Radní Pardubického kraje Ladislav Valtr: Vnímám rostoucí kvalitu zdravotní péče v našem kraji

05.03.2019 19:19

ROZHOVOR „Trvalým cílem je podpořit udržení rozsahu a kvality poskytovaných zdravotních služeb, včetně služeb pohotovostních. Bude nutno pokračovat v podpoře stability zdravotnického personálu s vědomím, že Pardubický kraj je, prostřednictvím svých příspěvkových organizací a jedné akciové společnosti, zaměstnavatelem až 6 000 lidí,“ přiblížil nám plány pro tento rok radní pro oblast zdravotnictví Pardubického kraje Ladislav Valtr.

Radní Pardubického kraje Ladislav Valtr: Vnímám rostoucí kvalitu zdravotní péče v našem kraji
Foto: Archiv Pardubický kraj
Popisek: Ladislav Valtr, radní pro oblast zdravotnictví Pardubického kraje

Jak byste zhodnotil vývoj v oblasti zdravotnictví ve vašem kraji v první polovině aktuálního volebního období?
 
Pozitivně. Podařilo se prosadit dosud chybějící strategický směr rozvoje akutní péče v regionu a významně se pokročilo také v systémovém i lidském přiblížení jednotlivých krajských zdravotnických zařízení od záchranné služby, přes nemocnice akutní péče, odborné a rehabilitační ústavy, po léčebny dlouhodobě nemocných k mnohem užší spolupráci a synergii v zájmu kvality a spokojenosti pacientů. Do přípravy klíčových opatření jsme zapojili odborníky z praxe, zástupce našich zdravotnických zařízení a stejně tak i nezávislé oponenty s názory pacientů, tedy žádné plánování od stolu úředníky, naopak společně se zkušenými lidmi přímo z lékařského prostředí. V bilanci vývoje krajského zdravotnictví bych dále rád zdůraznil, že se nám rovněž daří zásadně stabilizovat ekonomiku našich zdravotnických zařízení.
 
Jak byste zhodnotil fungování nemocnic ve vašem kraji, kterou byste třeba vyzdvihnul?
 
Díky provedeným organizačním opatřením v našem kraji již pominula ta dříve velmi tíživá hluboká ztrátovost nemocnic, se kterou se dodnes potýká většina krajů jinde. Naše nemocnice v oblasti akutní péče (NPK, a. s.) již nepotřebují finanční berličky a stomilionové provozní injekce z rozpočtu kraje. Zdroje kraje vyhrazené pro zdravotnictví v našem kraji už díky tomu nemizí jen na krytí provozních ztrát a rostoucí platové nároky. Pardubický kraj naopak investuje do obnovy zdravotnických areálů a rozvoje přístrojového vybavení. V Pardubickém kraji jdeme v oblasti zdravotnictví cestou zásadních investic, které naše zdravotnická zařízení posílí dlouhodobě. Dle mého názoru platí, že s moderním prostředím a vybavením poroste nejen kvalita péče a tím užitek pro pacienty, ale také cenné příležitosti odborného růstu personálu. A to je bezesporu důležitá hodnota pro všechny. 
 

Anketa

Ohrožuje Miloš Zeman demokracii v České republice?

11%
89%
hlasovalo: 11167 lidí
 
Které z vašich plánů se vám podařilo uskutečnit?
 
Kromě výše zmíněného strategického nastavení a celkové koordinace změn v krajském zdravotnictví mohu jmenovat celou řadu dalších projektů a realizovaných opatření: 1) V různých fázích realizace máme aktuálně přes 40 investičních záměrů ve finančním objemu více než 3 mld. Kč. V roce 2018 proběhla například rekonstrukce dětského pavilonu v Odborném ústavu Jevíčko, rehabilitačního bazénu v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí. Realizace úspor energií ve formě zateplení budov Dětského centra Veská, budovy kardiologie v Pardubické nemocnici, pavilonu F a lékárny v Orlickoústecké nemocnici a další. 2) Vytvoření a zavedení do praxe Standardů pro překlad pacientů z neodkladné přednemocniční péče (záchranka) do nemocnic akutní péče a z akutní péče do následné a dlouhodobé péče. 3) Zavádění systémů pro elektronické sdílení údajů o pacientech mezi nemocnicemi zřizovanými Pardubickým krajem navzájem a současně se záchranou službou.  
 
S jakými plány jste vstoupili do nového roku?
 
Budeme realizovat výběrová řízení na dodavatele – například stavby nové psychiatrie v Pardubické nemocnici s plánovanými 55 akutními lůžky za více než 270 mil. Kč, Centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici za více než 400 mil. Kč, Nemocnice následné péče s 90 lůžky v Moravské Třebové přes 200 mil. Kč. Řada dalších projektů se spustí také na úrovni krajem řízených zdravotnických zařízení. Chceme dále pracovat na koordinaci a spolupráci jednotlivých krajských zdravotnických zařízení. Trvalým cílem je podpořit udržení rozsahu a kvality poskytovaných zdravotních služeb, včetně služeb pohotovostních. Bude nutno pokračovat v podpoře stability zdravotnického personálu s vědomím, že Pardubický kraj je, prostřednictvím svých příspěvkových organizací a jedné akciové společnosti, zaměstnavatelem až 6 000 lidí. Nemohu opomenout ani soukromé ambulantní služby, kde opět otevřeme úspěšný dotační program pro lékaře připravující se v oboru praktického lékařství pro dospělé a v pediatrii.
 
 
 
Jaké změny či investice ve zdravotnictví mohou očekávat obyvatelé vašeho kraje v nejbližší době?
 
V oblasti investic půjde například o zbrusu nový úsek vodoléčby v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí, přístavbu pro další magnetickou rezonanci, PET/CT a rekonstrukci spalovny v Pardubické nemocnici atd. V případě Záchranné služby Pardubického kraje pak ke stávajícím výjezdovým stanicím přibydou nové základny v Chrudimi a v Čívicích. Pracujeme i na realizaci také zcela nové stanice v Holicích a na dalších novinkách. Pokračovat bude rovněž systematická obnova vozového parku našich sanitek jak u záchranné služby, tak u zdravotní dopravní služby v rámci všech nemocnic v kraji.
 

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí
 
Co byste do konce aktuálního volebního období ještě rád stihnul v oblasti zdravotnictví posunout. Jaké změny byste rád nastartoval?
 
Prioritní a současně objemově největší akcí pro realizaci do konce roku 2020 je zmíněná výstavba nového pavilonu centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici. Neméně důležitá a náročná je i souběžná projekční příprava, zhruba tak třikrát většího, pavilonu CUP v Pardubicích, s realizací však až v následujícím období. Mezi výzvy pro toto volební období však osobně řadím mnohem vyšší úroveň elektronizace, jednotu informačních systémů a sdílení dat v rámci našich zdravotnických zařízení v kraji. Těsně před realizací proto máme hned několik těchto E-Health projektů. V intenzivní přípravě nyní máme také výběr rozsáhlého řešení jednotného NIS, s implementací ve všech našich nemocnicích s akutní péčí. Z pohledu veřejnosti a pacienta bych tedy rád nastartoval právě takové změny, které umožní lepší úroveň a vnímání rostoucí kvality zdravotní péče v našem kraji, minimálně ve srovnání se všemi jinými regiony v tuzemsku.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

8:46 Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

„Důležité je, aby se v evropských volbách netříštily hlasy k malým stranám, které samy nic v Evropsk…