spolupráce, kontakty, obchod i turistika by i přeshraničně fungovaly dále....

Situace není vypjatá, ale hysterická. To fungování je složitější a hodně přemýšlím nad tím, jak to bylo před válkou. Hranice, "identita", která rozdělovala, nevědomost o těch druhých, to vše dláždilo cestu Hitlerovi. A dnešních fanatiků přibývá. Společný trh, komunikace třeba v Evropském parlamentu, to by mi vše chybělo. A nechtěl bych zůstat v jedné kleci s českými blbci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…