Provládní poslanec Šťovíček: Trpím při pohledu, jak bolestně se školské reformy rodí

02.03.2012 12:31

ROZHOVOR Bývalý člen ODS byl v roce 2010 zvolen poslancem za Věci veřejné. Milan Šťovíček je krom toho ještě starostou Litvínova. Jak se mu daří na obou postech a co jej čeká v nejbližším období? Zeptali jsme se.

Provládní poslanec Šťovíček: Trpím při pohledu, jak bolestně se školské reformy rodí
Foto: archiv poslance
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček

Pane Šťovíčku, kromě funkce starosty působíte i jako poslanec. Jak byste obě funkce porovnal?  A která je Vám osobně bližší?

Jako starosta města řeším více praktických problémů a zkušenosti z komunální politiky se snažím přenášet do tvorby zákonů ve sněmovně. Konfrontace s praktickými dopady přijímaných zákonů i zpětná vazba, kterou jako starosta mám, je neocenitelnou pomocí v práci poslance.

Do roku 2010 jste byl členem ODS, co Vás vedlo k přestupu do VV?

Rozhodující pro mne byla skutečnost, že v tehdejší ODS a zejména v našem kraji se politika stále více podřizovala zákulisním vlivům a klientelismu. Věci veřejné nabídly nejen mně jasnou a srozumitelnou vizi – transparentní veřejné zakázky, posílení prvků přímé demokracie například při volbě prezidenta republiky, zamezení zneužívání sociálních dávek a také pevný postoj k zachování těžebních limitů, které chrání budoucnost obcí a měst v našem kraji.

Co říkáte na spekulace o nahrazení Radka Johna vicepremiérkou Peake?

Vždycky jsem byl týmovým hráčem a na tom nehodlám nic měnit ani pod vlivem jakýchkoliv spekulací. Přijal jsem úlohu v týmu vedení Věcí veřejných především proto, abychom se stali pro občany naší republiky stranou čitelnou, srozumitelnou a odvážnou. Teď je třeba se věnovat přípravě na krajské a senátní volby a ty ukážou, zda se nám to daří.

Jak hodnotíte Josefa Dobeše na MŠMT?

Podporuji jeho snahu změnit české školství k lepšímu a trpím při pohledu na to, jak bolestně se školské reformy rodí. Ministra Dobeše osobně znám jako poctivého pracanta, který se ze všech sil snaží naplnit reformy, na nichž se shodla vláda ČR.

Pokud budeme hovořit o Litvínově, jaké největší problém trápí zdejší obyvatele?

Těch problémů, které nás nejen v Litvínově, ale v celém Ústeckém kraji, trápí je více. Všechny však mají společnou příčinu. Tou je desítky let trvající způsob hospodaření s nerostným bohatstvím. Místo toho, aby přinášelo do kraje blahobyt a spokojenost, snáší zdejší lidé trvale neblahé následky drancování krajiny, obcí i lidí. Výsledkem je nezaměstnanost, zhoršený zdravotní stav, sociální napětí, nízká vzdělanost a v neposlední řadě narušené životní prostředí a nelichotivá pověst kraje, kterému je lepší se vyhnout. Po roce 1989 se ledacos povedlo a situace se začala lepšit. Věřím, že společně nepřipustíme návrat k bourání obcí ve jménu „světlých zítřků“ a naopak využijeme nemalý lidský i přírodní potenciál k trvale udržitelnému rozvoji.

Před koncem loňského roku jste uzavřel s generálním ředitelem společnosti United Energy, a. s., Milanem Boháčkem, dvě darovací smlouvy na celkem 300 tisíc korun. Jde o podporu projektu Nulová tolerance. Co si od projektu slibujete? A jak je to v současné době s bezpečností občanů v Litvínově?

Když jsme v roce 2008 rozjížděli v Litvínově projekt nulové tolerance, málokdo věřil, že přinese něco pozitivního. Situace byla tehdy velmi napjatá a lidé v našem městě žádali od radnice viditelná opatření. Nulová tolerance se od svého začátku opírá o tři základní pilíře:

  1. Represe a nulová tolerance vůči všem, kteří zneužívají sociální systém, narušují občanské soužití či páchají kriminální činnost
  2. Prevence a pomoc pro ty, kteří mají zájem vymanit se ze svízelné situace a postupně se propracovat ke standardnímu životu. Sem patří například veřejná služba nebo prostupné bydlení
  3. Sociální činnost, která spočívá v soustavné práci přímo v rodinách, dohled nad školní docházkou dětí nebo poradenství při zvládání napjatých rodinných rozpočtů

Celý projekt by nebyl myslitelný bez trvalé součinnosti města, státu, kraje, úřadu práce a zejména místních lidí, kterých se to nejvíce dotýká. Podle poslední zprávy o bezpečnostní situaci ve městě se situace stabilizovala, ale řada problémů stále přetrvává.

Problém s bezpečností obyvatel jste se rozhodl řešit i úplným zákazem hazardních her v Litvínově, což je jistě chvályhodné. Město tak ale přijde o značnou část finančních prostředků, které městu plynuly z hazardu. Z čeho se tedy město bude „ztracené“ finance snažit získat? A jaké byly na zákaz reakce obyvatel?

Nulová varianta hazardu, kterou nakonec zvolilo zastupitelstvo v našem městě, vychází z přesvědčení, že přímé i nepřímé náklady na řešení důsledků gamblerství (kriminalita, drogy, zanedbávání dětí a rodiny aj.) jsou podstatně vyšší než příjmy z hazardu. Takže v konečném důsledku bychom na tomto kroku měli všichni vydělat.

Mezi Vaše priority patří kromě zlepšení kvality života a bezpečnost místních obyvatel také podpora vzdělávání, sociální oblasti a volnočasových aktivit. Jak se Vám daří v této oblasti? Jaké projekty v těchto oblastech pro letošní rok plánujete?

Největší záležitostí v oblasti volnočasových aktivit a aktivního životního stylu bude v letošním roce bezesporu otevření rekreačního areálu, který společně financuje stát a město. Na původních výsypkách po důlní činnosti vznikl přírodní areál pro pěší, cyklisty i kolečkové bruslaře z města i jeho okolí.

Jak podle Vás dopadnou letošní krajské volby? Hodně se mluví o nové straně Jiřího Paroubka a její úspěšnosti ve volbách. Jak se na úspěšnost strany a na zvolení Jiřího Paroubka hejtmanem Ústeckého kraje díváte Vy?

Osobně jsem přesvědčen, že našemu kraji by nejvíc prospěl příchod mladých lidí do politiky a doufám, že se jich na kandidátkách i v zastupitelstvu kraje objeví hodně.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…